Du er her: Forsiden Blog Hund og baby – Skab rammerne for den bedste første tid

Hund og baby – Skab rammerne for den bedste første tid

09-09-2021

Hund og baby – Skab rammerne for den bedste første tid

Gæsteindlæg af : Simone Isabell - Videnskabelig baggrund indenfor husdyrvidenskab miniwild.dk

Har du hund og snart baby, så er det vigtigt at der tilvejebringes den rette introduktion, så førstehåndsindtrykket bliver positivt for alle parter. Planlægning er alfa omega for et godt første møde mellem hund og baby. For nogle hunde vil det at der kommer en lille ny ind i familien være med en helt naturlig tilgang og helt problemfrit, mens andre hunde vil reagere, måske endda overraskende eller uhensigtsmæssigt i forhold til dine hensigter. Der er en årsag til hundens reaktion men også gode råd at følge, hvis du vil skabe den bedste første tid med hund og baby sammen.

Alle hunde er forskellige – kend din hund

Hunde er forskellige og hunde reagerer forskelligt i de situationer de udsættes for. En hund gør først og fremmest hvad den har erfaring med virker bedst og derfor vil tidligere erfaringer med eventuelt et baby møde, have betydning for hvordan hunden vil reagere ved første introduktion til det lille ny familiemedlem.

Hunde er flokdyr og vores domesticerede tamme hunde er avlet til at have et tæt bånd til mennesker. Af denne naturlige årsag anses familiemedlemmerne som en del af hundens flok. Derfor har det også betydning for hunden, når der kommer en baby til familien der skal introduceres og være en del af hverdagen.

De forskellige hunderacer kan have anlæg for forskelligt temperament. Afhængigt at instinkter og avlsmæssige egenskaber, kan de forskellige hunderacer være set med forskellige reaktioner på nye situationer. Nogle hunderacer vil naturligt være mere tilbageholdende eller blot slet ikke interesseret i nye flokmedlemmer, mens andre er mere nysgerrige eller ligefrem frembrusende i deres adfærd.

Derfor er det vigtigt at du kender din hund og ved hvordan den vil reagere i forskellige situationer, overfor fremmede eller eventuelt nye familiemedlemmer og andre kæledyr. Ved at have et godt kendskab til din hund kan du få et billede af, hvordan du bedst muligt hjælper lige præcis din hund, til et positivt møde med baby.

Det første møde – sådan forbereder du din hund

En god forberedelse og eventuel træning er alfa og omega for en positiv introduktion mellem hund og baby. Når du kender din hund, ved du måske også hvilke situationer den kan føle sig en anelse trykket ved og det er særligt her du bør have dit fokus, hvis det kan have betydning for det første møde med baby.

Træning er vigtig for at skabe en god relation mellem hund og familiemedlemmer. Lydighed og kontakt giver et samspil hvoraf du kan indlære hunden kommandoer og være med til at tilrettelægge den adfærd der ønskes i hjemmet.

Signalkontrol

Det at lære hunden kommandoer er som oftest nødvendigt for at kunne leve et harmonisk liv sammen. Det er bare rart at have kommandoer som hjælpemidler til at få hunden til at forstå noget af det vi gerne vil have den til i løbet af dagligdagen. Når det handler om at introducere en hund og baby, er det at der forud for mødet er indlært kommandoer eller er en signalkontrol, et vigtigt element i et positivt møde for alle parter. Lær eventuelt hunden at trække sig væk, eller placere sig på hundekurven. Du kan lære hunden kommandoer der har til formål at være med rolige bevægelser og nogle hunde vi have gavn i signalkontrol i forhold til stresshåndtering. Med den rette indlæring af kommandoer, kan du være med til at guide din hund til den adfærd du ønsker også i en eventuel uvant situation, som et møde med en lille ny.

 

Sin egen plads i hjemmet

Inden du udsætter hunden for det første møde med baby, kan det være en fordel at sikre, at din hund har sin egen plads i hjemmet, hvor den kan trække sig tilbage, hvis det første møde skulle blive overvældet. En god hundeseng de centrale rum er en mulighed, eller et tæppe der kan flyttes rundt efter behov, men som hunden har lært er ”helligt” og dens eget. Du kan eventuelt lære hunden en kommando der er forbundet med at lægge sig på tæppet, der eventuelt kan være effektivt at kunne, når det første møde finder sted.

Socialiseringen er vigtigt

Socialisering mellem din hund og andre mennesker samt artsfæller bør ske allerede fra den er helt lille. En tilstrækkelig socialisering der har været tryg og positiv, har betydning for hvordan din hund vil møde nye ansigter, også en ny baby. Hvis der er mulighed for at møde andre med mindre børn, måske endda nyfødte. På denne måde kan du se hundens reaktion, vænne den til de små størrelser og på denne måde skabe en socialisering overfor de helt små. Ved at kontakte et eventuelt nybagt vennepar sammen med din hund, har du den fordel at du kan trække dig tilbage, hvis hunden skulle reagere uhensigtsmæssigt. Vær opmærksom på, at hunden ikke nødvendigvis reagerer helt ens i hjemmet som ude.

