Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om en Burmilla

Alt du skal vide om en Burmilla

26-10-2021
Burmilla


 

En Burmilla er en domesticerede kat der stammer fra det Forenede Kongerige. Det er en kat der fik anerkendt sin racestandard i 1984, så en forholdsvis ny race, sammenlignet med andre katte. Racen opstod som følge af avl mellem en burmeser og persiske katte. Det siges at racen egentlig opstod ved en fejl, hvoraf to forskellige racekatte parrede sig som følge af en ikke aflåst dør.  I dag findes der ikke mange eksemplarer af Burmillaen i Danmark eller Europa og katteracen er sjælden.

Temperament – Den kloge og nysgerrige kat

Burmillaen er kendt som værende en rolig kat. Både som killing og som voksen. Den er fattet i sine aktiviteter og eftertænksom uden at være tilbageholdende. Den er venligt stemt overfor familiemedlemmer men kan være mere tilbagetrukket i sin tilgang til andre dyr og artsfæller. Det er en kat der er nem at omgås og som nyder livet som sofa kat. Det er en kat der er kendt for at snakke meget og nogle mener sågar at de kan have dybere samtaler med deres Burmilla.

Udseende – En glinsende rund kat

Burmilla racen er en kat af middelstor størrelse. Det er en race der er muskuløs og kompakt, men samtidig en anelse atletisk af bygning. Hovedet er svagt afrundet, men samtidig uden at have et fladt næseparti. Det er en race med et bredt hoved, sammenlignet med andre lignende asiatiske katteracer. Der er god afstand mellem de let afrundede opretstående ører. En Burmilla skal have store og runde øjne, der er velmarkerede med mørke aftegninger omkring. Øjenfarven bør være grøn, guld eller glødende. De har en kort og tæt pels der ligger nært til kroppen. Pelsen kræver en smule pelspleje, da det er en race der har tendens til at fælde en del med små fine hår. Derfor kan det være nødvendigt med daglig børstning, for at undgå større mængder af pels i hjemmet. Der findes to variationer af Burmillaens pels, hvoraf katten indenunder er den samme. Den korthårede Burmilla og den langhårede, der har en anelse længere dæk hår og en tykkere under uld, der får den til at fremstå mere ulden og bredere.

Vægt:

3-6 kg hvoraf hannerne er en anelse tungere end hunnerne.

Farver – Den unikke sølvglinsende kat

·         Mousserende sølv med nuancer af sort, creme, blå, brun, chokolade, lilla og creme.

Burmillaen er en kat der særligt er kendt for sin mousserende sølv farve. Farven kan variere i nuancen, men er alle en anelse plettet i udseendes. For de helt lyse Burmillaer, kan katten synes næsten hvid. Grundfarven hos en Burmilla er lys eller hvid, men enden af pelsen har de forskellige nuancer, som giver dens unikke og særprægede udseende i pelsen. Man ser gerne at Burmilla altid har den sølvglinsende farve, hvoraf basen er helt hvid, men grundet den minimale genpulje og få individer til avlen, accepteres andre farvekombinationer glædeligt, hvis kattens yderligere træk stemmer overens med racestandarden.

Aktivitetsniveau – En atletisk kat der kræver motion

Til trods for at Burmillaen er noget kompakt, er det en effektiv atlet, der glædeligt springer rundt på møblerne og som også gerne bevæger sig højt oppe. Der er behov for tilstrækkeligt med motion, for at katten ikke udvikler overvægt. Sammenhold med dens rolige sind, der ikke nødvendigvis af sig selv rejser sig for sofaen for at få dagens motion, er der behov for kattemøbler og opfordrende pladser, for at den vil bevæge sig tilstrækkeligt rundt. Det er en kat der nyder de sociale aktiviteter, også gerne på sofaen eller i sengen, frem for heftig leg.

Foder – en kat med behov for kalorie-kontrol

De vigtigste faktorer når du skal vælge foder til din Burmilla er, at du sikrer dig en vel afbalanceret kost, hvori der indgår de vitaminer, mineraler samt makronæringsstoffer som der er behov for. En Burmilla har tendens til overvægt og sammen med den lidt mere tilbageholdende natur, skal du sikre at foderet til din Burmilla ikke indeholder for mange kalorier. Generelt set er det en kat der har en stor appetit, men sørg for at der tildeles et foder af en god kvalitet med råvarer der indeholder tilstrækkelige mængder af proteiner. Proteiner skal sikre en opretholdelse af muskulaturen og er hvad kattens fordøjelsessystem bedst muligt er udviklet til at kunne håndtere. Derudover skal du sikre dig at der er tilstrækkeligt med omega fedtsyrer i kosten, for at holde pelsen sund og glansfuld. Det er vigtigt at du altid kigger på din kat i forhold til fodringen. Alle katte er individuelle og vurder eventuelt om der tildeles for meget eller for lidt foder, ved at vurdere huldet og kontroller vægten jævnligt.

Sundhed – en sund og robust kat  

Burmillaen er en sund og robust kat der ikke har mange nedarvede disponerede sygdomme. Det er en kat med en høj levealder, der gerne bliver 15 år eller mere. Som det følger de persiske katte, som er en del af Burmillaens avlsmateriale, så kan der være enkelte tilfælde for den arvelige polycystiske nyresygdom kan opstå. Det kan behandles effektivt, hvis det opdages i tide, men ellers er det en sygdom der i værste fald kan give nyresvigt. Hvis den drikker og tisser meget, har nedsat appetit og ændrer adfærd over længere tid, så er det en god ide at tage katten til dyrlæge, for eventuelt at undersøge nyrernes tilstand.

Konklusion – En kærlig kat med tendens til overvægt  

En Burmilla er en yderst kærlig kat, der elsker alle de sociale aktiviteter i familien. Det er en kat der gerne ligger dagen lang i sofaen eller sengen, frem for at spæne rundt i hjemmet. Derfor har en Burmilla også tendens til overvægt. Den robuste kat skal gerne opfordres til aktivitet, eventuelt med indbydende kattemøbler, der gerne også er i højden. Derudover bør man være opmærksom på Burmillaens fodring, der ikke bør indeholde for mange kulhydrater eller fedt, men sunde omega fedtsyrer og proteiner af god kvalitet. Det er en katterace med et godt helbred, som ses med en høj levealder.

En Burmilla er velegnet her:

·         En familie der ønsker en social kat

·         En familie der sætter pris på pelspleje

·         En familie ønsker en talende kat