Du er her: Forsiden Blog Giardia

Giardia

18-02-2021
Giardia


 

”Giardia” er en parasit, der kan leve i tarmen både hos hunde og vi mennesker. Når først den er blevet overført, kan den være svær at slippe af med igen. Det er vigtigt at sætte ind så tidligt som muligt, da tarmparasitten kan overføres til både børn, voksne og andre husdyr.

Det er muligt effektivt og skånsomt at komme parasitten til livs ved at give din hund den rette medicin.

Der er klare og tydelige symptomer på angreb af parasitten, som kommer til udtryk i din hunds adfærd.

Hvad er Giardia hos hunde?

Tarmparasitten er en encellet organisme, der findes hos mange husdyr. Der findes afarter af parasitten, som udvikler sig til kun at angribe én bestemt dyreart. Disse vil ikke være smitsomme, da det kun er dyr af samme art, der kan smittes.

De fleste angreb med tarmparasitten er dem, som både kan leve i dyr og mennesker.

I princippet er der intet farligt ved at blive angrebet af tarmparasitten, når den behandles optimalt og rettidigt. Dog vil eksistensen af organismen påvirke hundens trivsel i dagligdagen. Det kan føre til maveonde, mavekramper og fordøjelsesbesvær.

På sigt kan den ubehandlede tilstand medføre sundhedsfare for dit kæledyr.

Så snart du opdager én eller flere symptomer på Giardia, skal du kontakte dyrlægen. Vedkommende vil tage en afføringsprøve og analysere denne for at finde ud af, om din hund er blevet smittet med de skadelige organismer.

Disse symptomer skal du holde øje med

Det heldige ved parasitten er, at den giver sig udslag i tydelige symptomer, som er nemme at opdage. De mest forekommende tegn på parasitten er ildelugtende afføring. I alvorlige tilfælde kan der være blod iblandet afføringen.

Appetitten påvirkes oftest ikke, men der kan være hunde, som taber sig. Parasitten kan gøre, at foderet ikke optages optimalt, og hunden har diarré i en periode.

Det er ikke alle hunde, som får symptomer. Det er disse kæledyr, der er årsagen til, at mennesker eller andre husdyr også smittes med den aggressive organisme.

Fra at en hund er blevet smittet, og til de første symptomer begynder at vise sig, går der cirka 8 dage. I nogle tilfælde færre dage, mens parasitten først viser sig i form af symptomer hos andre hunde efter knap 2 uger.

Dette kan gøre det svært for dig som hundeejer at spore dig frem til, hvor og hvornår dit kæledyr er blevet udsat for smitte.

Diagnosticering og behandling

Der bruges afføringsprøve for at kunne stille en diagnose med Giardia. Der vil typisk gå et par hverdage, før du får svar på prøven. Den skal sendes ind til et laboratorium, der vil analysere afføringen for bakterier og organismer.

Er din hund blevet testet positiv for parasitten, vil dyrlægen sætte en medicinsk behandling i gang.

Det er ikke tilstrækkeligt kun at give hunden medicin, der kan bekæmpe parasitterne i tarmsystemet. Det er også nødvendigt at gennemføre en grundig rengøring i hjemmet for at eliminere smittesporer her.

Uden den omfattende rengøring af både overflader og tekstiler i hjemmet vil der med stor sandsynlighed opstå et nyt angreb af infektion efter kort tid, når medicinen ikke længere tages.

Behandlingsforløbet vil i mange tilfælde blive delt op i 2 faser. Den første fase består af daglige indtag af medicin i cirka 5 dage, mens den anden fase påbegyndes 2 uger efter med endnu 5 dage med medicin.  

Undgå reinfektion af Giardia

For at undgå at din hund udvikler en ny omgang med den smitsomme tarmparasit, skal du have kendskab til, hvordan organismen lever og formerer sig.

Det udfordrende ved organismen er, at den kan leve i op til flere uger i tekstiler og på overflader. Er der flere husdyr i hjemmet, skal du sørge for at få undersøgt de andre firbenede beboere, hvis din hund har fået Giardia.  

Den optimale proces med behandling og forebyggelse af smitten foregår på følgende måde:

1.       Tag kontakt til dyrlæge

Des tidligere din hund diagnosticeres, des mere effektivt kan smitten komme til livs, og des lavere vil risikoen være for, at andre dyr eller mennesker i boligen rammes af parasitten.

Sørg for at følge de anvisninger og instrukser som dyrlægen giver.

2.       Rengøring af hjemmet

Der skal foretages en grundig rengøring af hjemmet, når din hund sættes i behandling. Hvis du venter med den praktiske opgave, kan det resultere i reinfektion.

Det kan være nødvendigt at bruge desinfektionsmiddel på alle blanke overflader for at sikre, at den smitsomme mikroorganisme elimineres helt.   

3.       Vask og bad med god hundeshampoo

Det er en god idé at vaske hundens pels grundigt i en mild og skånsom shampoo, når behandlingen med medicin afsluttes. Badet er med til at fjerne eventuelle cyster af Giardia parasitterne.

Når du har rengjort de centrale områder i huset, hvor din hund opholder sig, skal du tage fodbad eller vaske det fodtøj, som du har anvendt i forbindelse med rengøringen.

Herved undgås smitte til dig og husets øvrige beboere.

Ved at tage alle de betydningsfulde forhåndsregler er du med til at give din hund en god prognose.