Skab rutiner i hjemmet

Det er en god ide at have faste rutiner med din hund i hjemmet og særligt når det er ved at være tid til at introducere en lille ny. Med faste rutiner har hunden faste holdepunkter i løbet af dagen, hvor alt er som det plejer. Et spædbarn i familien kan være noget af en omvæltning for hverdagen, men ved at fastholde de faste rutiner for hunden, eksempelvis daglige gåture, traditioner omkring leg eller særlige spisetider, så kan det betyde at det er nemmere at håndtere den ændrede omstændighed i hjemmet. Nogle hunde kan føle sig forvirret af en baby i huset, da flokstrukturen ændres og dermed kan det også være en stor fordel at holde fast i de sædvanlige rutiner.

En god forberedelse er nødvendig for at ruste din hund til at være mindst muligt påvirket af en lille ny. For når alt kommer til alt, så kan det ikke undgås, at en baby i hjemmet vil have påvirkning på den sociale sammenhæng, hverdagsrutinerne og fokus.

Tiden er inde – baby er ankommet til hjemmet

Når du kommer ind ad døren, vil du med sikkerhed blive mødt af din hund. Den vil som oftest straks opdage, at der er noget der ikke helt er som det plejer. En hund lugter og fornemmer hurtigt at der er forandringer og vil måske virke interesseret eller ignorere omstændighederne. Uanset om hunden viser interesse eller ej, så er der enkelte forholdsregler som kan være med til at give et positivt udbytte af det første møde.

Forinden det første møde kan det være en fordel at stimulere hunden både fysisk og mentalt. Med den rette aktivering, er hunden som oftest mere harmonisk og dens adfærd og temperament bliver ikke overskygget af eventuelle indre understimulering. Når hundens egne behov er opfyldt, så er der mere ro og et større overskud til at indtage nye informationer, som eksempelvis et nyt ansigt med nye dufte, bevægelser og sårbarhed.

  1. Inden du starter en introducering mellem hund og baby, er det vigtigt at hunden er rolig. Når hunden kører i et højt gear, uanset årsagen, så vil den være i en form for stress, hvor indlæring og signalkontrol vil være betydeligt nedsat, hvis overhovedet til stede.
  2. Sæt dig gerne et sted med baby, hvor din hund har mulighed for at trække sig tilbage. Brug gerne dens vanlige kurv eller tæppe, som den har lært, er ”helligt”.
  3. Det er vigtigt at hunden selv kan kontrollere sine bevægelser frit og kan komme og gå som den lyster. Du må ikke tvinge hunden til et møde med baby og du bør ikke holde hunden i halsbåndet eller snor, da det kan føre til en situation der er mere anspændt end nødvendigt.
  4. Lad hunden snuse og giv eventuelt kommandoer der tidligere er indlært. Ros hunden for de kommandoer den udfører og beløn den rigeligt for en rolig adfærd omkring baby. Ros og belønning skal helst ikke påvirke hundens gearing.
  5. Sørg for at opretholde hundens normale rutiner og gør nogle af de ting som i plejer. Det er vigtigt at hunden ikke bliver glemt, selvom at fokus nemt kan omstilles til andre steder, men at der opretholdes en forholdsvis normal hverdag for hunden. Det kan hjælpe den med at håndtere familiens ændring.

OBS! Vær altid til stede når baby og hund har mulighed for kontakt. Hunden kan reagere på en for dig ukendt måde, der er uhensigtsmæssig overfor baby. Det er vigtigt at du under mødet mellem baby og hund kigger nøje på den adfærd der udvises. Ved at kigge på din hund og reagere på de signaler den viser, kan du støtte den i de ting der eventuelt måtte være svære. Hvis hunden bliver utryg, kan det være en god ide at afbryde mødet og observere en eventuel årsag til utrygheden. Hvis situationen kan forebygges, så kan du prøve igen, når hunden atter er faldet til ro.

Dæmpende signaler – hundens måde at kommunikere

Dæmpende signaler er de signaler som hunden udviser for at give forståelse af, at der er nogle specifikke situationer som den er en anelse presset ved. Ved at kende og reagere på de dæmpende signaler, så vil du kunne hjælpe din hund og forebygge en uhensigtsmæssig reaktion, hvor hunden føler sig presset.

Der findes et væld af dæmpende signaler og de kan alle være forskellige fra hund til hund. De hyppigst anvendte tydelige dæmpende signaler, vil opstå hos langt de fleste hunde, hvis den føler sig tilstrækkeligt presset.

