Du er her: Forsiden Blog Hundesprog

Hundesprog

12-06-2021

 

Ligesom vi mennesker bruger både krop, adfærd og lyde (tale) til at kommunikere, er det samme tilfældet for hunde. Hunde anvender også fysikken og deres lyde (gøen) til at kommunikere med andre hunde og til deres omgivelser.

Selvom vi mennesker ikke 100% kan forstå og analysere, hvad en hund fortæller, kan vi nå langt ved at sætte os ind i adfærd og lyde. Herunder kan du læse mere om, hvordan du kan snakke med din firbenede ven, og hvorfor det er vigtigt, at du ”taler” med den.

Sådan kommunikerer din hund

Uden at vi tænker over det, bruger vi både øjne og ører, når vi kommunikerer med et andet menneske. Vi lytter til, hvad en anden person siger, og vi sætter ord og forklaringer op i forhold til fremtoning, adfærd og den pågældende situation. Når du vil lære at forstå din hund, skal du bruge samme tilgang.

En hund bruger lyde til at ”snakke”.

Det er umuligt at vide, hvad en hund ønsker eller fortæller ved at forholde sig til dens gøen som eneste informationskilde. Udviser hunden en sprudlende adfærd, og har den en logrende hale, samtidig med at den gør, er det et stærkt tegn på, at den trives og er glad og tilpas.

Hvis hunden derimod gør, mens den knurrer, viser tænder eller har halen mellem benene, fortæller den dig eller omgivelserne, at den føler sig truet, eller at andre skal passe på.

Vil du lære hundesprog, skal du analysere situationer, og du skal lære din hund at kende. Hunde ”snakker” i forhold til de oplevelser, som den har med sig og den livssituation, den er i.

Snak med din hund

Selvom mennesker og hunde bruger forskellige sprogsystemer (hhv. ord og gøen) til at snakke, kan vi tale med vores kæledyr. Hunde føler sig forstået og hørt, når du snakker til den i et afpasset toneleje. Det er med andre ord dit tonefald, du skal være opmærksom på, når du snakker med din hund.

I hvalpestadiet skal din hund opdrages. Her foregår din kommunikation med den via hundesprog – det vil sige i en blanding mellem tonefald og adfærd. Når din hund adlyder din ordre, skal du rose den ved at snakke i et højt og begejstret toneleje. Når den ikke adlyder dig, skal du enten ignorere dens ikke-ønskede adfærd eller sige ”nej” i et bestemt tonefald.

Mange hundeejere, der har haft samme hund i flere år, oplever, at hunden begynder at forstå, hvad der bliver sagt. Dette er ikke helt tilfældet. Når din hund bliver begejstret ved at høre ord som ”tur” eller ”mad”, reagerer den positivt på lydene. Dit kæledyr har tilpas mange gange erfaret, at når der siges ”tur”, er det forbundet med frihed, natur og aktivitet. Og når der siges ”mad”, betyder det fodring.

Derfor er det vigtigt at snakke med sin hund

Det er vigtigt for din hunds trivsel nu og i fremtiden, at du lærer hundesprog. Kommunikationen med den er med til at styrke båndet mellem den og dig, og samtalerne er med til at give dit kæledyr en god selvopfattelse. Din hund har lige så meget brug for, at du snakker med den, som vi mennesker har brug for at blive snakket med.

Des bedre du lærer at forstå din hund, des bedre kan du hjælpe den. Skulle den i fremtiden få ondt, føle sig truet eller være bange, kan du hjælpe den i tide og bedst muligt, når du forstår alle dens signaler.