Du er her: Forsiden Blog Livmoderbetændelse hund
hunde

Livmoderbetændelse hund

25-10-2020

 

Betændelsestilstand i livmoderen er en ubehagelig gene, som særligt rammer tæver over 4 år. Det er vigtigt, at du har kendskab til lidelsen, så du kan nå at reagere i tide, hvis din tæve pludselig skulle udvise tegn på betændelsen.

Der er forskellige årsager til, at tæver kan rammes af betændelsestilstande i livmoderen. Sygdommen kan være livstruende, og derfor skal du have styr på symptomer, og du skal vide, hvordan du skal reagere i tilfælde af sygdommen.

Hvad er livmoderbetændelse hos tæver?

Betændelse i livmoderen er en almen forekommende tilstand hos tæver. Bakterierne opstår ved, at der samles pus. Det er forskelligt, om der er udflåd eller ej i forbindelse med infektionen. Infektionen opstår typisk i forlængelse af en periode med løbetid. Livmoderen er særlig sårbar på dette tidspunkt, og der er således større risiko for, at der sker en bakteriel infektion.

Det er typisk 4-8 uger efter løbetid, at der kan opstå betændelse. Der er en sammenhæng mellem antal løbetider, som tæven har været igennem og udviklingen af livmoderbetændelse. Af denne grund ses sygdommen primært hos de modne tæver, der er fyldt 4 år.

Sygdommen anses for at være akut. Det vil sige, at du som hundeejer skal handle resolut, hvis du har mistanke om betændelsen hos din tæve.

Der skal tages direkte kontakt til dyrlægen, så der kan stilles den rette diagnose, og der kan sættes en behandling i gang.

Hvilke tæver er mest udsatte for at få betændelse i livmoderen?

Der er nogle hunderacer, hvor tæverne er mere i risiko for at få den bakterielle infektion end hos andre racer. Det er primært følgende racer, der har tendens til at udvikle betændelsestilstanden i livmoderen:

·         Berner sennen

·         Golden Retriever

·         Cavalier King Charles Spaniel

·         Langhåret Collie

·         Rottweiler

Derudover er det særligt tæver, som aldrig har været drægtige, der er i risikozonen. Statistisk set er det omkring 20% af tæver, der aldrig har fået hvalpe, der på et tidspunkt i livet kan risikere at udvikle betændelsen.

Symptomer og behandling 

I værste fald kan betændelsen være livstruende for tæven, når den ikke behandles i tide. Det er en akut, behandlingskrævende lidelse. Det komplicerede ved betændelsen er, at der ikke nødvendigvis er synligt udflåd, der er et stærkt symptom på infektionen.

Derfor skal du reagere på de øvrige symptomer, der kan være træthed, manglende sult og øget behov for væske. Hvis din tæve pludselig er ekstra sløv og har nedsat appetit, anbefales det, at du tager den til dyrlægen.

Når du ankommer til dyrlægen, vil vedkommende undersøge tæven og tage blodprøver for at afdække symptomerne. Stilles diagnosen om livmoderbetændelse, vil det ofte være operation, der er behandlingen. Det er vigtigt, at infektionen fjernes optimalt. Operationen vil i langt de fleste tilfælde finde sted i direkte forlængelse af undersøgelsen.

Du kan således forvente et længerevarende dyrlægebesøg, hvis din hund har infektion i livmoderen.

Om mulighed for medicinsk behandling

Den mest effektive behandling er operationen. Her er det muligt at fjerne infektionen hurtigt, komplet og effektivt. Har du en tæve, der skal indgå i avl, og hvor livmoderhalsen er åben, kan det være ønsket med en medicinsk behandling. Denne behandlingsform er mere risikobetonet, da hunden først skal reagere på medicinen. Det kræver gentagne undersøger hos dyrlægen for at lave ultralydsscanninger af bughulen. Det skal sikres, at infektionen langsomt er i tilbagegang, og at din tæve har det godt.

Det er en dyrere løsning sammenholdt med operationen, der er et engangsindgreb.

Prognose

Når din tæve behandles i tide, og operationen er veloverstået, vil hunden aldrig kunne komme til at lide af betændelsen igen.

Er det den medicinske behandling, din tæve har modtaget, vil der i resten af hundens liv være risiko for, at betændelsen opstår igen.

Prognosen afhænger således af, hvilken behandling hunden har modtaget.