Du er her: Forsiden Blog Shire hest

Shire hest

06-01-2021
shire


 

”Shiren” er kendt som den største hesterace, der findes i verden. Den kan blive over 2m i højden, og den har en tætbygget og muskuløs krop. Størrelsen og proportionerne gør, at hesten typisk er blevet brugt som sublimt trækdyr.

På trods af den majestætiske og prægtige størrelse er Shiren en godmodig og mild hest. De største Shire heste er blevet målt til at veje omkring 1200-1500kg.

Herunder kan du læse mere om den ikoniske hest, som i flere århundrede har haft en uvurderlig betydning for mennesker i både landbrug og industri.

Oprindelse og avl

Shire-racen stammer fra den engelske krigshest, som blev brugt igennem hele Middelalderen. Den hed ”The Great Horse” (”den store hest”), som meget rammende beskriver hestens fysiske udformning. Shiren er den højeste hesterace, der bruges til træk. Den er tålmodig og samarbejdsvillig, og disse personlighedstræk gør racen til en god arbejdshest. Den er blevet brugt (og bruges fortsat i visse lande) inden for både industri og landbrug.

 

I gennemsnit har hestene en imponerende trækkraft på helt op til 5 tons.

I dag anvendes racen primært til kørsel og som skovhest.

 

Det er ikke kun højde og drøjde, der får Shire hestene til at skille sig ud fra mange af de almindelige rideheste. En Shire tåler ikke fuldfoderblandinger med indhold af store mængder havre og stivelse. Det skal helst gives i kombination med gammeldags, groft foder.

 

Det er hingsten ”Pachington Blind Horse”, der regnes som stamfaren til alle Shire heste, der lever i dag. Denne stamhingst levede mellem 1755-1770, og han er første gang nævnt i en stambog i 1878.

Farve og kendetegn 

Den store trækhest kan have forskellige farver. De mest udbredte farver er hhv. grå, brun og sort. Det er kendetegnende for Shire hesten, at den har hvide ”støvler”. Det er det nederste stykke af benene, der har langt, hvidt hår.

Kåringer som ”Verdens Største Hest”

I 2010 løb en grå Shire hest ved navn ”Noddy” med titlen som Verdens Største Hest. Den målte 2.05m og vejede hele 1500kg. Det havde stor betydning for ejerne til Noddy, at deres smukke Shire hest løb med titlen. Det var med til at sætte fokus på den truede hesterace, som fremavles i mindre og mindre antal hvert år.

Det skønnes, at der findes cirka 2.000 Shirere i hele verden i dag, og kun et fåtal af dem er grå.

Den største hest, der nogensinde har levet og officielt er blevet registreret i forhold til fysiske mål, er en Shire ved navn ”Mammoth”. Den levede i 1800tallet, og den målte 2,19m i højden.