Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Balinesere
Balineser

Alt du skal vide om Balinesere

15-10-2021

 

Balineser katteracen er en sjælden race, som mange måske vil forveksle med siameseren - og med god grund. De to ligner hinanden, både med deres krop, deres bevægelser og farven på pelsen. Dog har Balineseren en noget længere pels end siameseren, og netop derfor betegnes det som en race for sig selv.

Balineseren er perfekt til dig, der ønsker en kat, som du kan kæle med om aftenen, men som kan passe sig selv og motionere sig selv. Leg med katte kan være sjovt, og Balineseren er selvfølgelig med på ballade, men for nogen handler det om hygge - og hvis du vil have en ægte hygge-kat, så er Balineseren et perfekt valg.

Vil du vide meget mere om Balineseren, så kan du læse meget mere lige her, hvor vi gennemgår alt, du skal vide om Balinesere.

Størrelse

En Balinesers størrelse afhænger i høj grad af dens køn, da hankattene typisk vil være lidt større. Racen ligger dog altid som en mellemstor eller stor kat på skalaen.

Vægt - han:

Stor. En han-Balineser er større end hun-Balinesere. De vejer typisk mere end 5 kg.

Vægt - hun:

Medium. En hun Balineser vil typisk veje mellem 3 og 5 kg.

Forventet levetid

8 - 13 år (afhængig af sygdomsforløb og problemer i alderdommen).

Sørger du for at din kat er sund og rask, får det rette at spise i de rigtige mængder, samt at den får bevæget sig, så kan du forvente en længere levetid på katten. Dog er sygdom ikke noget, nogen kan holde for.

Pels og pelspleje

Til trods for at Balineseren ikke typisk er den første kat, der tænkes på, når vi snakker om langhårede katte, så har den faktisk en semilang til lang pels, og den har faktisk et stort behov for pelspleje. Husk derfor at tage dig ordentligt af den, så din kat fortsat har sin bløde og silkeagtige pels.

Ideen om den korte pels kommer dog fra, at den ligner siameserkatten, Og det er også herfra, den stammer.

Balineser racen blev skabt ved et tilfælde, og selvom den i dag er en eftertragtet og sjælden kat, blev den engang faktisk kun brugt som kæledyr, da den næsten blev betragtet som en fejl. Der var nemlig pludselig en række siameser opdrættere, hvis killinger havde en fyldigere pels, og dermed ikke blev betragtet som lige så fine.

Det var dog kærlighed der i sidste ende skabte racen. Det var nemlig to New Yorkeres forsøg på at parre to langhårede killinger og dermed opdagede at samtlige killinger fik den fyldige pels, at de blev helt forelskede i killinger og dermed gjorde Balineser racen til den, vi kender i dag.

Kærligheden var dog ikke til at tage og føle på blandt siameseropdrætterne. De var ikke interesserede i at denne nye kat med fyldig pels skulle være i familie med deres, så selvom det oplagte navn var en langhåret siameser, endte de i stedet med at blive opkaldt efter de balinesiske tempeldansere, da deres yndefulde bevægelser mindede folk om dem.

Fældning

Til trods for den lange pels, så er det meget begrænset, hvad en Balineser fælder, så ligesom med pelsplejen er den lidt atypisk i forhold til, hvad der måske forventes af den.

Er Balineser bedst som ude- eller indekat

Balineser racen trives bedst som indekat, dog vil den rigtigt gerne have adgang og lov til at komme udenfor engang imellem. Den har enormt dårligt udviklede kampegenskaber, fordi de er blevet avlet som indekatte og udstillingskatte, så at sende dem udenfor ville nærmest være at sende dem direkte ind i en kamparena uden træning. Det ligger simpelthen ikke i deres DNA. Selvom den er stor, og der derfor ville være færre, der tog kampen op, så ville den simpelthen ikke klare sig på gaden, hvis nu der skulle være nogen, der var fjendtligt indstillede.

Er Balineser god til børn/andre dyr eller er den meget solitær?

En Balineser er en fantastisk familiekat. Den vil elske dit hjem, og den vil højst sandsynligt brugt hver en afkrog af det. Den elsker at sidde højt, hvor den kan holde udkig ud over sit kongerige (dit hjem). Giv derfor gerne katte et kattetræ og nogle høje udkigspunkter, så den trives bedst muligt i dit hjem - alternativt kommer du til at have din kat siddende alverdens steder - hylder, kommoder og andet, der sidder højt, kan Balineseren sagtens finde ud af at gøre til sit eget, så hvis ikke for kattens skyld, så for din egen.

Det er ikke vigtigt, om der er adgang til de høje punkter; Balineser katten kan nemlig sagtens springe op på toppen af et køleskab, trods den slanke krop. Den kan endda finde på at springe op på toppen af din dør, hvis den føler sig godt tilpas og får godt udsyn deroppefra.

Katteracen er blid og rolig, hvorfor den er helt perfekt, hvis du har børn, og så kan den også sagtens finde sig tilpas sammen med andre husdyr.

Temperament/energiniveau

Balineseren er en kat, der skal passe på vægten. Den har en slank krop, og dens knoglebygning er utroligt fin. Derfor tåler den ikke at blive overvægtig, da dens knogler simpelthen ikke er stærke nok til at bære for meget vægt. Heldigvis holder den sig selv i gang. Som sagt skal katten nok selv træne sine spring rundt omkring i huset, men det er også vigtigt, at du giver den plads til fysisk udfoldelse - så skal den nok selv sørge for at holde sig i gang, så den ikke bliver for tyk.

Når det så er sagt, så er det også en oplagt kat til dig, der gerne vil putte i sofaen. Balineseren nyder - i lige så høj grad som de katteelskende ejere - at putte i sofaen. Sæt en god film på, og så kommer katten gerne og sidder stille, mens du aer den, og den spinder. Det er en utroligt hengiven kat, der elsker at få opmærksomhed - så længe det er i moderate mængder.

Stille eller meget miav’en

Balineseren er en skøn kat at have gående i hjemmet. Den er aktiv, og du vil typisk vide, hvor den er, da den gerne gør opmærksom på sig selv med en miav’en. Det er en efterkommer af siameseren, der også gerne giver lyd fra sig, så derfor er det umuligt nogen overraskelse, at den selvfølgelig gør det samme.