Du er her: Forsiden Blog Hvad er svømmehale?

Hvad er svømmehale?

06-09-2020
svømmehale - Hvad er det


Betegnelsen svømmehale eller watertail dækker over en betændelsestilstand, som rammer hundes halemuskler. Tilstanden rammer særligt de hunde, som bader eller svømmer meget. Bevægelse i vand kræver en stor muskelstyrke, og svømmehale opstår oftest som følge af overanstrengelse.

Hvad er symptomerne på svømmehale?

Svømmehale har en række almene symptomer, som gør, at tilstanden er nem at genkende. Hvis din hund lider af svømmehale, vil dens hale ofte hænge slap og ubevægelig. Nusser du hundens hale, vil hunden føle et tydeligt ubehag, og dertil kan hunden generelt virke trist og appetitløs.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Hvis du har mistanke om, at din hund har fået svømmehale, skal du kontakte en dyrlæge. Før konsultationen vil dyrlægen stille dig et par spørgsmål for at sikre sig, at der rent faktisk er tale om svømmehale. Særligt vil dyrlægen forhøre sig om hundens aktiviteter i dagene op til symptomernes start.
Under konsultationen vil lægen blandt andet måle dyrets temperatur og foretage en grundig undersøgelse af hundens halerod. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at bestille en blodprøve. Dette gør lægen for ikke at komme til at forveksle lidelsen med andre betændelsestilstande eller nervesygdomme.

Hvordan behandles svømmehale?

Har din hund svømmehale, skal den holde sig i ro, indtil betændelsen er ude af kroppen. Under sygdomsperioden vil den dagligt få smertestillende medicin. Hvis betændelsestilstanden er særligt voldsom, kan lægen en sjælden gang imellem beslutte sig for at udskrive binyrebarkhormon. Som regel vil hunden være 100% rask efter mellem to og fem dages behandling.

Hvorfor får hunde svømmehale?

Hunde får svømmehale, fordi de overanstrenger haleroden under svømning. Den styrebevægelse, der reguleres af halemusklerne, er normalt en uvant bevægelse for hunden. Hvis hunden svømmer meget, er der derfor en god sandsynlighed for, at musklen jævnligt overanstrenges.
Alle hunderacer har teoretisk set risiko for at udvikle svømmehale. Dog ses lidelsen i de fleste tilfælde hos golden retrievere, labradorer og andre hunde, der elsker at opholde sig i vand.