Øjenbetændelse hos heste
Har du selv lidt af øjenbetændelse, ved du alt om, hvor ubehagelig, generende og invaliderende betændelsestilstanden kan være. Samme ubehag opleves hos din hest, hvis den udsættes for betændelse i et eller begge øjne.
Det er bakterie eller virus, der er årsager til tilstanden, hvor hestens øje delvist lukkes i på grund af gulligt flåd, men det er forskelligt fra hest til hest, hvordan den vil reagere på betændelsestilstanden.
Disse symptomer skal du holde øje med
Det vil være omfanget af skadelige bakterier eller virusinfektioner, der influerer, hvor voldsom din hest kan blive angrebet af øjenbetændelse.
Iblandt de mest hyppige symptomer er flåd, der vil lægge sig i kanterne omkring hestens øje. Dette symptom er ofte kombineret med hævelse af omgivelserne omkring øjet.
Det er vigtigt, at du reagerer med det samme, du har opdaget enten ét eller flere symptomer på øjenbetændelse hos hesten.
Hvis betændelsestilstanden får lov at udvikle sig, kan det føre til fysiske gener og smerter, hvor hesten kniber øjet sammen i forsøg på at minimere sine smerter.
Behandling og hjælp af dyrlæge - sådan skal du forholde dig
Om dyrlægen skal tilkaldes eller ej, afhænger af det enkelte tilfælde med øjenbetændelse hos hesten. Hvis du skønner, at din hest ikke har smerter, og at den kun i mildt omfang er angrebet af betændelse, kan du starte med selv at sætte en behandling i gang.
I dette tilfælde skal du gerne flere gange dagligt rense hestens øje med kogt, afkølet vand - eventuelt saltvand. Salt kan rense, og det kan være med til at fjerne de bakterier, som i første omgang er årsagen til betændelsen.
Hvis ikke din hests tilstand forbedrer sig i løbet af et par dage, skal du kontakte din dyrlæge. Denne fagperson har mulighed for at tilse hesten nøje og undersøge øjet mere grundigt.
Det vil ofte være behandling med antibiotika, der kan eliminere de skadelige bakterier, og få betændelsen til at gå i sig selv igen.
Hvorfor opstår øjenbetændelse hos heste?
Uanset om din hest har haft betændelse i øjet før eller ej, skal du kende til årsagerne bag tilstanden. Derved kan du lettest undgå de situationer, hvor en betændelse videreudvikler sig, og du kan være med til at begrænse risikoen for smitte.
Øjenbetændelse hos heste opstår via kontakt. Det er således ikke en luftbåren smitte, hvor flere heste i en stald kan smitte hinanden alene ved at opholde sig i samme rum.
Det er overførsel via kontakt, der er årsagen til, at øjenbetændelsen kan smitte. Det kan blandt andet være fluer, der kan overføre bakterier fra flåd hos én hest til en anden. Eller det kan opstå ved, at vedkommende som passer og plejer hesten, har rørt ved betændelsen og ikke får desinficeret hænderne, før vedkommende rører en anden hest.
Som hesteejer har du et stort ansvar for at være med til at minimere smittespredningen.
Sådan kan du forebygge øjenbetændelse hos heste
Med gode hygiejnerutiner er du med til at undgå, at en betændelsestilstand spreder sig i hestestalden. Sørg for at hestene i stalden ikke deler tilbehør og udstyr. Mere kompliceret bliver det i forhold til at undgå smittespredning via fluer.
Den bedste og mest virksomme metode til at undgå spredning via fluer, er ved at give din hest en fluemaske på. Masken forhindrer, at fluerne i stalden kan komme i kontakt med øjnene. Der findes mange forskellige slags fluemasker til heste, der er designet til forskellige behov og størrelser.
Du skal være opmærksom på, at selv efter en vellykket behandling med antibiotika, kan betændelsen vende tilbage. Det er med andre ord muligt for din hest at få betændelse i øjet af flere omgange.
For at undgå at en betændelse vender tilbage igen og igen, skal du holde ekstra godt øje med, om din hest har en lille rift i eller ved kanten af øjet. Denne vil gøre det nemt for bakterier at få mulighed for at formere sig, så en betændelse vil blusse op igen, så snart hesten ikke længere får antibiotika.
Et besøg af en dyrlæge er en god idé, hvis din hest for anden gang udvikler øjenbetændelse, og du både har sørget for at holde en høj hygiejnestandard og adskille tilbehør fra andre heste. Når dyrlægen har behandlet og lukket riften, vil der sjældent opstå tilbagefald med betændelsestilstande i øjet igen.