Du er her: Forsiden Blog Osteopati til hunde
ostepati til hunde

Osteopati til hunde

12-08-2022

 

Osteopati er en ældgammel behandlingsform, der kan have en positiv effekt på et utal af lidelser. I de senere år har osteopatien i et større omfang også blevet brugt som behandling til hunde. I bund og grund er det en lidt mere alternativ behandlingsform og til sammenligning med en mild form for kiropraktik, men hvor hele hunden ses som helhed.

Her er formålet at få hunden tilbage i sin helt egen balance ved hjælp af løsning og afspænding af de steder på kroppen, hvor der måtte være spændinger og blokader, der kan påvirke hundens sundhed og endda også mentale tilstand. 

Hvad er osteopati? 

Osteopati anses for at være en alternativ behandlingsform, der kan sidestilles med en mild form for kiropraktik og er baseret på mekanisk korrektion. Her vil behandlingsmetoden hos mennesker være ens med hos hunde, og hvor en uddannet osteopat har til formål at se hele hunden som en helhed og behandle med ledmobilisering, afspænding og let manipulering af hundens led til fri bevægelighed.

Det er særligt hundens bevægeapparat, der er i fokus, og med en kyndig viden omkring hundens anatomi og bevægelsesmønstre er det muligt at genoprette en anatomisk samt fysiologisk balance. 

Kan opsteopati gøre at hunden heler sig selv? 

Som osteopat går man ind for den kendsgerning, at hundens krop består af dele, der er afhængige af hinanden. Hvis der er blokade eller spændinger et sted i kroppen, vil det påvirke andre steder - både anatomisk og fysiologisk.

Teorien bag er, at hvis hundens krop bliver korrigeret mekanisk, vil dens egne selvhelende mekanismer sættes i gang, og arbejdet derfra er hundens egen med et mål om at komme tilbage i balance. 

Hvordan kan osteopati hjælpe din hund? 

Alt hvad der er af problemer, der har med hundens anatomiske krop at gøre og særligt bevægeapparatet, vil kunne have gavn af en behandling med osteopati. I mange tilfælde kan en osteopat også være behjælpelig med at afhjælpe mentale udfordringer, såsom aggression, depression eller anden unormal adfærd, da det at have spændinger i kroppen påvirker den mentale sundhed.

Dog vil et utal at sundhedsmæssige problematikker yderligere kunne afhjælpes ved hjælp af osteopati, både når det kommer til tænder, immunsystem, epilepsi samt køresyge og inkontinens, analkirtler, organproblemer med videre. 

Hvor mange behandlinger er nødvendige? 

Det er svært at sige, hvor mange behandlinger din hund skal have ved hjælp af osteopati for at komme tilbage i balance. Hyppigheden og antallet af behandlinger afhænger af problemet, samt hvordan hundens reaktion er på behandlingen.

Din osteopat vil hjælpe med at opsætte en handlingsplan, der eventuelt kan justeres undervejs, men ellers som oftest vil bestå af 3 til 5 behandlinger.

Her er det altid en god idé at opfølge behandlingen med et tjek for at være helt sikker på, at der ikke er flere spændinger eller problematikker, som har brug for løsgørelse. 

Gør osteopati ondt på hunden? 

Det kan ikke undgås, at hvis der er store spændinger eller skævheder i bevægeapparatet, at der vil være kortvarig ømhed forbundet med behandlingen, som du måske også selv erindrer, hvis du har fået massage af muskelinfiltrationer.