Du er her: Forsiden Blog Hvad skal jeg anskaffe, nÄr jeg fÄr en hvalp i huset?
Hvalpeguide

Hvad skal jeg anskaffe, nÄr jeg fÄr en hvalp i huset?

16-09-2020

 

En hundehvalp er et aktivt, livsbekræftende, tryghedssøgende og nysgerrigt lille kæledyr. Før du får din hvalp hjem, skal du have boligen gjort klar til ankomsten af det firbenede familiemedlem.

Der er brug for forskelligt udstyr og tilbehør, som skal bruges til både søvn, leg, fodring, sundhed og motion.

Som kommende hundeejer ønsker du at være helt klar til at byde din hvalp velkommen.

Med denne tjekliste kan du være sikker på, at du ikke havner i en situation, hvor du har glemt basisudstyr eller tilbehør til pelspleje og stimulering af hvalpens krop og hjerne.

Hos Canem.dk finder du kvalitetsprodukter til hvalpe samt små, mellemstore og store hunde.

Du kan vælge mellem flere varianter af de mange produkter, så du kan give din hvalp den absolut bedste start på livet.

Hvalpefoder  

Som du kender det fra dig selv, betyder mad og korrekt ernæring alt for sundhed samt fysisk og psykisk trivsel. Sådan er det også med din hvalp. Det er i løbet af det første år, at grundstenene til et stærkt immunforsvar lægges.

Det kan være svært at vide, hvilket foderprodukt du skal købe til din hvalp. Det er flere anerkendte producenter af hundefoder, der specialfremstiller tørfoder til hvalpe.

Du kan blandt andet finde kvalitetsprodukter fra First Buddy, Eden og Naturhund, hvor der kan vælges mellem mange forskellige varianter.

Det vigtigste er, at du vælger hvalpefoder som produkttype. Det er foderprodukter, hvor næringsindholdet og ingredienserne er unikt sammensat til at imødekomme hvalpenes behov.

I begyndelsen kan det være en god idé at starte med at fodre din hvalp med det produkt, som din opdrætter anbefaler.

Efter lidt tid kan du stille og roligt skifte over til et andet produkt, hvis du ønsker det.

Hvor lang tid din hvalp skal have det specialfremstillede foder, afhænger af dens race og udvikling.

Generelt skal der skiftes fra hvalpefoder til voksenfoder, når din hund er 1 år gammel.

Foderskål og vandskål 

Vand- og foderskål er uundværligt udstyr til din hvalp. Der er masser af hundeskåle at vælge imellem, der varierer i designs, egenskaber, materialer og størrelser.

Du skal primært forholde dig til, hvor mange ml skålene kan indeholde. Der er forskel på hvalpe både størrelses- og vægtmæssigt, og derfor kan der være forskel på, hvor mange gram foder din hund skal have til hvert måltid.

Det er en god idé at tage udgangspunkt i doseringsvejledningen fra det foderprodukt, du giver til din hvalp. Her vil der stå præcist, hvor mange gram du skal give dit kæledyr til hvert måltid.

Til sommerens varme dage kan det få stor betydning for hvalpen, at du bruger en afkølende skål til vand.

Skal du på ture med din aktive, lille hund, kan det være praktisk at vælge de foldbare foder- og vandskåle.

Uanset hvad dine krav er til design og vedligehold, kan du købe vand- og foderskål til din hvalp, som matcher indretningen i hjemmet og dine praktiske behov.

Halsbånd  

Halsbåndet er iblandt det mest ikoniske hundetilbehør, der både har praktisk og sikkerhedsmæssig værdi. Der kan sættes navne-tag fast i halsbåndet, og det kan bruges til at sætte snor til gåturene fast i. Når du skal vælge det bedste halsbånd til din hvalp, skal du forholde dig til størrelsen (både omkreds og bredde).

Du kan købe halsbånd fra størrelse XS-XXL.

Det er afgørende for hundens komfort og jeres sikkerhed i trafikken, så du er opmærksom på at vælge den størrelse, hvor omkredsen passer til din hund.

