Du er her: Forsiden Blog Schæferhund, langstockhåret med underuld – Racen, der er kendt som den mest populære brugs- og familiehund
langhåret schæfer

Schæferhund, langstockhåret med underuld – Racen, der er kendt som den mest populære brugs- og familiehund

12-06-2021

 

FCI gruppe 1: hyrde og kvæghunde

Schæferhunden kaldes også German Shepherd og er oprindeligt fremavlet i Tyskland. En Schæferhund er avlet til at være en brugshund. Det er en hunderace, der er glad for et aktivt liv med mentale og fysiske udfordringer. Hvis den bliver mentalt udfordret er det en god familie og vagthund. Det er racen, der er kendt for at være den mest populære brugs- og familiehund.

Temperament – En lydhør hunderace med et højt stressniveau

Schæferhunden er en nysgerrig hund men også særligt kendt for at være vagtsom og yderst lydhør. Den har overfor familien en stærk beskyttertrang og kan være voldsom i sin udstråling, hvis den føler sig truet. Det er en race, der nyder social kontakt, men er ikke påtrængende. Såfremt at Schæferen bliver tilbudt mental og fysisk aktivering efter dens behov, er det en rolig og medgørlig hunderace. Dog er det en hund med et højt stressniveau.

Udseende – Den robuste kropsbygning med det opmærksomme udseende

En Schæferhund er en mellemstor hund. Den langhårede med underuld har en kraftig mellemlang pels. Det er en hund med langt og smalt snudeparti. Den har en velafbalanceret, robust og muskuløs kropsbygning. Hovedet besidder en let opretstående pande og let spidse opretstående ører. En Schæferhund har dybtliggende mørke markerede øjne. Schæferhunden har en lang og let opadgående buet pjusket hale.

Højde:

        Hanner: 60-65 cm

        Tæver: 55-60 cm

Vægt:

        25-40 kg

Farver:

        Sortbrun i forskellige nuancer

        Vildtgrå

        Sort

        Hvid

Pels – En middellang og kraftig pels der har tendens til at fælde en del

Pelsen hos en Schæferhund der er langstockhåret og med underuld, kaldes også en langhåret Schæfer. Den har en middellang pels, tendenserende til at være grov. Underulden gør den hårdfør overfor vind og vejr i kombination med de længere og glatte dækhår.

Pelspleje:

Den kraftige pels kræver jævnlig gennembørstning og en opredning af underulden, det der kaldes karting. Det er en hunderace, der fælder en del og der skal derfor tages forbehold for det øgede behov for rengøring i hjemmet.

Aktivitetsniveau – Den alsidige aktive hund, der kræver en masse bevægelse

Schæferhunden har først og fremmest et højt aktivitetsniveau og har behov for at blive udfordret mentalt. Dens funktionelle bygning og muskuløse statur gør den velegnet til udholdenhed og en masse bevægelse.

Træning:

Træningen er med en Schæferhund nem, da den elsker et positivt arbejde. Det er en hunderace, der er avlet til at være brugshund og derfor yderst lærenem. Yderligere er det en type hund, der formår at holde koncentrationen i længere perioder. Schæferen spænder over en stor variation af brugsopgaver og bliver blandt andet anvendt blandt politiet og hos militæret. Det er en hunderace, der særligt velegnet til en ambitiøs lydighedstræning, hvilket nemt opnås med den rette motivering. Den har en god kontakt med sin træner og er især meget lydhør.

En Schæferhund, langstockhåret med underuld er særligt velegnet til følgende træningsformer:

        Ambitiøs lydighedstræning

        Motivering uden godbidder

        Konsekvent

Sundhed – En robust og sund hunderace med storhunde-problematikker

Med en Schæferhund er der forbundet nogle typiske nedarvede sundhedsmæssige problematikker. En Schæferhund har tendens til at udvikle albue- og hofteledsdysplasi. Til trods for at sygdommen er stærkt arvelig, er der fysiske faktorer, der også her spiller ind og kan fremprovokere problematikken. Yderligere kan Schæferhunde have den nedarvede nervedegenerative sygdom kaldet degenerativ myelopathi, som viser sig ved nedsat nervekontrol og slingrende til manglende gang. Degenerativ myelopathi er mere eller mindre fjernet fra avlen, men alligevel en sygdomsproblematik man bør være opmærksom på.

Konklusion – En alsidig, knyttende brugs- og familiehund til den aktive familie

Schæferhunden er en alsidig familiehund, der er passende til den fysisk aktive familie. Det er en hund, der kræver moderat pelspleje. Schæferhunden har behov for både fysisk og mental daglig stimulering. Hvis den stimuleres efter behov, opnås en rolig og yderst venligt stemt hund. Det er en hunderace, der vogter din familie og knytter sig nært. Det er en oplagt vagthund eller ambitiøs brugshund.

En Schæferhund, langstockhåret med underuld er velegnet her:

        Familien med et højt aktivitetsniveau og masser af plads

        Familien, der ønsker en alsidig brugshund

        Familien, der ønsker en social vagthund