Du er her: Forsiden Blog Sphynx: Den hårløse kat med passer af personlighed

Sphynx: Den hårløse kat med passer af personlighed

26-02-2022


 

Det de fleste mennesker sikker forbinder med en Sphynx er, at den er hårløs, hvilket da også er et meget tydeligt karakteristikum ved racen. Men en Sphynx er meget mere end dette!

En Sphynx er en yderst elskelig race, som er både energisk og drilsk. Samtidig er disse katte dog også enormt venlige og foretrækker at bruge tid sammen med deres mennesker fremfor at være i selskab med dem selv.

Racen stammer oprindeligt fra Nordamerika, hvor en gårdejer i Minnesota i 1966 solgte en hårløs killing ved navn Epidermis til en opdrætter, som krydsede killingen med racen Cornish Rex, hvormed Sphynx-racen, som vi kender den i dag, blev skabt.

Racen blev sidenhen så populær, at den blev accepteret til konkurrencer i Championship-klassen af The Cat Fanciers Association i februar 2002.

1. Størrelse

En Sphynx er en lille til mellemstor kat, som blandt andet er kendetegnet ved dens brede brystkasse og den robuste og muskuløse krop. Selvom racen dermed kan se væsentligt slankere ud en andre racer på grund af dens manglende pels, så er det bestemt ikke en spinkel race, da kattene har en gennemsnitlig vægt på mellem tre og fem kilo.

Dette ses især på racens ben, som oftest er faste og muskuløse med relativt lange, ovale poter. Det er dertil karakteristisk for en Sphynx, at dens forben er kortere end dens bagben.

Du kan også kende Sphynxen på dens citronformede øjne, som ofte har en grøn eller brun farve. Dertil har racen ofte sparsomme og korte knurhår, som passer godt til deres pelsfrie look. Dog er en Sphynx ikke helt så hårløs, som den måske først ser ud.

En Sphynx er nemlig dækket at små, fine dun, som dækker hele kattens hud. Dertil kan man ofte se, at racen vil have en lille tot hår på spidsen af deres hale. De små dun gør, at katten er enormt blød, hvormed den er svær ikke at nusse med.  

2. Forventet levetid

En Sphynx kan blive relativ gammel. Racen har nemlig en gennemsnitlig levetid på omkring 15 år, hvilket er ganske normalt for en kat.

Dermed kan du altså få dig en ven igennem mange år, når du vælger at tilføje et eksemplar af den herlige Sphynx-race til din familie.

3. Pels og pelspleje

Selvom en Sphynx måske ikke har en decideret pels, så er det ikke ensbetydende med, at den er vedligeholdelses fri. Da katten netop ikke har en pels til at absorbere olierne fra dens hud, så kan den blive relativ fedtet. Derfor anbefales det, at en Sphynx bades én gang i ugen.

Når katten bades, så bør du især have fokus på at rense dens ører, poter og hudfolder, da der er en tendens til, at skidt og snavs vil ophobe sig disse steder på kattens krop, da den ikke har pels til at holde sig ren med.

Da en Sphynx hud er eksponeret ligesom hos os mennesker, så er det ensbetydende med, at racen godt kan blive solskoldet. Derfor bør du ikke lade din kat være ude i solen for længe ad gangen. Ligeledes kan racen have tendens til at fryse om vinteren, hvormed det kan være nødvendigt at give racen tøj på, så den kan holde varmen.  

4. Fældning

Da en Sphynx ikke har andet end små dun, så fælder den naturligvis ikke særlig meget, hvilket helt klart kan være en stor bonus for ejeren.

Dog skal man være opmærksom på, at selvom det er nemt at antage, at katteracen er allergivenlig, så er dette ikke tilfældet. Racen producerer nemlig stadig døde hudceller og spyt, som indeholder allergener. Derfor er en Sphynx hverken mere eller mindre allergivenlig end alle andre katteracer.

5. Er en Sphynx bedst egnet som ude- eller indekat?

En Sphynx kan trives både som en ude- og som en indekat. En Sphynx er nysgerrig og energisk af natur, hvormed den vil elske at kunne gå udenfor og opleve en masse forskellige sanseindtryk.

Sphynxen kan dog også sagtens trives som en indekat, hvis du formår at opfylde dens relativt store behov for stimulering. Dertil er en Sphynx en meget elskelig og venlig race, som ofte søger sit menneskes opmærksomhed. Dette behov for omsorg og kærlighed skal du som ejer naturligvis også være i stand til at dække – specielt hvis katten skal trives som en indekat.

6. Er en Sphynx god til børn og andre dyr?

En Sphynx kan være et rigtig godt valg, hvis du søger en familiekat. Racen er netop meget kærlig og elsker opmærksomhed fra dens mennesker, hvormed den vil nyde de mange nus og kys, som børnene i familien vil kunne give den.

Da en Sphynx netop er en meget venlig race, så vil den formentlig komme fint ud af det med andre lodne venner såsom andre katte og hunde. Dog foretrækker racen som regel at være i selskab med sine mennesker. Derfor vil den ofte være mindre interesseret i at være i selskab med sig selv eller andre kæledyr.

Det kan dog godt være en god ide at få to af racen, hvis du har lange arbejdsdage væk fra hjemmet, sådan at de kan hygge sig og lege med hinanden, når du ikke er hjemme.

7. Temperament og energiniveau

En Sphynx er en livlig katterace, og dens temperament bliver ofte sammenlignet med blandt andet aber, hunde, børn og selvfølgelig katte generelt.

Disse sammenligninger er baseret på, at denne aktive katterace ligesom en abe kan udføre sjove og akrobatiske kunster i luften. Dertil knytter den sig også relativt tæt til sin menneskelige følgesvend, som den gerne følger overalt, imens den logrer med halen som en hund. Dertil kræver racen ubetinget opmærksomhed ligesom et lille barn, men den bevarer samtidig alle de andre klassiske træk ved en almindelig kat.

En Sphynx er en intelligent og aktiv katterace, hvormed den vil nyde at lege med kattelegetøj og gå på opdagelse udenfor.

8. Stille eller meget miav’en?

Det varierer en smule fra kat til kat, men generelt kan Sphynx-racen godt have tendens til at miave relativt meget.

Katte miaver oftest for at få deres menneskers opmærksomhed, og da en Sphynx netop elsker at være i tæt kontakt med deres mennesker konstant, så vil den formentligt miave en hel del for at holde din opmærksomhed rettet mod den. Du skal derfor ikke blive nervøs eller forskrækket, hvis din Sphynx ofte prøver at ”tale” til dig.