Du er her: Forsiden Blog Hvad er specielt ved hundens fingeraftryk?

Hvad er specielt ved hundens fingeraftryk?

29-08-2020
Hundesnude


Menneskets fingeraftryk er unikke, og vi kan derfor benytte dem til identifikation i politisager, lufthavne og låse vores smartphones op. Hundens poter har dog ikke samme unikke fingeraftryk, som menneskets fingerspidser har. I stedet har hunden nemlig poter med trædepuder, der har en anderledes kraftig tekstur, der gør dem i stand til at bevæge sig i mange forskellige slags terræn.

Unikke næse print er hundens fingeraftryk

Selvom hundens trædepuder ikke vil kunne bruges til at fange den hund, der har hapset en pølse fra bordet, så har de dog stadig et unikt aftryk. I stedet har hunden nemlig et unikt næse print, der ville afsløre hvilken vovse, der har lavet spilopper, hvis vi brugte det som identifikation på samme måde som fingeraftryk.

Hundens næse print er nemlig lige så individuelt som menneskets fingeraftryk. Der er derfor ikke to hunde i verden, der har samme næse print.

Hunde lugtesans er fænomenal

Da mennesket har udviklet sig til at gå på to ben og bruge hænderne, er det naturligt at fingrene og særligt fingerspidserne er udstyret med mange nerveender. Hos hunden er det næsen, der styrer alt. Den bliver nemlig brugt, når hunden skal finde føde i naturen og kommunikere med andre hunde via duftstoffer.

Tysk forskning har bevist, at hunden ”ser” med lugtesansen og kan forestille sig bestemte genstande alene på duften. Der er derfor ikke noget at sige til, at det er næsen og ikke trædepuderne, der er udstyret med en unik overflade og derfor er hundens fingeraftryk.

Hunden duft er dens fingeraftryk overfor andre hunde

Du har sikkert set din hund markere territorie ved at tisse på gadehjørner og særlige buske. En stor del af kommunikationen mellem hunde foregår via duftstoffer, som den er langt bedre udviklet til at opfange end mennesket. Duftstoffer er nemlig unikke for den enkelte hund, som den bruger som unikt fingeraftryk overfor andre hunde.