Du er her: Forsiden Blog Briard – Charmerende vagtsom hyrdehund
Briard

Briard – Charmerende vagtsom hyrdehund

11-06-2021

FCI gruppe 1: Hyrde og kvæghunde

En Briard er en vagtsom fransk hyrdehund med et charmerende blødt udtryk. Det er en mellemstor hunderace med et højt aktivitetsniveau, ligesom det gør sig gældende for andre hyrdende hunderacer. Hunderacen egner sig ikke umiddelbart til førstegangshundeejere. Det er en hund, der er venligt stemt overfor andre mennesker og andre hunde. En Briard har en god tilpasningsevne, så længe den er tæt på sin familie. Den anvendes i dag som brugshund, eller blot som familie- og selskabshund.

Temperament – Selvsikker og tilbageholdende vagtsom

En Briard er en selvsikker hyrdehund. Racen er altid vagtsom og har et højt stressniveau. Den er ikke nødvendigvis særligt kontaktsøgende og kan fremstå reserveret, men knytter sig særligt til enkelte familiemedlemmer. For at denne hunderace skal fungere socialt med andre hunde, er det vigtigt med en grundig tidlig socialisering.

Udseende – Den langhårede robuste charmør

En Briard er først og fremmest kendt for et blødt udseende med lange, til tider stride, dækhår. Det er en mellemstor muskuløs hund af bygning. Hovedet beskrives som værende stort og aflangt. Ørerne er højt ansat på hovedet og er delvist nedad hængende eller i enkelte tilfælde opretstående. Øjnene er mørke og dybt placeret men kan være svære at se, grundet den lange pels. Halen er lang og langhåret. Halen bæres let bøjet og hængende fra bagparten.

Højde:

        Hanner: 62-68 cm

        Tæver: 56-64 cm

Vægt:

        30-35 kg

Farver:

        Sort

        Fawn

        Alle ensfarvede, undtagen hvid og kastanje

Pels – En lang og strid modstandsdygtig pels

Pelsen hos en Briard er lang og let bølget og har tendens til at virke tør. Den har en kraftig blød underuld med lange ru dækhår. I fældeperioderne forår og efterår, ses det at en Briard fælder en del, især af underulden.

Pelspleje:

En Briard har moderat til meget behov for grundig pelspleje. Den lange stride pels og markante underuld, kan til tider fælde en del, hvorfor det er nødvendigt at redde den grundigt. Pelsen kan tage imod en del skidt og snavs, der kan filtre sig ind og skal udredes.

Aktivitetsniveau – En hyrdende brugshund med et stort behov for aktivering

En Briard er en hyrdende hunderace med et højt aktivitetsniveau. Den har behov for at blive udfordret mentalt, hvilket bør afspejle sig i den daglige træning. Den har behov for en tidlig socialisering for at opretholde en imødekommende tilgang til andre artsfæller. Såfremt at der ikke opfyldes det mentale og fysiske aktivitets-behov, vil det ses at denne hunderace finder egen form for aktivering.

Træning:

Det er en hunderace, der egner sig til aktiv lydighedstræning samt agility, hyrd eller lignende. Den er aktiv og opsøgende i træningen. Den har en god kommunikation og er intelligent og fanger hurtigt nye kommandoer. Det ses generelt som en hund med et stort lydigheds-repertoire. Den arbejder gerne i tæt fysisk kontakt med sin træner men egner sig også til brugshunde-aktiviteter på længere distancer.

En Briard er særligt velegnet til følgende træningsformer:

        Konstant udviklende træning

        Mental stimulering

        Hurtig og præcis belønning

Sundhed – En yderst sund mellemstor hunderace med en høj levealder

En Briard er en yderst sund hunderace. Der følger ikke direkte racerelaterede sygdomme med denne hund. Som andre større hunderacer, kan en Briard have tendens til at udvikle albue- og hofteleds-dysplasi. Yderligere kan hunden i sin sene alder have tendens til grå stær, hvilket der hersker tvivl om er arveligt betinget. Det er en stærk hund, der, hvis den holdes i form, ofte opnår en høj levealder og ses blive op til 12 år eller mere.

Konklusion – En til tider reserveret hund med en høj arbejdsmoral

Hvis dig og din familie leder efter en alsidig arbejdsom hund, kan en Briard være det rette valg. Det er en hund, der er vagtsom og beskyttende overfor sin familie. Hvis den socialiseres tilstrækkeligt, er det en godmodig og kærlig familiehund, der dog oftest kun knytter sig tæt til enkelte personer. Den egner sig til at være aktiv brugshund og er let at træne, hvis den tilbydes hurtig og vekslende belønning. Det er en intelligent hunderace, der kræver mental stimulering og aktivitet.

En Briard er velegnet her:

        En familie med høje træningsambitioner

        En familie, der tidligere har haft hund

        Til den aktive familie