Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Hellig Birma

Alt du skal vide om Hellig Birma

26-11-2021
birma


 

Legenden siger, at Birma-katten var en tempelkat i Burma, som tilhørte tempelpræsten. I templet fandtes der en gylden statue af en gudinde med safirblå øjne. Ved præstens død, gjorde gudinden kattens hvide pels guld og øjnene den smukke blå farve. Poterne forblev hvide for at symbolisere kattens renhed. Efter begivenheden blev alle præster i Burma genfødt som hellige katte. Herfra kommer navnet den hellige kat af Burma også.

Den helt sande oprindelse af Hellig Birma er stadig ukendt. Man antager, at den stammer fra Sydasien, fordi det siges, at den blev importeret til Europa fra Burma i starten af det 20. århundrede. Den blev anerkendt første gang i Frankrig i 1925, men racen uddøde næsten under 1. verdenskrig. Derfor kan historien kun med sikkerhed spores tilbage til 1940’erne.

I 1960’erne blev de første Hellige Birmaer importeret til Storbritannien. Killingerne fra flere af opdrætsprogrammerne blev eksporteret til lande i hele verden. Hellig Birma fik sin anerkendelse som race i Storbritannien i 1966, og i USA i 1967. I Europa kaldet den ofte for den tibetanske tempelkat, da det er dens traditionelle navn.

Raceinfo

Temperament og energiniveau

Hellig Birma er en af de afslappede og rolige katteracer. Den kan være forholdsvis privat og foretrække kun at knytte sig til en speciel person. Hvis ikke den får nok opmærksomhed, kan den risikere at gå hen og blive jaloux. Den er territorial, men den er ikke aggressiv.

Som bofælle er Hellig Birma kraftigt bygget fra naturens side. Den kan let blive overvægtig, og derfor er det en god idé med daglig motion for at holde den i ordentlig form.

Forventet levetid

Du kan forvente, at en Hellig Birma lever ca. 15 år.

Størrelse og udseende

Hellig Birma er en kat i mellem størrelse. Herunder kan du se hvilken vægt, du kan forvente din Hellig Birma kat får:

Han: 4 – 6,5 kg

Hun: 3 – 4,5 kg

En Hellig Birma ligner en masket kat, som har dybblå øje og fire hvide poter. Den kan blive forholdsvis stor, og som regel er hannerne større end hunnerne. Knoglestrukturen er kraftig, hvilket kan få den fysiske fremtoning til at virke ret firkantet.

5 ting du skal vide om Hellig Birma

God til børn & andre dyr

Hellig Birma har en stor tilpasningsevne, men den bør ikke fra alene hjemme det meste af dage. Den kan dog tilpasse sig endnu en kat, en kanin, en hund eller et andet husdyr. Så længe den har selskab af et andet væsen, er det godt.

Katteracen går også fint med børn, fordi den under ingen omstændigheder kan kategoriseres som ”ondsindet”. Den er legesyg, glad og bevægelig. Samtidig behøver den ikke beget ro, fordi den som nævnt er meget selskabsgrad. Den knytter sig i langt højere grad til familiens medlemmer end til selve boligen.

Pels og pelspleje

Hellig Birma har en silkeblød og mellemlang pels. Katten findes i mange forskellige farver, heriblandt i blå, isblå, chokoladebrun, rød, sælgrå, cremefarvet, lilla, kanelbrun eller lysebrun. Ansigtet, benene, ørene og halen er som regel den samme farve. Uanset hvilken farve masken har, så skal kroppen være lys og harmonere med maskens farve.

Katten har en moderat behov for pelspleje, og den er ikke allergivenlig. Til gengæld er den blød og silkeagtig. Den filtrerer ikke, og så er den nem at pleje.

Fældning

Hellig Birma fælder enten stærkt eller moderat. Til gengæld er det sjældent, at pelsen filtrer. Du kan ofte nøjes med at børste pelsen en gang om ugen. Dog kan den have brug for lidt ekstra hjælp i de perioder, hvor den fælder oftere.

Egnet som inde kat

En Hellig Birma passer bedst til et indendørs liv. Her vil den være glad for familiens mennesker, og det er de færreste af denne katterace, som er egentlige udekatte. Den er meget tillidsfuld og ikke i stand til at agte sig for de farer, som lurer. Du kan evt. lufte den i en løbegård eller en lukket have.

En rolig kat med fart på

Selvom kattegraven er en meget rolig kat, så tager du fejl, hvis du tror, den også er meget stille. Det er en kat med fart over feltet.

Ernærings- & foderbehov

Da Hellig Birma har en tendens til problemer med hårboller, kan det være en fordel af give den et foder, som er udviklet til at afhjælpe dette problem. En anden overvejelse er dens væskeindtag. Flere katte får ikke drukket så meget væske, som de burde. Derfor får de f.eks. urinvejsproblemer. Server vandet i en bred skål, så knurhårene ikke rammer kanten.

Vådfoder af høj kvalitet er også vigtigt for din kats sundhed. Lige så vel som lækkert tørfoder. Du kan finde foder til din kat med naturlige ingredienser, så den får præcis det, den mangler på sit nuværende livsstadie.

Arvelige sygdomme

Generelt er en Hellig Birma meget sund. Der findes dog et par arvelige problemer i racen, som du bør tage hensyn til.

-          Polycystisk nyresygdom, som er en lidelse, hvor der vokser cyster på nyrerne. Det kan medføre nyresvigt eller forstørrede nyrer.

-          Hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er den mest almindelige type af hjertesygdom hos katte. Her er hjertevæggene så tykke, at de ikke sammentrækkes normalt.

Konklusion om Hellig Birma

Herunder ser du fem konklusioner omkring Hellig Birma som katterace. Herudfra kan du måske komme nærmere, om en Hellig Birma er noget for dig og din familie:

1.       Det er en god familiekat. Den elsker at lege med børn og andre kæledyr.

2.       Det er en meget social kat, som har et blidt og roligt temperament.

3.       Du kan genkendte en Hellig Birma på de klare blå øjne og flotte hvide poter.

4.       I Burma kaldes racen for den hellige kat, fordi den siges at være skabt af en gudinde.

5.       Nyresvigt og hårtab er de to sygdomme, som virker til at påvirke racen.