Hunde kan også få feber 🌡️ Læs om konsekvenserne her
Hunde kan få feber, præcis ligesom mennesker kan. Feber hos hunden er oftest et tegn på, at den er syg, men det er ikke altid så klart, hvad sygdommen består i, eller hvad behandlingen skal bestå af.
Hvordan ved du, om din hund har feber?
Det er en udbredt skrøne, at når hundens snude er varm, har den feber. Men en varm snude betyder faktisk ikke per automatik, at hunden har feber, idet temperaturen på snuden kan variere en del. Hvis du gerne vil vide, om din har feber, bør du i stedet måle dens temperatur med et termometer – og det gøres mest præcist i endetarmen.
Hundens normale temperatur ligger som altovervejende udgangspunkt på 37,5-39, men det kan variere ganske meget fra hund til hund, og derfor kan det være en god idé at måle dens temperatur på flere forskellige tidspunkter i løbet af en dag – når den er rask vel at mærke. Normaltemperaturen bør desuden måles på et tidspunkt, hvor hunden er afslappet og rolig, idet temperaturen godt kan være unaturligt højere, hvis den lige har leget, været på gåtur eller løbet. Når du har hundens normale temperatur, vil det dermed være lettere for dig at vurdere, om hunden har feber.
Et symptom på, at din hund har feber, kan være, at hunden har rystelser, manglende appetit og hurtigere vejrtrækning. Den kan opleve vægttab, som kan indikere, at hunden har feber.
Sådan måler du hundens temperatur
Det er klart, at hunden ikke vil bryde sig om at få målt sin temperatur. Sørg derfor for, at hunden er afslappet og helt rolig, når du skal måle temperaturen. Det kan være en god idé at putte noget vaseline på termometeret, så det ikke føles helt så ubehageligt for hunden.
Når du skal indføre termometeret, skal du roligt løfte hundens hale og tale stille og roligt til din hund imens. Termometeret skal indføres cirka 2 cm op i endetarmen, hvorefter du skal vente, indtil temperaturen er målt, før du trækker termometeret ud.
Hvad er årsagen til feber hos hunden?
Hvis din hund har en højere temperatur end sædvanligt, bør du altid kontakte en dyrlæge, så du kan få klarlagt, hvad årsagen til den forhøjede temperatur kan være. Har din hund lige været ude at løbe eller gå, bør du vente lidt og tage temperaturen igen, når den er mere rolig.
Feber hos hunde vil oftest være tegn på, at hunden er syg, og det er kun en dyrlæge, der kan finde ud af, hvad den underliggende sygdom eventuelt måtte være. Ofte vil det være nødvendigt at tage enten urinprøve eller blodprøve, for at dyrlægen kan finde ud af, hvad årsagen er til den forhøjede temperatur og dermed også sørge for den helt rigtige behandling af hunden.
Hvordan får du feberen ned igen?
Det kan være fristende at hjælpe hunden med det samme med at få feberen ned. I den forbindelse har der været flere tilfælde, hvor ejere har givet deres hunde febernedsættende medicin, som egentlig har været beregnet til mennesker, for eksempel panodil eller ipren. Men det må du aldrig gøre. Disse lægemidler er nemlig giftige for hunde og kan være meget skadelige.
Hold dig derfor fra at bruge febernedsættende medicin, og ring til dyrlægen i stedet.