Du er her: Forsiden Blog Betændelse i bugspytkirtlen

Betændelse i bugspytkirtlen

20-02-2021
Betændelse i bugspytkirtlen


 

Der er forskellige årsager til, at hunde udvikler en betændelsestilstand i bugspytkirtlen. Selvom det sjældent er muligt at påvise den præcise årsag til betændelsen, er der en sammenhæng mellem infektionen og overvægt samt stofskifterelaterede sygdomme.

Det er vigtigt for hundens helbred og sundhed, at du reagerer hurtigt, når du oplever tegn på betændelsen.

I de værste tilfælde kan tilstanden være alvorlig og kræve akut behandling hos dyrlæge.

Hvad er betændelse i bugspytkirtlen hos hunde?

Bugspytkirtlen er en lang kirtel, der befinder sig lige ved tolvfingertarmen i maven. Kirtlen har 2 vigtige opgaver:

·         Udskillelse af enzymer der hjælper med til at nedbryde sukker og fedt, så mad og væske kan blive optaget i kroppen.

·         Producere insulin så blodsukkerniveauet altid er optimalt reguleret.

Hvis kroppen ikke udskiller den rette mængde insulin, kan det føre til både for højt og for lavt blodsukkerniveau. Begge dele medfører gener og ubehag for hunden (præcis på samme måde som tilstanden vil påvirke os mennesker).

Der kan opstå betændelse i kirtlen, som kan være akut eller kronisk.

Der er usikkerhed omkring, hvad der udløser betændelsen. Dog er det faktorer såsom fedtholdig mad, medicin og stofskiftesygdomme, der er medvirkende til udvikling af inflammation i bugspytkirtlen.

Akut eller kronisk betændelsestilstand i bugspytkirtlen?

Der sondres mellem 2 former for betændelse i budspytkirtlen.

Den akutte udgave er dér, hvor der produceres ekstra fordøjelsesenzymer i kirtlen, som gradvist vil nedbryde vævet og skabe betændelsesreaktion.

Dette er en særdeles alvorlig tilstand, som i værste fald kan medføre dødsfald hos hunden.

Når den rette behandling sættes hurtigt i gang, vil hunden have gode og store chancer for at overleve. Der vil være opstået permanente skader på budspytkirtlen, som fører til den kroniske variant af betændelsen.

De varige skader betyder, at der ikke produceres tilstrækkeligt med enzymer i budspytkirtlen, som kan regulere blodsukkerniveauet og nedbryde maden optimalt.

Symptomer på betændelse i bugspytkirtlen hos hunde

Der er klare symptomer på betændelsen, som påvirker både psykisk og fysisk trivsel hos hunden.

Opkast og pludselig sygdom er de primære tegn på, at der er opstået inflammation i kirtlen i maven.

Der vil ofte være galde (gullig væske) iblandet opkastet, og hunden vil få smerter i maven.  

Andre symptomer er nedsat appetit, tristhed, feber, dehydrering og søvnbesvær.

De tydelige tegn på sygdom gør det let for dig som hundeejer at få kontaktet dyrlægen, så snart betændelsen viser sig i form af fysiske symptomer.

I mange sammenhænge vil symptomerne vise sig kraftigst efter indtagelse af mad.

Diagnosticering og behandling af betændelse i bugspytkirtlen

Det kan være udfordrende for dyrlægen at stille den præcise diagnose, da symptomer på betændelse i bugspytkirtlen minder om andre lidelser i organet. Derfor vil resultatet af en undersøge og samtale hos dyrlægen ende som en sandsynlighedsdiagnose, hvor der udføres flere forskellige tests.

Dyrlægen vil blandt andet tage røntgenbilleder af bughulen, ultralydsscanninger og blodprøver. Blodprøverne har til formål at vise, om der er ubalancer i niveauerne i de enzymer, som skal være til stede i budspytkirtlen.  

Du skal forvente, at der kan være ventetid mellem undersøgelse og diagnose. Det er nødvendigt at sende blodprøverne til analyse på et eksternt laboratorium. Så snart der er kommet svar på prøverne, er det muligt at stille en sandsynlighedsdiagnose og derefter sætte en behandling i gang.

Hvis din hund testes positiv for betændelse, er det vigtigt, at behandlingen sættes i gang med det samme. Din hund må ikke få mad eller vand i 2-3 dage. Dette forhindrer, at budspytkirtlen påvirkes og belastes. I stedet kommer dit kæledyr til at få væske gennem drop.

I takt med at hunden kommer sig og får det bedre, kan den tilbydes små måltider med fedtfattig mad.

Det er forskelligt og individuelt, hvilke typer af medicin din hund skal have. I visse tilfælde er der brug for antibiotika, insulin eller kvalmedæmpende medicin.  

Hvad er fremtiden efter behandling mod betændelse i budspytkirtlen?

De mildeste tilfælde af bugspythindebetændelse kan reguleres og afhjælpes via foderændring. Når du som ejer sørger for at købe det rette foder til din hund resten af livet, kommer den til at få lige så høj grad af fysisk og psykisk trivsel som hunde uden problemer med bugspytkirtlen.

I de alvorlige tilfælde er der risiko for dødsfald og varige mén. Har din hund haft akut betændelse i bugspytkirtlen, kan den efterfølgende komme til at lide af sukkersyge eller generes af tilbagevendende tilfælde med betændelse i kirtlen.

Uanset hvilket behandlingsforløb dit kæledyr har gennemgået, skal den have fedtfattig mad resten af sit liv.