Du er her: Forsiden Blog Hunden snorker - Hvorfor

Hunden snorker - Hvorfor

18-06-2020
hund sover


 

Hunde kan udvikle mange af de samme slags sygdomme, som vi mennesker kan. Og deres reaktioner vil i stort omfang minde om vores egne.

Når det kommer til en hunds snorken, kan der både være biologiske årsager til genen, og der kan være ydre faktorer, som gør, at din hunds vejrtrækning lyder og er besværet.

Som udgangspunkt skal din hund ikke snorke i forbindelse med søvn. Gør den det, skal du finde ud af, hvad årsagen kan være.

Herunder kan du læse mere om de forskellige situationer, der kan skabe snorken hos din hund.

Mulige årsager til snorken hos hunde

Selvom det som udgangspunkt er uskadeligt, at hunden snorker, kan lydene være generende for dig, og snorken kan være tegn på, at vejrtrækningen er besværet hos dit kæledyr.

Når du er bekendt med, hvilke faktorer der kan få din hund til at snorke, kan du bedst muligt afhjælpe problemet.

Biologi og race

De faldnæsede hunde er kendt for at lave lyde, når de sover. Dette skyldes, at knoglerne i næserne på dem er kortere og smallere. Luften vil derfor have sværere ved at blive presset ud til lungerne på grund af den formindskede plads. Luften presses i stedet med højere tryk ud på væggene i næsen, og dette kan forårsage de snorkelignende lyde.

I dette tilfælde er det biologien, der er årsag til lydene, og der vil derfor ikke være meget, du kan gøre for at afhjælpe genen.

Lydene klassificeres ikke som snorken hos de faldnæsede hunde. Det er en medfødt reaktion, at der kommer lyde fra næsen, som skyldes den unikke knoglebygning i ansigterne hos disse hunde.

Liggeposition

Plejer dit kæledyr normalt ikke at snorke, og gør den det fra tid til anden, kan det skyldes dens position i hundesengen. Har dit kæledyr fået lagt sig på en måde, som hæmmer luftgennemstrømningen til næsen, kan det resultere i snorken. 

Her kan du forsigtigt prikke til din hund eller ae den. Den vil reagere på berøringen uden at vågne op, og som oftest vil den rykke sig lidt i sengen og falde i søvn igen.

Hvis du vil se udvalg i forskellige typer senge så se her.

Partikler i snuden

Hunde udforsker og eksperimenterer med deres snuder. De stikker næsen i mange forskellige ting hver dag, og dette kan føre til, at der sætter sig partikler fast i snuden. Over tid kan partiklerne hæmme luftgennemstrømningen gennem næsen, så din hund snorker.

Her er der brug for at tage din hund med til dyrlægen, så næseborene kan blive rensede, og så din hund kan komme til at sove uforstyrret igen.

Overvægt

Ligesom snorken kan være en bivirkning ved overvægt hos mennesker, er det samme tilfældet hos vores firbenede venner. Vejer dit kæledyr for meget, lægges der pres på både knogler og luftveje. Den bedste og mest effektive behandling handler om ændret kost og mere motion.

Der findes masser af funktionelt aktivitetslegetøj, som kan motivere og bruges i forhold til overvægtige hunde.

Sygdom

Hvis ikke de øvrige situationer lader til at være årsagen til snorken hos din hund, kan lydene fra næsen være tegn på sygdom. Hvis din hund lider af en sygdom, hvor der dannes slim i luftvejene, er snorken et symptom. Den kan have fået en infektion i luftvejene eller i halsen, som kræver professionel hjælp fra en dyrlæge at kurere.

En sygdom, der hæmmer luftvejene, kan være bronkitis.

Dette skal du vide om snorken hos hunde

Din hund skal ikke snorke. Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis den pludselig begynder på det, og hvor årsagen ikke skyldes biologi eller liggeposition.

En dyrlæge kan stille den rette diagnose og finde årsagen til tilstanden. Når den præcise årsag er fundet, kan der sættes en behandling i gang.

Des tidligere du er ude i forhold til at kontakte dyrlægen, des hurtigere kan genen og årsagen bag snorken blive løst. Dette betyder, at eventuelle sygdomme kan blive opdaget og behandlet korrekt og i tide.

Særligt om snorken hos små hunde

Ved snorken hos små hunde skyldes tilstanden i flere tilfælde luftrørskollaps. Her er luftrøret ikke i stand til at holde sig udspilet, hvorfor det klapper sammen, og din lille hund får besværet vejrtrækning.

Den bagvedliggende årsag er, at bruskringene er for svage i forhold til at holde luftrøret udspilet.

I denne situation vil dyrlægen både undersøge hunden og tage røntgenbilleder for at kunne se, om bruskringene er svage.

Det er Chihuahua, Miniature Puddel, Shih Tzu, Ihasa Apso samt Yorkshire terrier, der er mest udsatte overfor at få luftrørskollaps.