Du er her: Forsiden Blog Hvor længe kan en hvalp holde sig og hvordan får du gjort din hvalp renlig?
renlighed hvalp

Hvor længe kan en hvalp holde sig og hvordan får du gjort din hvalp renlig?

27-07-2021

 

Til den store frustration for mange nye hundeejere, er en hvalp ikke altid renlig når den kommer til sit nye hjem.

Der er flere faktorer der spiller ind, men først og fremmest er den ikke nødvendigvis i en alder eller har forståelse omkring sammenhængen mellem det at være på toilettet og at gøre det udendørs. For en sund og rask hvalp, øges intervallerne mellem perioderne hvor det er nødvendigt med forsørgelse og derfor bliver det også i takt med alderens på hvalpen som oftest nemmere at træne den til at være renlig.

Det vil også være nemmere for en ældre ung hund at kunne holde på vandet, sammenlignet med en lille ny 8-ugers hvalp, der kan have svært ved at styre vandladningen især. For at lære din hvalp at gå på toilettet udendørs, frem for på tæppet eller stuegulvet, er det en god ide at kende til dens naturlige adfærd og hvornår den normalvis vil have behov for et toiletbesøg.

En hvalp kan ikke altid styre vandladningen

En lille hvalp på 8 uger, der lige er kommet til dig som ny hundeejer, kan ikke altid styre vandladningen. En ung hvalp kan komme til at tisse på gulvet hvis den bliver for ivrig, leger for vildt eller endda hvis den bliver bange. Det er helt naturligt at den lille hvalp kan have svært ved at holde på vandet. Vigtigst af alt er, at du ikke skælder din lille nye hvalp ud, hvis den kommer til at gøre uheld på stuegulvet.

Det samme gør sig gældende hvis det gælder sofaen eller det dyre tæppe under bordet. Ved at irettesætte hvalpen, kan det for nogle betyde, at den forbinder samværet, legen eller det at være i huset, med noget negativt.

Der er særlige tidspunkter hvor hvalpen særligt skal på toilettet

Hvis man ikke kender sin nye hvalp, kan det også være svært at forudse og tyde, hvornår den viser tegn på at skulle på toilettet. Alligevel er der tidspunkter hvor din hvalp har større sandsynlighed for at skulle af med vandet og hvor det vil være en fordel at tage den med ud.

Når din hvalp har spist, sovet eller leget, er det helt normalt at den efterfølgende skal på toilettet. Tag den derfor ud i haven og brug nok tid til at den kan gøre det den skal, inden den kommer ind igen og fortsætter samværet med familien.

Træning og tålmodighed er alfa omega for en renlig hvalp

Når du får din nye hvalp hjem, er det vigtigt at du først og fremmest gør den tryg ved situationen, familiemedlemmerne og de nye omstændigheder. Accepter eventuelt den første tid, at det med at træne hvalpen til at være renlig, ikke nødvendigvis skal have den allerstørste prioritet.

Når du er klar til at træne renlighed med din hvalp, så er det alfa omega at du giver dig tid og at du belønner hvalpen med en positiv tilgang til det at skulle på toilettet. Skæld aldrig hvalpen ud, ej heller hvis der opstår uheld indendørs, men gør det til en positiv oplevelse at skulle af med fornødenhederne udendørs.

Det en hvalp eller hund har erfaring med virker bedst og skaber størst positivitet, vil den forsøge at gentage igen og igen. Til sidst vil du have en renlig hvalp, der giver udtryk for når den skal af med noget.

Tag hvalpen med ud når den har spist, sovet, leget eller viser bare de mindste tegn på at søge efter det perfekte sted for vandladningen i stuen. Sørg for at have godbidder eller anden belønning som hvalpen ser noget positivt ved, lige ved hånden. Såfremt at hvalpen forsørger udendørs, så ros den straks og sæt eventuelt en kommando på øjeblikket hvor den sætter sig, som du kan anvende til at vise vejen for formålet med jeres færden udenfor. I takt med at hvalpen vokser, vil en fast rutine for gåture eller det at gå i haven være en fordel. Den vil med tiden kunne se mønstres og kan derefter holde på vandet i længere tid.