Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Akita
Akita

Alt du skal vide om Akita

28-08-2021

Hunderacen Akita hører til spidshundene og er Japans nationalhund. Den er den intelligente, stærke og egensindige hund, der helst skal have en engageret, konsekvent og erfaren hundeejer. Det er en flot, stolt og også krævende og selvstændig race, der samtidig er meget pålidelig og loyal overfor familien og børn, mens den godt kan finde på at give andre hunde en udfordring. 

Det er en japansk hund af oprindelse, og den var oprindeligt mindre af størrelse. Dens navn stammer fra provinsen Akita i det nordlige Japan, hvor bjørnejagt var noget, den tog aktivt del i, ligesom den også fungerede som trækhund. Den blev senere krydset med hunderacen Mastiff for at gøre den større. Dens størrelse gjorde, at man indtil 1908 brugte den som kamphund. I 1931 blev den navngivet ”natur-monument”. Den er stor af størrelse og fungerer fint som familiehund så længe man opdrager den med intelligente udfordringer og kontante udmeldinger.  

 

Raceinfo

Personlighed

Akita hunden er krævende, selvstændig, egensindig og intelligent. Den er loyal overfor sin familie og aldrig aggressiv over dem. Den har et meget veludviklet jagtinstinkt, så det ville være oplagt at bruge den til jagt. Den kan godt være svær at kontrollere, så overvej det nøje inden du slipper den løs.

Det er også en stærk hund, som kræver, at man bruger en del tid på at motionere den. Den er også en meget social hund, der trives med opgaver, hvor den skal opsnuse ting med sin næse. Dette virker stimulerende og beroligende på den.

Antal i Danmark

Man ved ikke præcis, hvor mange Akita´er der findes i Danmark, men det er ikke mange.  

 

Vægt, fysiologi og udseende

Akita´en har en 3 cm. lang dækpels, der er utroligt flot og skinnende, når den bliver plejet og passet regelmæssigt. Her er det fordelagtigt at gennembørste den grundigt, og på denne måde beholder den pelsens isolering. Den kan både være rød eller brindlet med hvide farver på brystet og i ansigtet og den kan også være ensfarvet hvid. Det er en stor hund, som vejer mellem 34 – 50 kilo.  

 

Forventet levetid

10-12 år

Skulderhøjde – han 

64-70 cm

Skulderhøjde – hun

58-64 cm

 

10 ting du skal vide om Akita  

 

1.   Kræver megen træning

Akita er egensindig og selvstændig af natur, og den kræver derfor, at man træner den kontant og konsekvent fra den er hvalp. Den elsker så til gengæld intelligente udfordringer, hvor den kan bruge sin næse og opspore ting, bruge sine evner som trækhund og sine evner som jagthund. Her er det en fordel, hvis du lader den opsore ting på en mark, lade den gå foran en trækvogn og det er også fordelagtigt at gå til hundetræning med den. Den kræver i den grad en erfaren hundeejer, der ved, at der skal investeres i hunden, så den forbliver kontrollerbar.

 

2.   Kan hoppe og springe højt  

Bor I i en villa, et rækkehus eller et større landsted, er det værd at vide om Akitaén, at den er rigtig god til at springe og hoppe højt. Det vil sige, at I skal lave høje indhegninger omkring jeres grund, så hunden ikke flygter. Denne evne taget i betragtning er det derimod ideelt at gå til agility træning med den, hvor den kan dyrke sin evne til at hoppe højt.   

3.   Skal trænes til at være i nærheden af børn

Selvom Akita´en ser så smuk og flot ud, skal man være opmærksom på at man ikke lader sig forføre af dens smukke udseende. Man skal vide, at den skal socialiseres til at være i nærheden af børn lige fra den er hvalp af. Hvis børnene er store, kan de også få at vide, at de skal være nænsomme overfor Akita´en.

 

4.   Elsker at være aktiv og legesyg

Akita´en er en meget aktiv og legesyg hund, der elsker at være med, der hvor det sker. Den er socialt anlagt og kan godt lide, at man udfordrer den med intelligent leg, hvor den for eksempel skal opsnuse noget. Den er også rigtig glad for at være en del af familielivet, så tag den endelig med, hvor end I befinder jer.

 

5.   Har et udpræget jagtinstinkt

Akita´en har et udpræget jagtinstinkt, og derfor er det ikke en lejlighed, den vil trives i. Den vil derimod trives på åbne vidder på en mark, i en skov eller ved stranden, hvor den kan jage og få sit jagtinstinkt stimuleret.

 

 

6.   Gør ikke så meget, men hyler  

Akita´en er ikke en hund, er gør så meget. Det er jo dejligt for alle hundeejere. Til gengæld kan den godt finde på at hyle, hvis den er ensom eller keder sig. Her kan man være opmærksom på dens psykiske trivsel ved, at dens hylen skal tages alvorligt. Hyler den meget, kan man prøve at være mere social med den eller give den nogle intelligente udfordringer.

 

7.   Skal trænes i at være sammen med andre hunde

Akita´en er en meget stolt, stærk og selvstændig hund, der i sin natur ikke har det så godt med andre hunde. Den skal derfor trænes op til at være sammen med andre hunde, hvilket man kan gøre ved at gå til hundetræning med den, allerede fra den er hvalp. Den trives dog bedst med at være den eneste hund i husholdet, hvilket er noget, man kan overveje i forhold til at ville anskaffe flere hunde.

8.   Elsker at bruge sin krop  

Akita´en elsker at bruge sin krop og rigtigt boltre sig. Den har et højt aktivitetsniveau og dette skal man kunne matche som ejer af den. Tag den med til stranden, på marken, i skoven og cykl ture med den, så den kan få brændt noget af alt sit krudt af. Sørg også for at have en stor grund til den, der hvor I bor, så den kan være udenfor og boltre sig der.

 

9.   Kræver regelmæssig pelspleje  

Denne hund har en utroligt smuk og tyk pels, som kræver regelmæssig pelspleje. Sørg derfor for at gennembørste den jævnligt, så den ikke fælder unødigt og så pelsen bevarer sin isolerende effekt året rundt. Mange falder for hundens flotte ydre, og intet under, at den er udråbt til at være Japans nationalhund. 

10.En stærk hund

Akita´en er en stærk hund, der vejer op til 50 kilo, og den kan derfor, jævnfør også dens oprindelige funktion, bruges som trækhund. Har I dermed en slæde, en vogn eller en lille trækvogn, kan I med fordel spænde Akita´en foran. Den vil trives med at føle, at den kan bruge sine kræfter og med, at den er nyttig overfor sin ejer.

 

Anbefalet kost

Akita´en er en stor hund af højde og drøjde, og desuden meget aktiv, så den kræver en meget næringsrig kost, der passer til dens aktivitetsniveau. Sørg derfor for, at dens måltider, der er fyldt med næring og som minder om et jagtbytte. Her kan det anbefales med kornfrit foder, der er fyldt med fisk og kød, som giver hunden en masse vigtige vitaminer, proteiner, mineraler, fedtstoffer og aminosyrer. Man kan med fordel købe det på specialiserede webshops, der forhandler foder af høj kvalitet.  

Anbefalet legetøj

En Akita er en meget aktiv, intelligent og legesyg hund, der kræver en del træning, leg og udfordring, så find gerne noget, der stimulerer dens jagtinstinkt, som den kan jage efter. Invester også gerne i en lille trækvogn, som den kan trække. Da den elsker at springe højt, kan I også gå til agility med den eller lave en mindre forhindrings-/springbane i haven.