Du er her: Forsiden Blog Hjælp, min hund bider mig
hunden bider

Hjælp, min hund bider mig

12-06-2021

 

Nogle hunde får aldrig helt lært det der med ikke at bide i alt. Hunden skulle have lært det som hvalp og alligevel kan du opleve at stå med en hund, der enten bider i alt, bider i dig, eller bider andre hunde. Dette er tre forskellige typer adfærd, som kræver helt forskellig tilgang.

Min hund bider i mig

Hvis din hund bider i dig, er det vigtigt først og fremmest at kigge på hvorfor. Nogle hunde har simpelthen ikke lært at beherske sig som hvalpe. Dette er især almindeligt hos hvalpe, der er vokset op uden søskende eller hvalpe, der er vokset op i et hjem, hvor man ikke har fået trænet videre på at beherske sig. Når hunde ikke har lært at beherske sig, bider de ganske enkelt for at få opmærksomhed. Det kan være let napperi, men det kan også være ret hårdt, hvis ikke der er blevet sat grænser for hunden som lille.

Her kan du ofte komme langt simpelthen med at træne hunden, som om den var en lille hvalp og simpelthen hyle op og stoppe legen, dvs. sidde helt stille eller vende dig om, når hunden bruger tænderne. Hvis hunden at du ikke kan lide det og ikke vil være sammen med den, når den gør det. Lad være med at skælde ud over, at den gerne vil have din opmærksomhed (negativ opmærksomhed er bedre end ingenting) og sørg for, at straffen ikke bliver for lang. I kan lege så snart hunden holder op og enten venter eller slikker i stedet.

Denne taktik virker også på hyrdehunde, der har tendens til at nappe i benene eller fødderne. Stå stille og hvis hunden at det slet ikke virker. Den vil have dig fremad og samle flokken, men hov, nu står du jo stille.

Hvis hunden bider dig på andre måder, altså f.eks. for at forsvare ressourcer eller fordi den virker utryg eller aggressiv, er det en god idé at opsøge en hundetræner og få de rigtige værktøjer til at komme videre. Hunde er ikke aggressive uden grund. Som oftest er de usikre og det kan hundetræneren hjælpe med at finde løsninger på.

Min hund bider i alt

Hvis din hund bider i alt, er det et helt andet sted at skoen klemmer. Små hvalpe bider i alt og det er helt naturligt, men når din hund er voksen, dvs. over at år gammel, så skulle den helst være vokset fra at bide i alting. Dermed ikke sagt at din hund aldrig vil komme til at tage noget og bide det i stykker, selv om det ikke var meningen. Husk altid på at det er naturligt for hunde at gnave i ting – det er afslappende for dem og giver dem ro i hverdagen. Hunde forstår ikke hvordan vi som mennesker kategoriserer ting som mennesketing og hundeting. Så selv om den måske har lært nogenlunde hvad der er dit, kan den godt smutte. F.eks. kan det være svært at forstå, at en blyant ikke essentielt er det samme som en pind. Og at din mad, der dufter åh så dejligt, ikke essentielt er det samme som den mad, hunden gerne må få.

Sørg for at din hund altid har noget, som den elsker at bide i til rådighed. Det kan både være legetøj eller tyggesnacks. Find noget der tager rigtig lang tid at komme igennem. F.eks. en hul kegle fra kong fyldt med guf, eller langtidsholdbare tyggesnacks, f.eks. gevirer, horn eller hove. Nogle hunde synes det bedste i verden er at tygge på en pind. Hvis det er det der skal til, for at den ikke bider i væggen eller stolebenene, så vor herre bevares, lad den da have en pind i kurven!

Bider din hund stadig i alting selv om den nok egentlig godt ved at du bliver vred, så er der stor sandsynlighed for at din hund er understimuleret. Forskellige hunde kræver meget forskellige niveauer af stimulering og aktivering i dagligdagen. Hvor det for nogle hunde er nok at gå en lang tur hver dag, kræver andre hunde, specielt hunde der er avlet til arbejde, mere udfordring. Det kan være igennem leg, træning eller hundesport. En gåtur er hyggelig, men ikke mentalt stimulerende. Overvej eventuelt at tage hunden med til hundetræning eller en sjov hundesport, f.eks. rally, agility eller spor.

Min hund bider andre hunde

Hunde der bider andre hunde, er oftest meget usikre eller stressede hunde. Man kan selvfølgelig undgå at gå steder, hvor der kommer andre hunde, men løsningen er sjældent hverken holdbar eller speciel god for hunden. Her er det i stedet en rigtig god idé at tage kontakt til en hundetræner, der kan hjælpe med at finde ud af, hvad der sker og hvordan du kan hjælpe din hund med at få det bedre.