Du er her: Forsiden Blog Australian Stock Dog/Working Kelpie – Den hårdføre atlet, der har det bedst med at arbejde

Australian Stock Dog/Working Kelpie – Den hårdføre atlet, der har det bedst med at arbejde

11-06-2021

 

FCI gruppe 1: Hyrde og kvæghunde

En Australsk Stock/Working Kelpie stammer fra Australien og bygger på indbringelsen af korthårede Collier. Målet med udviklingen af racen i Australien var at fremavle en arbejdsivrig og robust hyrdehund, der kunne hjælpe på de store vidder med at indsamle kvæg og senere også får, heste samt fjerkræ. Det er en vellidt hund blandt brugshunde-familier. Hunderacen er ikke meget udbredt i Danmark, men er særlig populær som brugshund i Norge, Sverige og Finland samt Færøerne, hvor der er brug for en hånd på sletterne. Det er en hund der er bygget til udholdenhed og er individuelt tænkende. Den er intelligent samt egenrådig og egner sig ikke som den første hund i en familie uden tidligere erfaring.

Temperament – Selvstændighed og udholdenhed

Den Australske Kelpie er selvstændigt tænkende. Uden udfordringer finder den oftest en destruktiv løsning for mental stimulering. Den opretholder en overraskende udholdenhed og kan derfor tendere til at virke stædig. Det er en hunderace med en høj intelligens og en høj arbejdsmoral. Den er vågen og arbejdsivrig. Det er en hund, der ofte knytter sig til en enkelt primær person i familien. Den er vogtende uden at vise truende adfærd, men har tendens til at give hals. Den er venligt stemt overfor artsfæller samt mennesker, store som små.

Udseende – Stor adræthed og sunde proportioner

En Australsk Stock/Working Kelpie er avlet til udholdenhed og ses derfor med vel proportioner. Den har muskuløse og kraftige lemmer samt en naturlig hovedform. Den har sunde og fugtige mørke øjne, der sidder med et godt mellemrum. Den har et stålfast udtryk og en pelsfyldt hale der hænger afslappet fra bagparten med en let buet form.

Højde:

        Ca 50 cm

Vægt:

        14-25 kg kg

Farver:

        Sort

        Rød og sort tan

        Rød

        Chokoladebrun

        Vildt blå

Pels – En tæt og praktisk modstandsdygtig pelssætning

Pelsen hos den Australske Stock/Working Kelpie er modstandsdygtig overfor vind og vejr. Den består af en dobbeltpels med en stridere overpels af korte dækhår, der sidder tæt til kroppen samt en tæt og kompakt underuld. Denne hunderace formår at tilpasse sig forskelligt klima, grundet den alsidige pels med god ventilation. Den fælder til tider, forår og efterår, når underulden smides.

Pelspleje:

En Australsk Stock/Working Kelpie kræver ingen eller meget lidt pelspleje. Det er en pels der er beregnet til at modstå hvad naturen tilbyder. Fældeperioden kan med fordel nedsættes ved at børste hunden dagligt i denne periode.

Aktivitetsniveau – Ustoppelig arbejdsmoral og et yderst højt aktivitetsniveau

En Australsk Stock/Working Kelpie er ustoppelig. Den er svær at køre træt og formår at opretholde et højt tempo samt en overraskende udholdenhed. Den kan tendere til at være stædig, hvilket bunder i dens selvstændige intelligente tankegang. Det er en hund der kræver mental og fysisk aktivering flere gange dagligt, eller alternativt kunne boltre sig over store arealer, hvor der er plads til at løbe frit. Det er ikke en hund der egner sig til at ligge stille i sofaen over længere tid.

Træning:

Træningen af en Australsk Stock/Working Kelpie er generelt set nem og let, så længe der tilbydes en tilstrækkelig belønning. Der er behov for en varierende arbejdsform samt en træning der veksler i tempo. En Australsk Stock/Working Kelpie har tendens til et højt stressniveau i træningen grundet iver. Der bør tages hensyn til hundens motivation, da den hurtigt ellers kan finde egne veje. Det er en hunderace der ønsker en tæt kontakt med sin træner og kan virke opslugende. Oftest er det det frie løb frem for godbidder, der driver en Australsk Stock/Working Kelpie.

En Australsk Stock/Working Kelpie er særligt velegnet til følgende træningsformer:

        Konsekvent og varierende træning

        Motiverende belønning

        Træningsform i højt tempo

Sundhed – Den sunde arbejdshund der er aktiv i mange leveår

Den Australske Stock/Working Kelpie er avlet til at være udholdende og motiveret over mange år. Hunderacen har ingen kendte racetypiske sundhedsmæssige problematikker. Det er en hund med en høj levealder og som gerne ses op til 16 år eller mere. Denne hund er kendt for at opretholde sit aktivitetsniveau og udholdenhed til trods for en høj alder.

Konklusion – Den sociale hund der ønsker konstant at være i gang

Som familiehund kan den Australske Stock/Working Kelpie være egnet. Den trives god med børn og mange familiemedlemmer. Den er loyal samt vogtende og ser glæden i et socialt fællesskab med familiemedlemmer. Den knytter sig oftest kun tæt til et enkelt medlem af familien. For at denne hunderace kan fungere som en familiehund, kræves det at den bruges tilstrækkeligt. Det er en hund med et yderst stort mentalt og fysisk stimuleringsbehov. Det er ikke en hund der egner sig til førstegangs-hundeejeren.

En Australsk Stock/Working Kelpie er velegnet her:

        En familie, hvor en eller flere medlemmer er hjemme

        En familie med et stor udenomsareal

        En familie, der leder efter en effektiv og utrættelig arbejdshund