Du er her: Forsiden Blog Pas godt på den gamle hund
gammel hund

Pas godt på den gamle hund

25-05-2022

 

En hund har forskellige stadier igennem livet som kræver ekstra opmærksomhed og det gælder også i den sidste del af livet, hvor hunden kan kaldes senior. Dette betyder ikke nødvendigvis at den behøver at skulle pensioneres fra aktiviteter, men at der er hensyn der kan være gavnlige at tage.

Hvornår skal du kalde din hund senior?

Hvornår en hund kan kaldes senior, er meget individuelt. Der er flere faktorer der spiller ind, hvoraf af nogle hunderacer bliver ældre end andre og dermed ældes forskelligt. Her er det særligt vægten der har betydning for hvornår en hund kan anses som værende senior, ligesom der kan være genetiske racebetingede faktorer der har indflydelse.

Hvad skal du holde øje med hos den gamle hund?

Når en hund når op i alderen, så er det nødvendigt at tage særlige hensyn, hvis man gerne vil give de bedste betingelser for den optimale sundhed. Det gælder både når det kommer til aktiviteter og dens intensivitet og fodring der skal være af en kvalitet den aldrende hund kan udnytte. Der kan ligeledes være særlige sundhedsmæssige opsyn som du kan have ekstra fokus på i den sene alder.

Derfor er det nødvendigt at tage hensyn til den gamle hund

For at give din hund de bedste betingelser for at have det godt, er det nødvendigt med lidt ekstra hensyn til den gamle hund. Den aldrende hund har brug for mere ro, mere søvn og foder der er tilpasset til alderen. Yderligere er der større sundhedsmæssige hensyn som eksempelvis gamle tænder, et nedsat immunforsvar og større tendens til skader.

Når du har et stort fokus på din hund og hvad der er større tendens til at opstå når den bliver gammel, kan du forebygge og gøre livet bedre for din aldrende hund.

Sådan sammenlignes hundeår med menneskeår

Det er ikke svært at beregne hvor mange år din hund har levet, det er blot at tage et kig på fødselsattesten eller hundens sundhedsbog. At beregne hvor gammel din hund er i menneskeår er dermed en lidt større opgave og et lidt mere kompliceret regnestykke. Hundens alder afhænger af race og vægt i kilo. Som tommelfingerregel bliver hunden hurtigere gammel jo mere den vejer. Når hunden i menneskeår er omkring 50 år, vil blive kaldt senior.

En lille hund under 15 kg:

En hund der vejer mindre end 15 kg som voksen, vil blive kaldt senior i en alder af omkring 9 år.

En mellemstor hund omkring 15-45 kg:

Når hunden defineres som mellemstor og vejer mellem 14 og 45 kg som voksen, vil blive kaldt senior i en alder af ca. 7 år.

En stor hund over 45 kg:

Har du en stor hund der vejer over 45 kg, vil den blive gammel og senior i en alder omkring 5 år.

Racevariationer

Indenfor hver race kan der være variationer der gør at din hund bliver hurtigere gammel end andre. Derfor er det altid nødvendigt at kigge på din hund, eventuelt lægge mærke til adfærdsændringer eller andre symptomer der kunne tyde på, at din hund er nået en høj alder og har brug for støtte for at have det bedst muligt i den sidste del af livet.

Symptomer på at din hund er ved at være oppe i alderen

Der kan være variationer i forhold til hvornår din hund er senior og derfor vil alderen altid være individuel, præcis som det ses hos os mennesker. Derfor er det altid nødvendigt at tage et grundigt kig på din hund og se om der skulle være ændringer i adfærd eller andre symptomer på at din hund er kommet op i alderen.

Symptomer på alderdom

·         Mere stive bevægelser, særligt når hunden har ligget stille i længere tid

·         Tegn på nedsat syn og hørelse

·         Tandsten og løse tænder eller betændt tandkød samt dårlig ånde

·         Behov for mere søvn

·         Mindre energi til de aktiviteter din hund plejer at lave

·         Tendens til oppustet mave og rumlen

·         Ildelugtende prutter

·         Ændrede spise og drikkevaner

Leddene hos den gamle hund bliver slidte

Den gamle hund har ikke helt så smurte og smidige led som da den var ung. Derfor vil du kunne opleve, at din hund bliver mindre bevægelig og stiv i leddene, særligt efter at den har ligget og sovet eller ligget stille længere tid sammenkrøllet.

Sådan hjælper du de gamle hundeled

Fiskeolie ”smører” leddene

Der er flere tiltag du kan foretage for at hjælpe din hunds gamle led. Du kan tilføre foder med ekstra olie eller give et tilskud med fiskeolie for at supplere med ekstra omega fedtsyrer der er gavnlige for led og smerter i leddene.

Svømning og bevægelse er nødvendigt til de gamle led

Yderligere kan du give din hund flere mindre gåture i løbet af dagen hvis muligt, for at løsne senerne, da moderate mængder af bevægelser løsner op og øger blodgennemstrømningen i benene. Det samme gør sig gældende for svømning, der er den mest skånsomme måde at få hunden i bevægelse uden belastning på led og sener. 

