Du er her: Forsiden Blog Chihuahua, langhåret – Verdens mindste hund, men med et stort ego
chihuahua

Chihuahua, langhåret – Verdens mindste hund, men med et stort ego

17-06-2021

 

FCI gruppe 9: selskabshunde

En Chihuahua er verdens mindste hunderace. Den er nysgerrig og generelt set imødekommende. Den er selvbevidst og besidder et stort ego, til trods for dens størrelse. Det er en hund af en størrelse, der fint finder sig til rette i den lille lejlighed og så længe den kan være social. Såfremt at en Chihuahua tilvænnes børn og andre kæledyr i en ung alder, besidder den gode egenskaber som familiehund.

Temperament – Den lille bjæffer med en stor selvtillid

En Chihuahua er en lille selskabshund. Den er social og kontaktsøgende. Den besidder et stort ego og har tendens til at gø højlydt, for at kommunikere. Den er kendt for gerne at ville bestemme, hvilket kan skabe en konflikt med andre artsfæller. Den er en yderst social selskabshund og egner sig sjældent til at være alene hjemme. Det er en hund, hvor der kan opleves destruktiv adfærd.

Udseende – En lille hund med charmerende karakteristika

En langhåret Chihuahua er meget spinkel og besidder en lang og glat pels. Pelsen kan bølge en anelse. Pelsen ønskes fra avlsforeningen at være fyldig og robust på halsen. Et godt hvælvet æblehoved er karakteristisk for racen. Læberne er tørre og tætsluttende og der kan anes et mindre underbid. En Chihuahua besidder store, mørke og runde øjne. Ørerne er pelsede og trekantede samt opretstående.

Højde:

        Der er ingen specifikke højderegulativer for racen, der i stedet bedømmes ud fra vægten.

Vægt:

        1,5-3 kg

Farver:

        Findes i alle farvekombinationer

Pels – Lang, glat og silkeblød

En Chihuahua kommer i en langhåret og en korthåret udgave. Den langhårede har en lang og glat pels, der tenderer til at være bølgende. Pelsen er uden den store mængde underuld, og kan derfor egne sig til flere svagt allergikere uden problemer.

Aktivitetsniveau – Et fysisk motiveret hund, der nemt kan aktiveres i hjemmet

En Chihuahua er tilpasningsdygtig til de fleste familier, men har et højt aktivitetsniveau. Det er en hund, der gerne er i gang det meste af dagen, men kan nemt få opfyldt disse fysiske behov i en mindre lejlighed grundet hundens lille størrelse. Den kan fint følge med på kortere eller længere daglige gåture. En Chihuahua kan have tendens til at være kuldskær, hvilket kan have betydning for de fysiske udfoldelser i koldere vejr.

Træning:

En Chihuahua er aktiv og kontaktsøgende. Den kan fint indgå i en mindre ambitiøs træningsform såsom agility eller lydighed. Den selvstændige natur gør, at en Chihuahua hurtigt kan miste koncentrationen og eventuelt har behov for tillokkende belønningsformer. En Chihuahua mister hurtigt interessen i en træningsform eller øvelse og derfor bør træningen udelukkende være baseret på positivt forstærket adfærd.

En langhåret Chihuahua er særligt velegnet til følgende træningsformer:

        Kortvarige træningssessioner

        Tillokkende belønning

        Varierende træningsformer

Sundhed – En sund hund, der lever meget længe

En Chihuahua er en af de hunde, der kan opnå den højeste levealder og ses gerne blive op til 20 år. Det er en hunderace, der generelt set er sund, der blot ses med enkelte arvelige problematikker. En Chihuahua har tendens til Patella Luxation, der er en forvridning af knæskallen. Dette er generelt en problematik der oftest ses hos de små hunderacer.

Konklusion – Den sociale hund, der gerne ser, at du er meget hjemme

En langhåret Chihuahua er en social selskabshund, der er avlet til at være i tæt kontakt med mennesker. Derfor er det ikke den rette hund for dig, hvis du dagligt må lade din hund være alene hjemme. En Chihuahua bør fra en tidlig alder socialiseret og vænnes til andre hunde og børn, for at opretholde det gemytlige sind, hvor egoet, der ligger til racen, ikke overtager. Såfremt at en langhåret Chihuahua er tilstrækkeligt stimuleret, kan den fungere fint som familiehund. Til trods for den lange pels, er det ikke en hund, der kræver den store pelspleje. Det er en tilpasningsdygtig hunderace, der har et højere aktivitetsniveau, men ikke behøver de store udfoldelser kvadratmetermæssigt.

En Langhåret Chihuahua er velegnet her:

        En familie, der ikke nødvendigvis har de store arealer indendørs såvel som udendørs

        En familie, der ønsker en hund, der er nem at pleje

        En familie, der ofte er hjemme eller ønsker en hund, der i størrelsen nemt kan tages med