Du er her: Forsiden Blog Hund vs. mennesker - Hvad er forskellen ?

Hund vs. mennesker - Hvad er forskellen ?

28-08-2020
Hund vs. mennesker


Hunden er menneskets bedste ven, men hvilke forskelle og ligheder er der egentlig mellem hunde og os mennesker? Udover de tydelige forskelle som udseendet, at hunde går på fire ben, og at de ikke kan tale, er der også mange skjulte forskelle mellem hunde og mennesker.

Ved at læse denne artikel vil du finde ud af, at der er fordele både ved at være menneske og ved at være hund. Læs med og find ud af noget nyt om din pelsede følgesvend.

Tænder

En af de mere tydelige forskelle på hunde og mennesker, kan man finde i tænderne. Begge har tandsæt, der er specialiserede til lige præcis det, som de skal bruges til. Menneskets tænder bliver mest brugt til at tygge og bryde mad op, så derfor kan tænderne karakteriseres ved at være rimelig flade og ikke alt for skarpe. I menneskets mund er der 32 tænder.
Da hunden stammer fra den vilde ulv, er hundens tandsæt mere specialiseret til at flænse. Hundens tænder er derfor skarpere, og der er flere af dem. En hund har nemlig 42 tænder.

Knoglerne

Når man kigger på kraniet og knoglerne, kan man også hurtigt se de tydelige forskelle, der er mellem mennesker og hunde. Hundekraniet er mere aflangt end menneskets og er domineret af, at der skal være plads til den lange og brede mund. I menneskets kranie er der fokus på, at det er opbevaringssted for hjernen, og munden har derfor ikke så stor en rolle.
Når man kigger på selve knoglerne og knoglestrukturen, vil man se at en voksen menneskekrop har 209 knogler og en hundekrop har 319. Hundeknogler har en højere densitet og er mindre porøse og er derfor lidt tungere end menneskeknogler.
På grund af menneskets skulderstruktur, kan vi tage armene over hovedet, men dette er ikke muligt for hunde, da de ikke har samme knoglestruktur. Hunde har derimod fordelen i forbindelse med at skulle løbe hurtigt. Her gør deres knoglestruktur det nemlig nemt for dem at opnå en meget høj fart uden de store problemer, hvor mennesket ikke i samme grad er lavet til at løbe.

Øjne

Hundes øjne er anderledes end menneskers øjne. Der har altid været en myte om, at hunde er komplet farveblinde, men dette er ikke sandt. Hundes øjne har færre farvesensitive receptorer i deres nethinde, hvilket gør det svært for dem at se farver i det rød-grønne spektrum. De vil kunne se farver på samme som et rød/grøn-farveblindt menneske. Hunde kan derfor have en tendens til at foretrække for eksempel legetøj, der er blåt eller gult.

Hunde er lidt nærsynede og har værre syn end mennesker, men de har til gengæld et større synsfelt. Synsfeltets størrelse afhænger dog af, hvilken race hunden er. Derudover ser hunde også meget godt om natten, hvilket mennesket har meget svært ved.

Lugtesans

Det er ikke overraskende, at hunde har en langt bedre lugtesans end mennesker har. De har nemlig omkring 300 millioner lugtreceptorer, hvor mennesker kun har omkring 5 millioner. Dette gør, at hundens lugtesans er langt mere sensitiv end menneskers.
Man kan næsten sige, at hunde oplever verden gennem deres lugtesans, hvor mennesker i højere grad oplever gennem synet. Dette forklarer hvorfor hunde ofte snuser til ting, før de bruger øjnene.
Hundes lugtesans afhænger i stor grad af, hvilken race det er, og der er nogle racer, der har bedre lugtesans end andre. Disse racer bliver ofte udvalgt til at lave politiarbejde eller til andre opgaver, hvor mennesket har brug for en hjælpende hånd (eller næse).  

Høresans

Hundens evne til at høre, er meget bedre og langt mere sensitiv end menneskets. Menneskets øre kan ikke opfange lyde, der er højere end en frekvens på 20000Hz. Hunde kan derimod høre lyde på op til 50000Hz, hvilket man kan bruge for eksempel i en hundefløjte, som kun hunde kan høre.
Et hundeøre har op mod 18 muskler, hvor et menneskeøre kun har 6. Denne fordel i mængde af muskler gør, at hunden kan rotere øret i den retning, lyden kommer fra og derved opfange lyden mere effektivt. Musklerne gør også, at hunden kan dirigere den opfangede lyd helt ind i den dybe øregang og derved høre lyden meget tydeligt.

Hunde og mennesker komplimenterer hinanden

Selvom hunden virker til at være overlegen, når man kigger på de fysiske karakteristika, der definerer dyret, ville de aldrig være blevet domesticeret uden hjælp fra mennesket. Hunden kan hjælpe mennesket i en lang række situationer, og mennesket kan sikre, at hunden får noget at spise, kærlighed og muligheden for at leve et godt og glædesfyldt liv.

Hunden og mennesket er bedst, når de arbejder sammen, og de kan virkelig gå op i en højere enhed, der kommer til begge parters fordel. Så husk at værdsætte din hund lige så meget, som den værdsætter dig.