Du er her: Forsiden Blog Eurasier – En særlig spidshund der bliver din ven for livet
Eurasier

Eurasier – En særlig spidshund der bliver din ven for livet

23-07-2021

 

FCI gruppe 5: Spidshunde

En Eurasier er en spidshund, men hvor temperamentet adskiller sig en smule fra lignende hunderacer. Det er en hund der er rolig og velafbalanceret, til trods for mindre stimulans fra fysisk eller mental aktivitet. Sammenlignet med andre spidshunde, er den særlig opmærksom, men som regel helt uden at give lyd fra sig.

Det er generelt set en modig hund, der er meget loyal overfor familien og som nyder selskab. Det er en fremragende familiehund, men samtidig også en hund der nyder at arbejde og at have udfordringer i hverdagen. Til trods for at det er en spidshund, der tidligere er avlet som brugshund, men som mere og mere bliver stærkere velegnet som familiehund. Det er en hunderace der efter standarden i dag mere eller mindre kun anvendes som selskabshund. En spidshund kan være egenrådig og hvis den ikke oplever den rette mentale stimulering går den gerne sine egne veje. En Eurasier er ikke velegnet til første gangs hundeejere.

Temperament – En loyal familiehund der nyder selskab og udfordringer

En Eurasier er yderst loyal og viger helst ikke fra familien. Hvis den er vant til børn, katte og andre hunde fra begyndelsen, er den meget venligst stemt og tolerant overfor andre. Det er dog en hund der kan have tendens til at være tilbageholdende overfor fremmede. Den egner sig som oftest ikke til at være alene hjemme og kan i lignende situationer gøre brug af sine selvstændige tendenser. Til trods for det familiestemte sind, kan en Eurasier have tendens til at løbe på egen hånd og finde enhver udgang gennem hegnet. En Eurasier løber også gerne efter en duft eller dyr, til trods for ejernes tilstedeværelse og bør derfor ikke løbe uden snor.

Udseende – En stor kær bamse med meget pels

Eurasieren er kendt for sit blide og bamsede udtryk. Det er en middelstor og harmonisk bygget spidshund med den velkendte buede hale. Til trods for den bamsede halvlange pels, kan man stadig ane den muskuløse karakter. Øjnene er særligt karakteristiske og dybt liggende med en mørk og rund farve. Mørke aftegninger omkring øjne og mund, markerer ansigtsudtrykket. Ørerne er spidse og højt ansat med en let buet spidst.

Højde:

Hanner: 52-60 cm

Tæver: 48-56 cm

Vægt:

Hanner: 22-30 kg

Tæver: 18-26 kg

Farver:

·         Alle farver er tilladt, bortset fra hvid ensfarvet

Pels – En halvlang og kraftig pels der kan klare vind og vejr

Eurasierne har en halvlang pels, sammenlignet med andre spidshunde. Dog er pelsen kortere end det ses hos langhårede hunde. Dækhårene er fine og silkebløde mens spidshundens oprindelige meget tykke under uld er bevaret. På næstepartiet og ørerne står Eurasieren med kort pels. Særligt bukserne er med lange dæk hår og en ekstra kraftig under uld der er med til at give racen sin karakteristika. Pelsen giver en god modstandsdygtighed overfor vind og vejr og er mere eller mindre vandtæt til tros for den finere ydre pels.

Pelspleje:

For en Eurasier kræves der i perioder ekstra meget pelspleje. De lange fine dæk hår kræver at blive jævnligt redt for at opretholde det fine og lette udtryk. I de perioder hvor hunden fælder, forår og efterår, vil der stilles større krav til pelsplejen. Under pelsskiftet ses det, at underulden falder af i totter og kan være en anelse besværlig at rede ud grundet de halvlange dæk hår.

Aktivitetsniveau – En hund med et moderat aktivitets niveau der nyder samværet med familien

Eurasieren er en hunderace der i sine unge dag kan syntes med et højt aktivitetsniveau. Den besidder en moderat udholdenhed og gåpåmod, der gør at den har tendens til at være i gang mere eller mindre altid. Det er en hund der efter den unge alder falder til og som har en god evne til at tilpasse sig familiens aktiviteter. Racen er kendt for at nyde alle de aktiviteter der indebærer samvær med familien. Der er som udgangspunkt ikke behov for de lange ture med stor fysisk aktivitet, men spidshundens egenrådighed gør, at det er en fordel med ofte mental stimulering.

Træning:

Det er først og fremmest en god ide at starte tidligt med socialisering af Eurasieren for at modvirke dens tendens til at være en smule tilbageholdende overfor fremmede. Både overfor andre hunde og fremmede mennesker. Men en god og fornuftig socialisering i hvalpestadiet, vil man få en hund der er positivt stemt overfor træning og samvær med andre.

En Eurasier er særligt velegnet til følgende træningsform:

·         Konsekvent

·         Varieret træning

·         Positivt forstærket adfærd

Sundhed – En spidshund med sundheden i orden

En spidshund som Eurasieren er populær og er baseret på en stor genpulje. Den populære hunderace følger ikke med nogle særlige racespecifikke sundhedsmæssige problematikker. For en hun af den størrelse som Eurasieren, vil man dog skulle være opmærksom på, at nogle kan have tendens til hofteledsdysplasi som mest af alt kan afhjælpes med den rette fodring. En Eurasier kan have tendens til irritationer i huden, hvis ikke pelsplejen er tilstrækkelig.

Konklusion – En familiehund der nyder samværet med familien

En Eurasier er en hunderace der er særligt egnet til den familie der tidligere har haft hund og som ønsker en venligst stemt men også til tider udfordrende spidshund. Den egenrådige natur gør, at den ikke altid egner sig til at være uden opsyn i haven, hvor smuthuller gennem hegnet gerne bliver fundet. Til trods for et lavt jagtinstinkt er en Eurasier som regel ikke bleg for at løbe sine egne veje også i ejernes tilstedeværelse. Det er en spidshund, hvilket man skal have for øje, men ellers er det en hund der mere eller mindre i dag kun anvendes som selskabshund.

En Eurasier er velegnet her:

·         En familie der ønsker en loyal familiehund

·         En familie der tidligere har hundeerfaring

·         En familie der ikke har behov for en løs hund