Der er forskel på, hvilke materialer de mange kvalitetshalsbånd er lavet af. Det kan være rent læder, eller det kan være nylon med inderside af neopren.

Vil du skabe maksimal sikkerhed omkring dig selv og din hvalp, når I bevæger jer udenfor, skal du vælge halsbånd med LED-lys eller refleksstriber. Når du går ture med din hund på de dunkle tidspunkter af døgnet, har det stor betydning for jer og de øvrige trafikanter, at hundehalsbåndet er oplyst og synligt på lang afstand.

Snor  

En hundesnor er det redskab, der giver dig fleksibilitet, sikkerhed og frihed med din hvalp. Det er en fordel at købe alt dit udstyr til det firbenede kæledyr på nettet, da du både får de skarpeste priser, og da du kan læse nærmere om hvert produkt.

Det får praktisk og økonomisk værdi for dig, at du undersøger forskellige hundesnore. Der er forskel på deres egenskaber, længder, materialer og slidstyrke.

Du skal vælge snor i forhold til anvendelsesformål og krav til brugervenlighed. Den største forskel imellem de forskellige kvalitetshundesnore handler om design. Der er de faste snore samt dem, der kan justeres i længden.

Det afhænger af dine præferencer i forhold til mobilitet og bevægelsesfrihed, hvilket design du skal gå efter.

Sørg for altid at købe snor til din hvalp, der kan tørres af på overfladen. Du får mest værdi for pengene, når de vælger snore fra brands såsom HUNTER, Dog Copenhagen eller KONG.

Det store marked for hundesnore gør det muligt for enhver hvalpeejer at finde dét produkt, som matcher kæledyrets personlighed og særlige behov.

Sele  

En hvalp skal først til at lære verden og de fysiske samt sociale rammer at kende. Opdragelsen er et vigtigt element af det at have en hvalp i hjemmet. Via vedholdende træning kan du lære din hund at adlyde dig, og du kan få mere frihed med den som voksen, når du kan kalde den til dig.

På hvalpestadiet kan der være ekstra brug for en hundesele, der er skabt til at give dig som ejer maksimal kontrol over dit nysgerrige kæledyr.

Hvis din hvalp først har fået færden af et interessant duftspor, kan det være en udfordring at skulle holde kæledyret tæt på dig, hvis du kun har den i snor, der er påsat halsbåndet.

En sele er den fuldendte og mest sikre løsning. Hundeudstyret vil tilmed være mere komfortabelt for dit kæledyr at bruge. Bærer din hvalp kun halsbånd, kan trykket fra snoren skabe ubehag, når er trækkes i den. Med en sele fordeles trykket, og din hvalp undgår slidsskader på pelsen omkring halsen.

Der er lige så mange flotte, slidstærke, funktionelle og brugervenlige hundeseler at vælge imellem, som der findes halsbånd og snore.

Uanset hvilket tilbehør til motion og gåture du vil have købt til din hvalp, skal du altid forholde dig til de konkrete størrelser på hvert produkt.

Hos Canem.dk finder du detaljerede produktbeskrivelser, og du får vigtig viden om størrelser og justerbare designs.

Seng og tæppe

På flere områder vil din hvalp kunne sammenlignes med et lille barn. Kæledyret har brug for tydelige rammer, trygge omgivelser, hyppige måltider og masser af kærlighed og nærhed.

Også på området for søvn deler hvalpe lighedstræk med børn. De har brug for flere timers søvn end voksne.

Søvnen er altafgørende for din hvalps sundhed og trivsel.

Den skal kunne hvile og sove på sin egen faste plads i hjemmet. Det skal gerne være et sted, hvor kæledyret ligger tæt på dig eller andre medlemmer af familien, som hvalpen finder tryghed ved. Mange hunde trives med at kunne trække sig tilbage fra socialt selskab. Der er forskel på hunderacer i forhold til temperament, sociale egenskaber og behov for kontakt.

Lær din hvalp at kende og find en plads til den i hjemmet, som kun tilhører den.

