Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Bichon Havanais
Bichon Havanais

Alt du skal vide om Bichon Havanais

19-04-2021

En Bichon Havanais er en mindre og livlig selskabshund. Det er en god familiehund, som kan lege både med børn og voksne. Bichon Havanais er meget elskelig og hengiven med sin kærlighed. Derudover er hunderacen yderst charmerende, og så er den altid klar til narrestreger.

Bichon Havanais er også en meget opmærksom hund, der observerer og alarmerer alt, den ser. Hunderacen er beriget med en lang, smuk pels, som dog kan kræve en del vedligeholdelse med kam og børste.

Racen kan spores helt tilbage til det vestlige middelhavsområde fra 1700-tallet. Dengang blev hunden omtalt som en ”rigtig skibshund”. Hunden, hvis race var udviklet langs de italienske og spanske kyster, var nemlig tit med på handelsskibe, hvor den fungerede som selskab og underholdning for de søfarende. Som resultat for hundens mange rejser endte den i Cuba, hvor den blev yderst anerkendt af de velstillede damer. Her blev Bichon Havanais desuden brugt som handelsvare, gaver eller bestikkelse.

 

Raceinfo

 

Personlighed

Bichon Havanais racen er en kærlig og legesyg selvskabshund, der nyder at være sammen med mennesker, og som er perfekt til børnefamilien. Racen er nemlig glad for børn og meget mild over for dem, og den bevarer sit legesyge gen langt op i årene. Det er en meget opmærksom hunderace, og den vil typisk agere med gøen, hvis den oplever noget usædvanligt. Bichon Havanais er derudover også en meget aktiv hund, der har brug for motion og daglige gåture. Racen knytter sig typisk hurtigt til sine ejere, og den har godt af at blive udsat for moderat træning. Du kan sagtens lære en Bichon Havanais at gå uden snor, og den er glad for at gøre sine ejere glade og tilfredse.

Antal i Danmark

Bichon Havanais var i 2019 ifølge Dansk Hunderegister den 6. mest populære race at have i Danmark. I 2020 blev der registreret hele 3016 nye Bichon Havanais. Hunden er en stor selskabshund, der passer ind i alle familier, og derfor er den over de sidste år steget meget i popularitet.

 

Forventet levetid

13-16 år

Skulderhøjde - han

23-30 cm

 

Skulderhøjde - hun

23-30 cm

Vægt - han

3-6 kg

Vægt - hun

3-6 kg

 

10 ting du skal vide om Bichon Havanais

 

#1 Alene hjemme

 

En Bichon Havanais er ikke glad for at være alene hjemme. Racen er en stor selskabshund, der trives bedst, når den er sammen med mennesker. Det er nemlig en meget social anlagt hund, der gerne vil kæles for og leges med. Man kan dog sagtens lære sin Bichon Havanais at være alene hjemme, det kan bare godt kræve en portion tålmodighed og træning.

 

#2 Tænder

 

Bichon Havanais har tendens til at opleve problemer med tandsten, og det er derfor en stor fordel, hvis man allerede fra hvalp lærer hunden at få børstet sine tænder. Tandbørstning er nemlig den bedste teknik til at komme uden om tandproblemerne på. Hvis hunden begynder at få tandsten, kan man få renset hundes tænder ved dyrlægen og herefter indføre regulær tandbørstning i hjemmet.

 

#3 Pels

 

En Bichon Havanais pels bliver omkring 12-18 cm lang over størstedelen af kroppen. Derfor kræver pelsen pleje og jævnlig frisering. Racen har dog næsten ingen underuld, hvilket betyder, at det er en hund, der fælder minimalt. Det er en fordel, hvis man lærer racen at få redt pelsen regulært allerede fra hvalp af, så det bliver en naturlig del af dens hverdag. Det er vigtigt, at man sørger for at bruge gode produkter, når man skal passe hundens pels. Det kræver en god børste samt shampoo og balsam, der er lavet til hunde. Hvis man ikke sørger for at redde hundes pels jævnligt, så kan det resultere i, at der opstår knuder, og så bliver det meget mere besværligt at redde pelsen. Der er også nogle, der vælger at give deres Bichon Havanais et ”bamseklip”, hvor man klipper hele pelsen kort, så den er nemmere at holde.

