Du er her: Forsiden Blog Mundkurve og heste

Mundkurve og heste

18-01-2021
mundkurv hest


 

Lider din hest af en stofskiftesygdom, eller er den blevet overvægtig, kan en mundkurv være den rette løsning i en kortere periode. Med en sund og komfortabel mundkurv kan din hest nyde den friske luft udenfor, mens den er sammen med andre heste. Kurven sørger for, at hesten ikke kan komme til at spise græsset.

Foruden stofstiftesygdomme og overvægt kan der også være både heste og ponyer, der ikke tåler det saftige græs.

Herunder kan du læse om fordelene ved tilbehøret, og du får vigtig viden om de praktiske forhold, som du skal være opmærksom på, når din hest bruger mundkurv.

Derfor er en mundkurv til hesten en optimal og respektfuld løsning

For mange mennesker forbinder de hestenes natur med at befinde sig på marker og enge for at græsse. Det vil være synd for din hest, hvis den blev nødt til at være opstaldet, hvis den ikke tåler det sukkerholdige, nedbidte græs, eller hvis den har fået for meget sul på sidebenene.

 

Fremfor at skulle være nødsaget til at afholde din hest fra frisk luft og selskab med andre dyr, kan du anvende en moderne og justerbar mundkurv til hesten.

Når du vælger en af de bedste mundkurve, er det let selv at tilpasse omkredsen af tilbehøret til at passe om hestens mule.

Det er vigtigt, at mundkurven er designet, så din hest fortsat kan få vand.

Fordele og ulemper ved at bruge mundkurv til heste

Det anbefales, at du kun bruger mundkurv til hesten i en begrænset periode. Formålet med tilbehøret er at reducere mængden af græsindtag hos dyret. I gennemsnit vil din hest komme til at indtage op til 80% mindre græs, når den bruger en kurv foran mulen.

 

Der er en række ulemper og opmærksomhedspunkter, du som hesteejer skal kende til, før du sætter en mundkurv på dit dyr. Det er ulemperne, der fører til, at der generelt er stor uenighed blandt hesteejere, om der skal bruges kurv foran mulerne eller ej.

 

Iblandt ulemperne kan blandt andet nævnes, at kurven kan føre til gnavesår, hvis hesten bruger tilbehøret i for lang tid. Derudover kan tilbehøret medføre slidskader på hestens tænder, når den ihærdigt forsøger at nå ned til græsset.

Hos nogle heste er det ikke kun de fysiske ulemper, der medfører problemer. Brug af mundkurv på hest kan i visse tilfælde medføre adfærdsmæssige problemer, da hestens naturlige adfærd ændres og forstyrres. 

Sådan bruger du mundkurv på hest korrekt

Der er ingen grund til at undgå brug af tilbehøret til din hest, så længe du sørger for at bruge det korrekt og i henhold til anbefalingerne. Det vigtigste er, at du vælger en god, sund og justerbar mundkurv, der giver hesten frihed til at kunne få vand.

Sørg for at lade din hest vænne sig til tilbehøret i kort tid i starten, så der skabes en behagelig indkøringsfase. Viser hesten tegn på utilpashed eller utryghed med kurven om mulen, skal tilbehøret fjernes.

 

Du kan tjekke, at tilbehøret sidder korrekt på din hest ved at sikre dig, at der er plads til 2 fingre mellem kurv og hestens hoved (hele vejen rundt om tilbehøret).

Opdager du de mindste tegn på gnidemærker, skal du enten justere kurven til at have en anden omkreds, eller du skal købe nyt tilbehør, der er mere skånsomt og nemmere at indstille.

Du kan eventuelt bruge et stykke blødt lammeskind eller andet indlæg, der kan fungere som beskyttelse mod gnidningsskader.