Der designes masser af lækre, bløde og støttegivende hundesenge, der fremstilles med aftagelige betræk. Det forlænger levetiden på sengen, at det yderste stof kan lynes af. Det vil helt naturligt blive beskidt og nusset. Det sunde sovemiljø og de hygiejniske rammer holdes i top, når du vasker betrækket efter behov.

Der udvikles lige så mange typer af hundesenge, som der findes forskellige størrelser på hvalpe.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvilken vægtklasse hundesengen er udviklet til at matche.

Til de kølige tidspunkter af året eller som ekstra komfort er et hundetæppe et oplagt supplement til sengen. Tæppet kan bruges i haven, eller det kan tages med på ferie, så din hvalp får hjælp til at kunne falde til ro.

Tæppet vil dufte af hjemmet, og dette kan gøre det lettere for din hvalp at finde hvile og falde i søvn i fremmede omgivelser.

Legetøj

Legetøjet er uundværligt tilbehør til livet med en hvalp. Hunde i alle størrelser og aldre har brug for at blive stimuleret både kropsligt og kognitivt. Kæledyrene skal gives daglige udfordringer, der styrker deres hjerner, og som er med til at holde fokus, instinkter og evner til at tænke taktisk ved lige.

Udvalget af aktivitetslegetøj til hunde er enormt.

Der findes legeredskaber til indendørs brug, udendørs anvendelse, til lydighedstræning, til strand- og vandlege, til gåturen og til hjernegymnastikken.

Du kan blandt andet vælge mellem følgende typer af hundelegetøj til din nysgerrige og aktive hvalp:

·         Reblegetøj

·         Bamser og tøjdyr

·         Legetøj med lyd

·         Tandrensende legetøj

·         Bolde

·         LED-legetøj

·         Flydende aktivitetslegetøj

·         Foderbolde og legetøj med plads til godbidder

·         Legetøj med kølende effekter.

Aktivitetslegetøjet kan købes i alle prisklasser. Du skal altid købe kvalitetslegetøj, da du herved kan være sikker på, at det er lavet af bløde materialer, og der f.eks. ikke opstår tandskader, når din hvalp tygger i det.

BOB, KONG, Busy Buddy og HUNTER er de største producenter på markedet for multifunktionelt legetøj til hvalpe.

Når du skal vælge det første legetøj til din hvalp, kan det være en god idé at starte ud med produkter, som tiltaler alle hunde. Bamser, plysdyr, legetøj med lyde, bolde og reblegetøj er udgaver, som enhver hvalp vil elske.

I takt med at du lærer din hvalp bedre at kende, får du indsigt i, hvilke typer af legetøj den holder særligt af.

Godbidder og træningsgodbidder

Som forkælelse, belønning eller til beskæftigelse på en stille eftermiddag kan en godbid bringe masser af glæde og begejstring hos din hvalp.

Selvom betegnelsen ”godbid” lyder som en sød fristelse, vi mennesker forbinder med kage eller slik, kan de små snacks til vores kæledyr være med til at bringe ekstra næring.

I dag produceres der godbidder i masser af varianter. Der er de sunde tyggesticks, der er lavet 100% af grønne og vitaminrige fødevarer, og som er helt ufarlige for din hvalp at gnaske løs i. Mange snacks laves af rent kød, der er rig på mineraler og protein.

Når du vil have de bedste godbidder til din hvalp, skal du overveje, hvad de lækre, sunde og velsmagende sager primært skal bruges til – er det som belønning i forbindelse træning, eller skal det være til beskæftigelse derhjemme?

Til træningen er det en fordel at vælge de små godbidder, der kan købes i større poser. De er nemme at have med i naturen, og de kan med fordel opbevares i en smart, lille fodertaske.

Til de afslappende stunder derhjemme vil de indbydende tyggeben- eller stave kunne beskæftige din hvalp i lang tid á gangen.

Høm-høm poser

Uanset alder, størrelse og race er høm-høm poser standardudstyr til hvalpen, som du aldrig må gå ned på. Når du vælger de bedste poser på markedet, er rullerne designet til at kunne sættes fast i en lille ’dispenser’, som kan hænges på hundesnoren.