 

#4 Navnets oprindelse

 

Bichon Havanais har sit navn fra opdragelse af det cubanske aristokrati. Den sidste del i hundens racenavn ”Havanais” er nemlig en reference til Cubas hovedstad, Havana. Det var også i Cuba, at hunden tidligere blev brugt som handelsvare, bestikkelse eller gave. Den var altså yderst anerkendt i det cubanske aristokrati.

 

#5 Cirkushund

 

Bichon Havanais er jævnligt blevet brugt som cirkushund i flere forskellige cirkusforestillinger. Dette skyldes, at racen er meget lærenem og har nemt ved at lære nye tricks. Det er også noget, man kan få gavn af, selvom man ikke ønsker at udføre ligefremme cirkuskunster derhjemme. Det er en meget intelligent hunderace, som elsker opmærksomhed og som er lærenem.

 

#6 Sensitiv over for høje lyde

 

Bichon Havanais er yderst sensitiv over for høje lyde. Den agerer hurtigt, hvis den hører eller ser noget usædvanligt, og man skal være opmærksom på, at man kommer til at opleve jævnligt gøen, hvis man har denne hund i sit hjem. Det betyder samtidig, at Bichon Havanais er en hunderace, der har rigtig svært ved, hvis man skælder den ud. Det er derfor bedst, hvis man for så vidt muligt forsøger at undlade brugen af råb og hårde ord. En Bichon Havanais tager ikke lære af hårde ord, og den vil sandsynligvis blive bange for en og søge væk, hvis man forsøger at opdrage den med en hård tone. Racen er langt med lydhør over for opmuntring, rolige stemmer og ros, og den skal nok lære at forstå, hvad der er forbudt, og hvad der er tilladt. Man kan med tiden lære den betydningen af ordet ”nej”, så man fremover kan bruge det i en mild tone, uden at hunden bliver bange, men stadig reagerer efter hensigt.

 

#7 God sammen med andre dyr

 

En Bichon Havanais er ikke bare en god selskabshund over for andre mennesker. Racen har typisk også nemt ved at omgås andre dyreracer, og man kan derfor sagtens anskaffe sig en Bichon Havanais, selvom man i forvejen har andre dyr i hjemmet. Hunden har nemlig et meget roligt temperament, der passer godt til det blide og bløde udseende.

 

#8 Allergivenlig hund

 

En Bichon Havanais er som udgangspunkt en allergivenlig hund. Racen har næsten ingen underuld eller skæld, hvilket typisk er det, allergikere reagerer på. Man kan dog aldrig være helt sikker på, at man kan tåle hunden, hvis man døjer med allergi. Derfor kan det være en god idé, hvis man har mulighed for at være i nærkontakt med racen i længere tid for at se, hvorvidt man har en allergisk reaktion på det, inden man får den ind i hjemmet.

 

#9 Vagtegenskaber

 

En Bichon Havanais kan bruges til vagthund i den forstand, at den er god til at give lyd fra sig, hvis den oplever noget usædvanligt. Dog er der nok ikke mange tyveknægte, der ville blive skræmt over den lille pelstot, og man skal nok ikke regne med, at den kan beskytte huset, mens man er væk.

 

#10 Stor familiehund

 

Med dens rolige temperament og gode sociale egenskaber er Bichon Havanais den perfekte familiehund. Racen kan lege med både børn og voksne, men hvis man driller den meget, så kan den godt finde på at blive en smule fornærmet og gå hen for sig selv. Racen har desuden nemt ved at omgås andre dyreracer, hvilket gør den ekstra let at bringe ind i hjemmet.