"}}]}
Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om lov om at have hunde i snor i Danmark
Hund på stranden

Alt du skal vide om lov om at have hunde i snor i Danmark

07-11-2020

 

Uanset om du har hund eller ej, vil du helt sikkert have stødt på skilte omkring parker og naturområder med en hund på og skriften ”snor påbudt”.

Som hundeejer skal du ikke kun forholde dig til at købe hundeforsikring, når du anskaffer dig et af de loyale, aktive og uimodståelige kæledyr. I naturen og i det offentlige rum er du underlagt lov om at have hunde i snor i bestemte områder.  

Herunder kan du blive klogere på Hundeloven om det at have hund i snor, og du får gode råd til at gebærde dig i henhold til loven.

Hvad siger Hundeloven om snorlængde?

Selvom din hund er velopdragen og er vant til at adlyde dig, er du underlagt Hundeloven om brug af snor, når du går ture med dit kæledyr i naturområder og i det offentlige rum.

Loven fortæller, at du skal have din hund i snor, når I befinder jer i byer og i områder med bymæssige bebyggelser (det kan f.eks. være et afsidesliggende naturområde, hvor der er etableret rækkehuse).

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at når du sammen med din hund opholder dig i et område, hvor der er almindelig færdsel, skal du have fuld kontrol over den.

Der angives ikke en eksakt længde på snoren. Det er således op til dig som hundeejer at påtage dig ansvaret for, at din hund ikke er eller kan være til gene for medtrafikanter og forgængere.

Hvor lang snoren skal være, vil altid afhænge af den pågældende situation. Befinder I jer i en bymidte med mange mennesker, skal snoren være kortere, end den som udgangspunkt skal være, når I går en tur i skoven.

Lovgivning om hund i snor – for dig der har en ulovlig hund

I 2010 trådte der en skærpelse af Hundeloven i kraft, der klassificerede, at 13 hunderacer fra dette tidspunkt vil blive betragtet som ulovlige. Iblandt disse racer findes blandt andet Pitbull Terrier, Amerikansk Staffordshire terrier og Amerikansk Bulldog. Det er dit ansvar at sikre dig, at den hund du agter at købe, ikke tilhører de ulovlige racer (eller er krydsning af én af de forbudte hunderacer).

Havde du allerede en hund af en af de racer, som d. 17. marts 2010 blev klassificeret som ulovlige, gælder der særlige regler for dig, når det kommer til brug af snor.

I denne situation gælder det, at du:

·         Skal sørge for, at din hund bærer en godkendt mundkurv (der lukker forsvarligt til om biddet)

·         Kun må have en 2m snorlængde mellem halsbånd og din hånd

Disse regler gælder, uanset hvilke områder og hvilken natur du opholder dig i med din hund.

Lov om hunde i snor ved strande og i skovområder

Du skal være opmærksom på, at lov om hunde i snor udstikker regler og retningslinjer i forhold til forskellige områder. Der gælder ét regelsæt, når du opholder dig i byer og bymæssige områder med din hund, og der gælder andre regler, når det gælder den frie natur.

Skovområder

Der findes cirka 200 skovområder i Danmark, hvor det er tilladt og lovligt for hunde at strejfe omkring. Her kan du løsne snoren og give dit kæledyr mulighed for at brænde energi af. Det er god hundeejerskik i disse områder altid at have hunden indenfor synsvidde.

Hvis du møder børn eller voksne, som er utrygge ved hunde, skal du som hundeejer tage hensyn til dette og sætte snor på din hund.

Du skal tage udgangspunkt i Naturstyrelsens hjemmeside, når du vil have opdateret overblik over, i hvilke skove du ikke behøver at have din hund i snor.

Strande

Når det gælder strande, afhænger reglerne om snor af årstiderne. Når det er efterår og vinter (fra oktober til og med marts) må du løsne snoren og give din hund frit løb på stranden.

Når det er sommersæson (fra april til og med september) skal du have din hund i snor. I denne forbindelse skal du være ekstra opmærksom på, at der findes flere strandområder i Danmark, hvor det er ulovligt at medbringe hunde. Husk derfor altid at undersøge den strand du ønsker at besøge med dit kæledyr, før I tager afsted.

Gælder reglerne og lov for hund i snor alle racer og typer af hunde?

Det er i Hundelovens § 3, du kan finde de nærmere detaljer for regler og undtagelser til krav om at have hund i snor. Som udgangspunkt er det alle hunde (uanset alder), der er omfattet af paragraffen. Hertil gælder der skærpede regler for de ulovlige hunde.

Det er tilladt for alle kommuner i Danmark at udfærdige særlige regler, som gælder i enkelte områder eller flere arealer i den pågældende kommune. Du kan derfor opleve, at der kan være forskel på reglerne i lignende områder fra kommune til kommune.

Det kan koste dig en bøde på 2.000 kroner, hvis du ikke har din hund i snor i et område, hvor det er påbudt.