Du er her: Forsiden Blog Hvad er forskellen hos hunde med lang og kort snude?

Hvad er forskellen hos hunde med lang og kort snude?

05-10-2020
Hundesnude


Har du ofte spekuleret i, hvad der mon kan være forskellen på de hunde, som henholdsvis har en lang og kort snude? Først og fremmest er hundes sanser langt bedre, end vi menneskers sanser. Hunde har en skarp og sensitiv lugt. Nogle mener, at deres lugtesans faktisk er 100 gange bedre end menneskers lugtesans – andre har sat tallet endnu højere. Hvor mennesker har fem millioner lugteceller, så har hunde 220 millioner lugteceller. Det i sig selv er intet mindre end imponerende.

Men faktisk er der forskel på hunderacers lugtesans – ene og alene fordi, de henholdsvis har både lange og korte snuder.  

Derfor er der forskel på hunde med lang og kort snude 

Ja, der er faktisk forskel. Det lyder måske umiddelbart skørt, men ligesom der kan være forskel på menneskers evne til at sanse, så kan der også være forskel på hunderacers sanser. Det vil sige, at der helt grundlæggende er forskel på hundes lugtesans, alt efter hvilken race der er tale om.

Det er nemlig sådan, at de hunde, der har en lang snude, har langt flere duftreceptorer end de hunde, der har en kort snude. Det i sig selv er et interessant udgangspunkt. For årsagen skyldes nemlig helt simpelt, at de kortsnudede hunde ikke har plads til alle de mange duftreceptorer, som de langsnudede hunde har.

For eksempel har en schæfer som bekendt en meget god lugtesans. Næseområdet med lugtcellerne er nemlig intet mindre end 100 cm2. For helt konkret at forstå forskellen på forskellige hundes lugtesans, kan vi sammenligne med en engelsk bulldog. Som du med sikkerhed ved, har de en meget flad og kort snude, der i den grad skiller sig ud fra schæferen. Her er området nemlig kun på 30 cm2. Allerede her er det derfor tydeligt at fornemme, at hundes lugtesans faktisk kan variere en del alt efter, hvor meget plads de har til duftreceptorerne.