Syn og hørelse kan blive nedsat hos seniorhunden

Du kan se tegn på at din hund har nedsat syn og hørelse, hvilket er normalt når hunden bliver ældre, ved at den kan virke en smule klodset, måske gå ind i ting og ikke helt reagerer lige så godt som den plejer når du kalder eller afgiver ordre.

Er det muligt at mindske syn- og hørenedsættelse

Som udgangspunkt er det ikke muligt at mindske din hunds aldring i forhold til syn- og hørenedsættelse. Det er for mange en naturlig del af det at blive gammel og der findes ikke medicin eller andet der vil kunne gøre den helt store forskel. Alligevel skal du dog sørge for at det ikke er akutte skader der er årsag til problemet som eksempelvis sår på hornhinden i øjet, øremider der fylder øregangen eller andet.

De gamle tænder bliver slidte og beskidte

Ude i det fri, vil den vilde hund skulle tygge knogler og måske endda også grene eller andet hårdt materiale. Det er dog langt fra noget som mange familiehunden gør i større grad og sammenhold med små hundepiller eller vådfoder der ikke kræver det helt store tandarbejde, så bliver tænderne ikke renset gennem hele hundens liv. Derfor opstår der i løbet at hundens liv, i takt med at den bliver ældre, gerne tandsten og plak som følge af manglende tandbørstning. Tandsten og plak kan gøre at din hund har dårlig ånde og mørkere tænder.

Derfor skal du passe på hundens tænder

Hvis din hund får plak på tænderne og der opstår tandsten er det ikke nødvendigvis noget der er graverende og generende for din hund. Det er dog noget der kan udvikle sig til at give smerter, løse tænder og infektioner der kan føre til blodforgiftninger.

Forebyg tandproblemer hos din hund

Det er ikke kun når hunden er gammel at du skal tage vare på dens tænder, det gælder hele livet fra start til slut. Først og fremmest er det en god idé at give hunde råt foder eller tørfoder med større piller. Yderligere skal du sørge for at der i foderplanen indgår rå knogler og ben, som hunden kan rense sine tænder ved at tygge i. Der findes også tyggeben beregnet til bedre tandhygiejne, her skal du dog være sikker på at det ikke øger hundens vægt betydeligt ellers er hundetandbørstning vejen frem.

Den gamle hund kan virke mere træt

Når din hund kommer op i alderen og bliver senior, så kan den ændre søvnrytme og særligt sove flere timer end den gjorde i sine unge år. Ganske enkelt, så er kroppens evne til at kommunikere og arbejde blevet langsommere og det kræver mere energi at fordøje foderet, få power til muskulaturen og opretholde et effektivt immunsystem.

Hundens fordøjelsessystem arbejdet mere trægt hos den gamle hund

Når din hund bliver gammel, gør dens fordøjelsessystem det ligeledes. Derfor kan det være lidt sværere for din hund at fordøje den mad den plejer at spise. Der kan opstå rumlen, oppustethed og måske endda også lind mave. Det kan kræve at der er lidt mere fokus på foder der er letter fordøjeligt for hele systemet, hvor det også sikres, at der er lidt ekstra vitaminer og mineraler til at opretholde hundens indre.

Ændret stofskifte er normalt hos seniorhunden

Det er helt normalt at hundens stofskifte ændrer sig gennem hele dens liv. Stofskiftet har blandt andet betydning for appetit, vægt og hvor meget din hund drikker og tisser, i hvert tilfælde hvis stofskiftet er ude af balance. Derfor vil du kunne opleve, at der er ændrede spise og drikkevaner når din hund bliver gammel. Kommer symptomerne pludseligt, er det nødvendigt at kontakte din dyrlæge, der eventuelt kan medicinere problemet, inden det påvirker systemet fatalt.

Tilpas aktivitetsniveauet til den aldrende hund

Når du har en hund der ikke længere har så meget energi som du tidligere har set, har mere modstand i led og stramme sener samt har behov for mere søvn, så er det vigtigt at du giver den alt den ro den efterspørger. Du skal ligeledes overveje, om der er aktiviteter som din hund viser tegn på kan være en smule belastende. Motion er vigtigt, også for den gamle hund, dog kan det være nødvendigt at tilpasse den undervejs, således at det fortsat bliver en fornøjelse.

Din hund behøver ikke nødvendigvis at blive pensionist

Det er ikke nødvendigvis sådan, at når din hun når senior alderen og måske får symptomer på at være blevet gammel, så skal den pensioneres fra familielivet. En hund kan sagtens være aktiv, glad og en del af de ting den plejer at være, hvis der tages hensyn, er fokus på foder og moderate mængder tilpasset bevægelse dagligt.

Hold ekstra øje med hunden

Der er almindelige sundhedstegn der kan indikere at din hund er ved at være oppe i alderen, men der er også tegn der kan indikere anden sygdom. Hvis symptomer er opstået over en kort periode, eller at du ikke helt syntes det lever op til din hunds alder, så er det en god idé at kontakte din dyrlæge. Ligeledes bør du også reagere på, hvis din hun virker nedtrykt eller har smerter, om den er gammel og senior eller ej.