Du er her: Forsiden Blog Britisk korthår: En rolig og hengiven kat

Britisk korthår: En rolig og hengiven kat

19-10-2021
british shorthair


Britisk korthår, eller British shorthair som racen også betegnes, er en utrolig kærlig og elskværdig kat. Med den bløde pels, de runde øjne og det milde sind er det en kat, der kan passe ind i en stabil og afbalanceret familie. Deres afslappede personlighed og lidt lavere aktivitetsniveau gør også, at en britisk korthår passer til enlige eller travle familier.

 

En mellemstor kat

En britisk korthår er en mellemstor til stor kat. Dens krop er rund og muskuløs med korte, stærke ben, en lang afrundet hale og runde poter. Pelsen er tyk og blød, hovedet og øjnene er runde og dens næse er sød og kort. Dens udseende har visse lighedstræk med en bamse, hvorfor mange falder pladask for katteracen.

Racen tager 3-5 år om at blive fuldvoksne. Når de er fuldt udvoksede, vil en sund hankat veje omkring 5-7 kg og en hunkat 3-5 kg.

 

En generelt sund kat

Britisk korthår er generelt en sund katterace. Dens stærke og kompakte krop gør, at den ikke har en øget risiko for at udvikle diverse knogle- eller muskelproblemer.

Stort set alle racekatte har dog nogle genetiske udfordringer grundet avl gennem flere årtier. Som race har katten risiko for at udvikle en hjertesygdom (hypertrofisk kardiomyopati) og en arvelig blødningsforstyrrelse kaldet hæmofili B. Grundet racens avl med perserkatte har de også en lille øget risiko for at få polycystisk nyresygdom. Dette er dog noget de fleste opdrættere vil kunne informere dig om, inden du køber en killing.

En af de største helbredsmæssige udfordringer for katte generelt, er fedme. Britisk korthår er en afslappet kat som elsker at ligge på sofaen. For at imødekomme fedmeproblemer skal du derfor sørge for at aktivere din kat og undgå, at den får for meget mad.

 

Kort og tyk pels

Som navnet antyder, har britisk korthår en kort pelspragt. Pelsen er tyk og blød og kommer i flere forskellige farver. Den mest udbrede er farve gråblå, men kattene kan blandt andet også være sorte, hvide, beige, brune, røde, tabby og tortoisefarvet. Kattens øjenfarve afhænger af pelsens farve, hvorfor de kan være blå, guldfarvede, kobberfarvede eller grønne.

 

Overkommelig pelspleje

Fordi kattens pels er kort, kræver den ikke meget pleje. Hvis du børste din britisk korthår et par gange om ugen, burde du være godt på vej.

Racen fælder moderat og hovedsageligt om foråret og efteråret hvor den skifter pels. Her kan du med fordel børste den oftere, for at undgå helt så meget fældning.

 

En god indekat

Britisk korthår er en meget afslappet kat. Derfor trives den også rigtig godt som indekatte, så længe den har nogle bløde steder at ligge, et kattetræ at klatre på og lidt legetøj.

Ønsker du en udekat, kan du sagtens lade en britisk korthår komme ud. Der er ingen tvivl om, at den vil elsker lidt frisk luft. Den vil dog sjældent føjte omkring, men i stedet holde sig tæt til dens hjem.

 

Fungerer fint med børn eller andre kæledyr

Grundet racens rolige sind kan den sagtens fungerer sammen med børn eller andre kæledyr. Det kræver dog, at du viser dine børn, hvordan man behandler den med respekt. En britisk korthår er ikke klar på vild leg eller høje skrig. Bruger du lidt tid på at hjælpe dine børn eller kæledyr med at lære katten at kende, vil de sagtens kunne udvikle et rigtig godt forhold til hinanden.

 

En rolig kat med et roligt sind

En britisk korthår er en rolig, venlig, kærlig og stille race. Den er ikke udpræget ængstelig og vil som oftest fungerer fint med andre mennesker og dyr. Dens aktivitetsniveau er moderat og du vil sjældent opleve, at den spæner rundt for at brænde energi af. En britisk korthår er ikke den mest kælne katterace og bryder sig ikke om at blive løftet på. Den elsker dog at være tæt på sine ejere og lægger sig gerne ved siden af dig i sofaen.

 

En afdæmpet kat

Det er ikke en højlydt katterace. Faktisk har den et ret lavt lydniveau, som sjældent vil være til gene for dig eller eventuelle naboer. Hvis du hører den sige noget, er det som oftest fordi den forsøger at gøre dig opmærksom på et behov.