Du er her: Forsiden Blog Hvilken katterace skal jeg vælge?
Hvilken katterace skal du vælge

Hvilken katterace skal jeg vælge?

18-06-2020

 

Valg af type af kat har stor betydning for både dig, din familie og ikke mindst kæledyret. Det er vigtigt at vælge en race, hvis personlighed og adfærd matcher familien.

Der findes mange forskellige katteracer, og de har hver deres unikke karaktertræk og særlige adfærdsmønstre.

Herunder kan du læse om de mest populære katteracer, så du kan træffe beslutning om, hvilken én der skal berige familien i fremtiden.

De mest populære katteracer – vælg den kat der passer bedst til familien

Norsk skovkat

Er du på udkig efter en kælen og loyal kat, er en norsk skovkat et godt valg. Den egner sig perfekt som familiekæledyr, da den knytter sig til sine ejere. Katten har generelt en god sundhedstilstand, og den har et naturligt ophav uden sygdomme. Her adskiller den sig positivt fra de indavlede katte, der har et større og mere omfattende sygdomsbillede.

Den norske skovkat er særligt kendt for sin tætte pels og store manke.

Burmesisk racekat

Har du andre kæledyr i husstanden allerede, skal du sørge for at vælge en kat, der er gavmild og tolerant. En burmesisk racekat kan være det rette valg i denne forbindelse. Den kan kendes på sin lyse og bløde pels.

Katten er generelt meget aktiv, legesyg og livlig. Det er en dejlig familiekat, der er god i husstande med børn. Den er imødekommende både overfor nye mennesker og overfor andre pelsdyr i boligen.

Den knytter sig til jer, der bor i husstanden, og som er en del af kattens hverdag.

Hellig Birma

Bor du i lejlighed, og ønsker du en indekat, er Hellig Birka et godt bud. Den har de velkendte, blå øjne og den flotte, hvide pels.

Hellig Birma er en af de sundeste racekatte. Katten er blid, omgængelig og kontaktsøgende. Den har et mindre robust immunforsvar og egner sig derfor til at være indenfor.

Perser kat

Perser katten er én af de mest populære katteracer i verden. Den er let at genkende på den tykke, bløde og glatte pels samt de korte ben. Når du vælger en Perser kat, får du et loyalt og kontaktsøgende kæledyr, der holder af både børn og voksne. Den er kærlig og hengiven og er perfekt for en familie.

Racen er én af de mere skrøbelige, da den har rod i indavl. Derfor har dens popularitet været faldende igennem de seneste 10 år.

British Shorthair

Mens der er visse katte, som fra naturens side er livlige og energiske, findes der også katte, som er mere dovne. British Shorthair hører til den sidstnævnte race. Katten er en racekat, som primært bor indenfor. Det er en mellemstor kat, der har sin tykke, tætte og silkeagtige pels.

Vil du have en sund og venlig racekat, er British Shorthair et godt valg. Den er ikke særlig udsat for at blive ramt af sygdomme, da den har et godt og stærkt immunforsvar.

Hvilke type kat skal jeg vælge – racekat eller huskat?

Katte opdeles i 2 overordnede kategorier. Racekatten er generelt dem, der har det svageste immunforsvar, da de er fremavlede. Dog er deres personligheder vindende, og de er et populært valg, når du ønsker et kæledyr, der skal bo indenfor.

Huskatten er billigere at købe, og deres sundhedstilstande er generelt mere robuste. De har en naturlig arv bag sig, hvilket har givet dem det stærke immunforsvar.

Der er forskel på fra person til person, hvilken type kat der er ønsket. Mens nogle ønsker en dejlig og sund kat, er der andre, som foretrækker en særlig katterace med de charmerende personligheder.

Købsprisen er et andet, afgørende forhold, når du skal vælge kat. Racekatten fra et katteri kan koste op omkring 10.000 DKK, så får man den så også med stamtavle. På et internat kan du købe en kat hvor den er øremærket og neutaliseret, her koster det omkring 1000-1200 DKK alt efter hvor i landet du er, og hos private kan du købe dem for et symbolsk beløb.

Valg af kat i forhold til alder

Vælger du et ”gadekryds” og en huskat, kan du købe dem fra killingestadiet og opefter. Nogle mennesker ønsker at anskaffe sig en killing, lige hvor den må tages fra moderen, her er den er 12 uger gammel, mens andre er til en voksen kat. Fordelen ved at vælge en kat fra killingestadiet er, at du i større omfang kan opdrage den og lade den voksne op i dine og familiens rammer. Dette kan skabe et mere tæt forhold mellem dig og kæledyret, og det kan gøre, at den fra tidlig alder vænner sig til at være 100% loyal.

Killingestadiet er den alder, hvor kattene prøver grænser af. En killing vil ofte have en drillende adfærd, som kræver, at du regulerer den. Opdragelsen kræver tid, overskud og tålmodighed.

Vil du have en kat, som har ”løbet hornene af sig”, kan det være bedst at vælge en voksen kat. Den er generelt mere rolig og tilpasset, når du henter eller køber den fra en anden familie.

Du har nemmere ved at vurdere personligheden hos din kat, når den er voksen.

Uanset om du anskaffer dig en killing eller en voksen kat, så er alle katte legesyge og skal stimuleres. Katte elsker at jage fugle og mus fra naturens side. Derfor bør du anskaffe dig noget legetøj til din kat som passer til dens behov, alder og størrelse.

Har du små børn i husstanden, skal du være ekstra omhyggelig med at vælge kat i forhold til dens alder. Små børn og killinger er ikke altid det bedste match, da de begge vil prøve grænser af overfor hinanden.