Du slipper for at famle med de løse poser i lommen, og du får lettere ved at gøre rent efter din hvalp på regn- og blæsevejrsdagene.

Der kan være penge at spare, når du køber flere poser á gangen. Poserne skal nok blive brugt over tid, og du får hele tiden en lille beholdning, så hygiejnen sikres i det offentlige rum.

Høm-høm poser er billigt hundeudstyr. Om du er til de klassiske helfarver, eller om du vil have de smarte poser med motiv af kødben på overfladen, er op til dig.

Tandbørste og tandpasta

Ved at børste din hvalps tænder, nedsætter du risikoen for betændelsestilstande og sygdomsforløb nu og i fremtiden. Det er både ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv og et praktisk, at du skal begynde med mundhygiejnen og tandpleje fra en tidlig alder hos dit kæledyr.

Des tidligere du vænner din hvalp til at få børstet tænder, des nemmere kommer den nødvendige rengøring til at gå senere hen.

Det behøver langt fra være nogen ubehagelig eller kompliceret opgave at børste bisserne hos hvalpen. Du kan bruge de funktionelle fingertandbørster, der letter opgaven for både dig og din hvalp.

Der skal bruge specialtandpasta til hvalpe og voksne hunde.

Hvor mange gange om ugen, der skal børstes tænder hos kæledyret, er delvist betinget af risiko for tandsten og plak. Det anbefales, at du børster tænderne 1-2 gange om ugen hos hvalpen. Det er både for at højne sundheden og for at vænne hvalpen til aktiviteten.   

Negleklipper

Den regelmæssige klip af hvalpenes negle har betydning for kæledyrets bevægelsesfrihed og mobilitet. For lange negle kan give smerter, og det kan skabe ubehag i forbindelse fysisk aktivitet.

Der skal bruges særlige negleklippere til hunde, der er skabt til at klippe sikkert i de hårde negle. Der vil være forskel på tykkelsen af neglene fra hvalp til hvalp.

Der kan vælges mellem både tang og negleklipper. Mens tangen primært bruges til voksne hunde, kan den mere præcise negleklipper være det rette valg til hvalpene.

Den gør det let for dig at passe og pleje hvalpens negle, så de fremstår flotte og skaber velvære for din lille, firbenede ven.  

Negle hos hvalpe er generelt mere bløde end hos voksne hunde. Derfor går opgaven lettere for dig med hvalp. Det at få klippet negle skal trænes på samme måde som tandplejen med at få børstet tænder.

Når først neglene er blevet hårdere hos din voksne hund, kan klipningen blive en stor udfordring, når kæledyret ikke er vant til aktiviteten.

Shampoo og pelspleje

Når det kommer til sundhed og hygiejne hos din hvalp, spiller de ugentlige bade en vigtig rolle. På gåturene og i naturen vil dit kæledyr gå på opdagelse og undersøge verden med både poter, snude og krop.

Det vil være uundgåeligt, at pelsen får skidt, snavs og jord på sig.

Hvor ofte din hvalp skal i bad, afhænger af behovene og typen af pels. For de langhårede hunde skal pelsen vaskes flere gange ugentligt.

Den hyppige vask er med til at holde pelsen sund, blank og ren. Det har betydning for hvalpen og ikke mindst dine møbler. Du slipper for at få ærgerlige plamager på din sofa, fordi din hvalp har boltret sig i haven eller i skovbunden og kommer indenfor for at lægge sig til rette i møblet.

Der skal bruges specialshampooer, som er udviklet til hunde. Du har masser af valgmuligheder, når det kommer til at vælge den milde, skånsomme og plejende hundeshampoo, der skal bruges til de ugentlige bade.

Skulle det ske, at din hvalp får lopper, findes der også en shampoo til dette formål. Denne produktudgave vil have en særlig lugt, som hverken vi mennesker eller hvalpen vil reagere på, men som vil skræmme de uønskede lopper.

