Du er her: Forsiden Blog Hvad er forskellen hos hunde med hængeøre og stående øre?

Hvad er forskellen hos hunde med hængeøre og stående øre?

28-09-2020
hængeører


Vidste du, at hundens ydre øre faktisk kan betragtes som et sæt hovedtelefoner? Faktisk er hundens øre stort set altid aktiveret på alle tidspunkter af døgnet. Det betyder – uanset øretype – at hunden ikke bare sådan lige kan slå ørerne fra, hvis den har brug for ro. Det vil altså sige, at alle hundens sanser hele tiden er i brug, og den er enestående til at lokalisere, hvor eventuelle pludselige lyde kommer fra.

Måske har du lagt mærke til, at hundens øre ofte sitrer. Det sker, når den opfanger en lyd – her vil ørerne som regel rettes ind, ligeså snart den reagerer på en lydkilde.

De mange forskellige hunderacer har forskellige øretyper. Men hvad er forskellen egentlig på hunde med hængeøre og hunde, der har stående øre?  

Disse øretyper hører bedre 

Der er en helt særlig grund til, at nogle hunde er udstyret med hængeøre, hvorimod andre har stående ører. Hunderacer med opstående ører kan genkendes fra ulven. Disse øretyper har en stor åbning, som blandt andet gør, at lydene trænger bedre ind hos de hunde med opstående ører. Når hunde bruger deres ører, er det som regel for at lokalisere de lydkilder, der løbende kommer. Hvis du lægger mærke til det, så er det især hunde med oprejste ører, hvis ører sitrer eller bliver rykket frem eller tilbage, alt efter hvilke lyde der kommer.

Faktisk bruger hunde med oprejste ører som en slags radar. De er ekstra opmærksomme på alle de lyde, der opstår omkring dem. Disse racer er gennem historien kendt som dem, der er ekstra afhængige af deres sanser i modsætning til hunde med hængeører, der typisk er velegnede til at søge næsen ned mod jorden. Hængeørerne har i den forbindelse betydning for måden, hunden hører på. Hunde med hængeører er nemlig ikke i stand til at høre helt på samme måde, som hunde med opstående ører.

Hørelse hos hunde generelt 

Der hersker ingen tvivl om, at alle hunde har en formidabel hørelse – uanset om de har opstående ører eller hængeører. Det vil sige, at de hører langt bedre, end hvad vi mennesker er i stand til. De er gode til at lokalisere lydkilder og kan inden for et splitsekund opspore specifikke lyde i modsætning til mennesker. For eksempel har størstedelen af hunderacerne intet mindre end 18 forskellige muskler, som hunden bruger til henholdsvis at sænke, løfte og rotere ørerne på forskellige måder. Det sker ligeså snart, de som sagt forsøger at lokalisere en lyd.

Hunde med opstående ører har som regel mindre pels på ørerne end de hunde, der har hængeører. Det er blandt andet en af grundende til, at hunde med opstående ører hører bedre end de hunde, der har meget pels på ørerne, som ovenikøbet har hængeører. Det kan sammenlignes med, hvis mennesker for eksempel har en hue på eller står med ryggen til det område, lyden kommer fra. De opstående ører er lavet således, at den åbne øregang er i stand til øge lyden og forstærke den samtidig – ligegyldigt hvor hunden står i forhold til lydkilden. Der er derfor forskel på hørelsen alt efter, om din hund har hængende eller opstående ører.