Du er her: Forsiden Blog Hunden sover ikke om natten

Hunden sover ikke om natten

18-06-2020
Hund sover


 

Dit kæledyrs adfærd er med til at fortælle om dets trivsel og generelle sundhedstilstand. Begynder det lige pludselig at opføre sig anderledes end normalt, kan det være tegn på, at der er noget galt.

Hvis ikke din hund sover om natten, kan det skyldes, at den er generet af ubehag. Dette skal du være opmærksom på og reagere på, hvis søvnløsheden varer mere end et par dage.

Herunder kan du læse mere om, hvordan du skal forholde dig, hvis din hund er rastløs og ikke sover om natten.

Mulige årsager til søvnløsheden

Hunde kan have forskellige adfærdsmønstre i forbindelse med søvnløsheden. Nogle hunde kan virke rastløse og søgende, mens andre hunde kan halse for at gøre opmærksom på ubehag.

Der kan være forskellige årsager til søvnløshed hos hunde.

Der er varmt

I sommerperioden kan din pelsede ven have det ekstra varmt i løbet af dagen og om natten. Hvis ikke den har mulighed for at køle ned, kan det føre til en konstant oplevelse af ubehag hos hunden både dag og nat.

Hunde får det ekstra varmt, da pelsen fungerer som et isolerende lag.

Et køletæppe er den perfekte løsning i denne situation. Det er et praktisk tæppe med gel, der vil berolige og køle din hund ned, så den kan blive tilpas igen. Tæppet kan bruges, hvor det ønskes i og omkring hjemmet.

Det er ikke kun i sommerhalvåret, at din hund kan ligge søvnløs på grund af for høj varme. Er der skruet for højt op for radiatoren i vinteren, kan din hund blive utilpas af denne grund.

Her er det værd at finde en ny og permanent soveplads til hunden på et sted i hjemmet, som ikke er blevet opvarmet i løbet af dagen.

Høj aktivitet lige før sengetid

Har din hund været ude at lege og dyrke motion lige før sengetid, kan dette have negativ indflydelse på kæledyrets evne til at falde i søvn. Både krop og hjerne er blevet aktiveret under motionen, og din hund vil derfor have sværere ved at falde til ro.

Det bedste er at undgå fysisk træning 1 time før, din hund plejer at sove.

Angst og stress

Hunde er empatiske og følsomme dyr, der kan reagere ligesom vi mennesker med angst eller stress. Er din hund fysisk utryg, kan den have svært ved at falde i søvn. Dette kan skyldes, at den sover i et helt mørkelagt rum uden lys, eller at den hører skræmmende lyde. Fyrværkeri kan gøre mange hunde utrygge.

Din hund kan også reagere på en ubehagelig eller fremmed situation, som den har oplevet i løbet af dagen.

Vær opmærksom på om der har været ændringer i hundens normale rytme i løbet af dagen, eller om der er situationer i nattens løb, der kan gøre den bange.

Flytning af sengeplads, et åbnet vindue der plejer at være lukket, en lukket dør der plejer at være åben er blot et par af de situationer med forandringer, som din hund kan reagere på.

Foder – serveringstidspunkt og typen af mad

Mavekneb og fordøjelsesproblemer er én af de primære årsager til, at hunde ikke sover om natten. Har den allergi overfor visse ingredienser og madvarer, kan dette føre til ondt i maven, øget luft i mave/tarmsystemet, diarré eller træg mave.

Sørg for at din hund får det foderprodukt, der passer til den. Reagerer den med ubehag indenfor 1-2 timer efter et måltid, kan det være tegn på, at der er visse ingredienser i foderet, den ikke tåler.

For sen servering af et måltid kan også føre til søvnløshed om natten.  

Generelt bør du undgå at give din hund måltider med kød om aftenen. Servér 1-2 hovedmåltider for den i løbet af dagen og hold altid øje med dens behov og reaktioner.

Smerter og sygdom

Har din hund en ikke-opdaget sygdom, kan de første tegn på fysiske smerter eller ubehag vise sig om natten. Her er hunden i ro, og dette kan gøre den ekstra bevidst om smerter, der kan holde den søvnløs.

Har du afdækket de andre muligheder for søvnløsheden, og lader ingen af disse til at passe til dit kæledyrs situation, skal du tage den til dyrlæge.

Sådan hjælper du din hund med at få søvnen tilbage

Søvnen er lige så vigtigt for din hund, som den er for os mennesker.

Det er en god idé at holde øje med, hvornår på natten din hund er søvnløs. Når det skyldes ydre faktorer (såsom varme, aktivitet eller foder) vil søvnløsheden vare hele natten. Her er det i de fleste tilfælde muligt for dig som hundeejer selv at klare problemet.

Nyt foder, ændret fodertidspunkt, ingen fysisk aktivitet om aftenen eller køligt sovested kan være løsningen.

Når din firbenede ven igennem flere nætter i træk har ligget søvnløs og vågner på bestemte tidspunkter, kan det være tegn på sygdom. Smerterne kan skyldes ubehag i organer, eller det kan være en reaktion på ømme led.

 

Køb hos Canem  og støt 1 Danske Arbejdspladser!
Køb hos Canem og støt 2 danske arbejdspladser!