Du er her: Forsiden Blog Blærebetændelse hund
Hund blærebetændelse

Blærebetændelse hund

18-06-2020

 

Ligesom mennesker kan også hunde få blærebetændelse. En rask hund har en steril blære, men hunde kan få blærebetændelse, og oftest er det forårsaget af , at bakterier har bevæget sig fra endetarmen og op til urinrøret. Herefter transporteres bakterierne direkte op i blæren, hvor den formerer sig og bliver til en regulær betændelse i blæren.

Hvad er symptomerne på en blærebetændelse hos hunde?

Symptomerne på blærebetændelse hos hunde er ret tydelige og vil oftest bestå af hyppig vandladning, der er smertefuld for hunden. Der kan også være blod i hundens urin, ligesom urinen kan være meget kraftigt lugtende.

Blærebetændelse hos hunde er dermed temmelig lig blærebetændelse hos mennesker, og symptomerne er de samme.

Hvorfor får hunde blærebetændelse?

Der kan være forskellige grunde til, at hunde får blærebetændelse, og nogle hunde kan også være mere disponerede for blærebetændelse end andre. Blærebetændelser kan inddeles i to forskellige typer; den primære og den sekundære.

Den primære blærebetændelse skyldes, at bakterier fra endetarmen har bevæget sig ned til urinrøret og herefter op i blæren, hvor de ligger og formerer sig. Denne type blærebetændelse kan både være akut, og den kan være kronisk.

Den sekundære blærebetændelse skyldes ofte omstændigheder eller lidelser hos den enkelte hund, som giver gode forhold i blæren for, at bakterier kan formere sig. Det kan for eksempel være, fordi hunden har en forstørret blærehalskirtel, som særlige ældre hanhunde er disponerede for. Blærebetændelser sker også hyppigere hos hunde med sukkersyge.

Har din hund (eller har den haft) blæresten, skal du være opmærksom på, at disse blæresten kan lave ridser i blærevæggen, som svækker blærens naturlige forsvar mod bakterier, og det giver øget mulighed for bakterierne for at formere sig.

Har din hund polypper eller blærekræft, skal du også være opmærksom, for her kan blæren have svært ved at trække sig sammen. Dermed tømmes blæren ofte aldrig helt, og dermed er risikoen for vækst af bakterier markant større.

Hvordan kan du være sikker på, om din hund har fået blærebetændelse, og hvordan behandles den?

Hvis du tror, at din hund har fået blærebetændelse, skal du altid tage den til dyrlæge. Her bliver hundens urin undersøgt, så dyrlægen kan se, hvilke bakterier der florerer i urinen. Der kan nemlig være forskel på, hvilke bakterier der er årsag til infektionen, samt om der er celler og hvide blodlegemer. På den måde kan dyrlægen ordinere den helt rigtige type antibiotika til hunden, så behandlingen bliver så præcis som muligt. Typisk vil lægen tage et røntgenbillede af blæren i forbindelse med, at diagnosen stilles.

Behandlingen med antibiotika er ofte op til 4 uger, ligesom dyrlægen også vil give hunden smertestillende medicin.

Er der stor risiko for, at din hund får blærebetændelse (igen)?
Der er ikke én hunderace, der er i større risiko for at få blærebetændelse end andre hunderacer. Der kan være omstændigheder hos hunden, som gør den mere disponeret for at få blærebetændelse, men det kan også sagtens være en éngangsforestilling.

Risikoen for at få blærebetændelse er mest udtalt hos tæver, fordi urinrøret her er tættere på endetarmsåbningen. Derudover har tæver et bredere urinrør.

Derudover skal du også være opmærksom på, at risikoen for blærebetændelse er større hos hunde, der har diarré, fordi det kan være svært for hunden at holde sig ren.

Når din hund har haft blærebetændelse, er det vigtigt, at urinen bliver undersøgt efter endt antibiotikabehandling, så I er sikre på, at infektionen er væk, og at urinen er steril. For nogle hunde kan det nemlig være nødvendigt med flere antibiotikabehandlinger, ligesom nogle hunde desværre vil opleve at få blærebetændelse igen og igen. Hvis din hund har tilbagevendende blærebetændelse, vil det oftest være nødvendigt at sætte den på en streng diæt.