På emballagen af hundeshampoon vil du finde en brugsvejledning og vaskeanvisning, så du er sikker på at dosere den optimale mængde til pelsvask hver gang.

Flåttang

Sommeren byder på masser af skøn tid i naturen, lange udflugter og hyggelige skovture. Du skal tjekke din hvalps pels efter hver skovtur, da der er risiko for flåtangreb. En flåt skal fjernes så hurtigt som muligt.

I værste fald kan det medføre sygdom og infektion, hvis ikke det lille skadedyr fjernes i tide.

Der skal bruges specialtang til at fjerne flåten. Hele kroppen skal løftes væk, og en tang er det mest effektive redskab til opgaven.

Når du gør klar til at få din hvalp hjem, vil det typisk være foder, seng, legetøj og sele, der købes ind. Dog er det vigtigt at have udstyr og produkter til sundhed, sikkerhed og pelspleje liggende, da behovet for dem kan være akut.

Sådan vil det være i tilfælde af, at du opdager en flåt i huden under pelsen hos din hvalp. Her skal der handles hurtigt, så din hund skånes mod følgesygdomme.

Derfor skal der altid befinde sig en flåttang i husstanden eller som supplement til sommerferien.

En flåttang er et billigt og vigtigt redskab til hvalpe og voksne hunde.

Der vil være brug for behandling, når din hvalp har været udsat for loppe- eller flåtangreb.

Med de innovative og hurtigvirkende ”spot-on”-behandlingsprodukter kan du behandle og forebygge angreb på skånsom vis for din hvalp.

Vær opmærksom på, at loppe- og flåtmidler til hunde fremstilles til forskellige vægtklasser. Du skal tage udgangspunkt i den aktuelle vægt hos din hvalp, når du køber det sundeste og mest effektive middel til behandling.  

Udstyr til vinter

Vintertiden kan være ekstra udfordrende for en lille hvalp. Den er i direkte kontakt med den kolde jordoverflade, der indimellem kan byde på frostgrader. De små hunde kan få brug for ekstra påklædning, når den danske vinter viser sig fra sin mest udfordrende side. Med et smart, komfortabelt og praktisk dækken, kan din hvalp få sin egen ”vinterfrakke”, der afskyr nedbør og isolerer kropsvarmen.  

De bedste hundedækkener er designet til hvalpenes behov. De er lavet med en god og justerbar pasform, så dit kæledyr ikke generes af at have sin ’frakke’ på. Det er nemt og hurtigt for dig at klæde din hvalp sikkert på til frost, snevejr og vinter.

Dækkenerne er blevet mere og mere populære hos hvalpe- og hundeejere igennem de seneste år.

Derfor er der flere varianter af det komfortable udstyr, som kan vælges i forskellige størrelser og materialer.

Der findes hundedækken til både vinter og til regnvejr.

Sikkerhedstilbehør til transport i bil

Har du planer om at tage din hvalp med på udflugter i bil, skal du overveje, om den skal sidde i et bur, eller om den skal være fastspændt med sikkerhedssele.

Til de store hvalpe og voksne hunde anbefales det at købe transportbure. De findes både i stof og i aluminium. De populære aluminiumsbure er lavet med tremmer og kan monteres sikkert fast til bunden af bagagerummet.

Skulle der opstå trafikuheld, har det stor betydning for sikkerheden hos både 2- og 4-benede passagerer i bilen, at alle er spændt forsvarligt fast.

Har du en hvalp af en lille hunderace, kan du vælge de mobile og funktionelle bure i stof. De er udstyret med en smart hank i toppen, så du let og ubesværet kan løfte din hvalp.

Til dig med en stor hvalp får det praktisk værdi at supplere dit køb af transportbur med ramper. Du slipper for at belaste ryggen, hver gang dit længselsfulde kæledyr skal ud fra bilen. Det kan desuden påvirke hvalpens knæled og hofter negativt i længden at hoppe ned fra bilen. Dens muskler og led er ikke færdigudviklede, og gentagne stød kan øge risikoen for hofteproblemer og slidgigt senere i livet.