  1. Gabe halvt – hunden vil fremvise et tydeligt kunstigt gab mod den stressede situation
  2. Langsom gang – hunde kan udvise dæmpende signaler ved at foretage langsom gang eller slowmotion bevægelser
  3. ”Fryse” – Når hunden ”fryser” eller stivner i sine bevægelser er det et dæmpende signal
  4. Langsom blinken – hunde der blinker langsomt, udviser et dæmpende signal der markerer at de ikke agerer truende.
  5. Rysten – Hunde kan finde på at ryste sig, hvis de føler sig stressede eller pressede. Det er mest af alt for at dæmpe dem selv.
  6. Smaske – Hunde der smasker og eventuelt slikker sig om munden er et tydeligt dæmpende signal
  7. Vende kroppen – Ved at vende kroppen til side vil der udvises et dæmpende signal. Oftest vil det at vende hovedet væk fra situationen være tilstrækkeligt.
  8. Bue udenom – Hunde der er på vej mod en situation de ønsker at dæmpe, kan foretage en stor buegang udenom.
  9. Tricks – hunde der har lært tricks eller kommandoer, vil som oftest udvise disse, hvis de ønsker at dæmpe en situation i nærheden af deres træner.
  10. Blottende tænder – Løftende læbe og blottede tænder er en af de aller kraftigste dæmpende signaler, hvis din hund udviser lignende signaler, bør du straks adskille barn og hund.

Hunde gør det de har erfaring med, virker bedst og hvis der reageres hensigtsmæssigt på hundens dæmpende signaler, vil den vide, at det er muligt at kontrollere en del af situationen selv. Sørg altid for at hunden kan trække sig og reager på eventuelle dæmpende signaler, for at hunden ikke skal gå yderligere til værks, for at undgå den pressede situation.

Hunden ændrer adfærd – hvorfor?

Det er helt normalt at en hund ændrer adfærd efter at der er kommet en lille ny til hjemmet. Hundene anser menneskeflokken som sin egen og der er som oftest et helt klart hierarki i huset mellem hunden, eventuelt artsfæller og familiemedlemmer. Når der kommer en lille ny ind i billedet, vil flokstrukturen ændre sig. Afhængigt af den enkeltes hunds temperament, kan der være forskel i den reaktion der sker. Nogle hunde vil blive en smule nervøse, mens andre ikke vil se det som den store forskel, andre vil blive mere frembrusende og opretholde et højere stressniveau. Årsagen til at hunden ændrer adfærd, ligger helt tilbage fra den tid de var ulve eller vilde hunde. Til trods for at vi har avlet på vores tamme hunde i tusindvis af generationer, så ligger der stadig en natur der skal sikre overlevelse. Instinkterne fortæller dem, at en ændring i flokstrukturen kan have betydning for deres evner til overlevelse. Med en stabil flokstruktur er der klare rammer for hvem der gør hvad og en hund har også tiltro til, at det er floklederen eller alfa-mennesket, der tager de nødvendige beslutninger, hvis der skulle blive nødvendigt. Hvis flokken bliver for stor, vil dem der er nederst i hierarkiet have en større sandsynlighed for at blive udstødt og have ringe muligheder for overlevelse og derfor kan det være en fordel at kæmpe for en lidt højere plads i hierarkiet.

Det er de oldgamle instinkter og tanker der ligger til grund for en ændret adfærd hos hunden, det er ikke en rationel tankegang fra hundens side og ikke nødvendigvis noget der kan kontrolleres. Det kan komme frem som forskellige reaktioner, men ved at støtte hunden i de daglige rutiner, have en rolig omgang mellem baby og hund samt sikre at hunden er vel stimuleret og har opfyldt sine basale behov, så giver du de bedste betingelser for en sund og positiv hverdag for alle parter.

Rolig – det smitter

Din hund har et meget stærkt instinkt der gør det muligt at tilpasse sig til sindsstemninger og dens omgivelser. Det humør og stresstilstand du udvider overfor din hund, vil smitte. Det er derfor alfa omega at du udviser ro i al den samvær der er imellem baby og hund. Din hund vil for alt i verden forsøge at aflæse dine reaktioner, for at afstemme om det er godt eller skidt med et lille nyt familiemedlem. Ro, ro og ro vil skabe det bedste udfald og den største tryghed for hunden i mødet med den lille ny baby.

Konklusion – lyt til din hund

Kend din hund, forbered den på mødet med det nye og blivende familiemedlem og lyt til de signaler den viser. Det er dig der har kontrollen og muligheden for at give de helt rette betingelser for et positivt møde der er godkendt og accepteret af alle parter. Sørg for at give din hund en hverdag med rutiner og følg op på disse rutiner, selv når baby ankommer. Skab et roligt møde, hvor hunden til hver en tid har mulighed for at trække sig og lyt til din hund. Familieklokken, inklusive hunden, er et samarbejde, en kommunikation og en tilpasning der eventuelt skal reguleres undervejs. Selvom det kunne være rart, så er det ikke altid muligt at planlægge sig ud af alle situationer og hunde er forskellige. Nogle vil knuselske baby fra første øjeblik mens andre vil være tilbageholdende og måske endda virke forvirret eller nedstemt over den nye situationer. Lyt til hunden og gør det så godt som muligt for at tilpasse situationen. Hvis du er det mindste i tvivl, så kan du til hver en tid kontakte en uddannet og erfaren adfærdsterapeut, der kan være med til at guide dig til en optimal situation for lige præcis din hund.