Du er her: Forsiden Blog Lær den tyrkiske Angora kat at kende her
Angora kat

Lær den tyrkiske Angora kat at kende her

01-10-2021

 

Den tyrkiske Angora er en ældgammel katterace, som har været kendt i Tyrkiet siden det 15. århundrede. Racen har udviklet sig naturligt, det vil sige at den modsat mange andre moderne katteracer ikke skylder sin skønne pels og fantastiske temperament til bevidst opdræt. Selv om katten stadig anses for forholdsvis sjælden i Danmark, er det så absolut muligt at finde en hos en god avler, og få en skøn kat, der er både kærlig og legesyg. En helt perfekt familiekat til jer, der er ok med en hel del pelspleje.   

Størrelse

Den tyrkiske Angora muskuløs og meget elegant kat med flotte, lange lemmer. Normalvis når de en vægt på omkring fem kilo og må endelig ikke blive overvægtige. Da knoglebygningen er meget fin, kan for høj vægt skade kattens helbred.

Typisk vejer de ml. 3-5 kg, men hannen kan ofte godt veje mere end de 5 kg.

Forventet levetid

Katten er generelt en meget sund race. Med den rette ernæring og et rigt, indholdsrigt liv kan du forvente et familiemedlem, der bliver i familien i helt op til 18 år, hvis du er rigtig heldig!

Pels og pelspleje

Den tyrkiske Angora er kendt for sin smukke og silkebløde pels. Da katten stammer fra Tyrkiet, er den tilpasset det tyrkiske bjergklima, det vil sige varme somre og kolde vintre, meget lig det danske. Kattens pels tilpasser sig efter årstiden. Om vinteren er pelsen lang, tyk og busket, mens den om sommeren er kort, let og silkeblød. Pelsen her ingen underuld og ligger tæt ind til kroppen. Dette gør at pelsen, selv om den er lang er særligt let at holde. Selv om den normalt ikke filtrer, bør den stadig børstes hver dag.

Oprindeligt var den tyrkiske Angora helt hvid, men i dag er mange flere farver anerkendte og endda ofte ønskede. Alle former for sort og rød samt fortyndede udgaver er nu også anerkendt, og kattene ses gerne i både chokolade, fawn, lilla og point. Modsat mange andre katteracer er alle øjenfarver tilladte og farven har ingen sammenhæng med pelsfarven.

Fældning

Angorakatten fælder meget og du skal forvente en hel del pelspleje for at holde niveauet nede. Heldigvis er pelsen nem at rede ud og filtrer sjældent.  

Er Angoraen bedst egnet som ude- eller indekat?

Den tyrkiske Angora egner sig faktisk rigtig godt som indekat, da det er en utrolig social og legesyg kat, der gerne vil tilbringe meget tid sammen med sine mennesker og kun har et minimalt behov for at løbe rundt udenfor. Som udekat vil den ofte søge hjem igen hurtigt og løber sjældent væk.

Anskaffer du en Angora er det vigtigt at du har meget tid til din kat. Er hele familien væk det meste af dagen, vil katten blive ensom og slet ikke få opfyldt sine sociale behov.

Er Angoraen god til børn og andre dyr?

Ja, Angoraen er som beskrevet en meget social og legesyg katterace. Den egner sig faktisk utrolig godt som familiekat, da den er en kælen og hyggelig følgesvend for de voksne og legesyg nok til at ville lege med børnene hver eneste dag! Den tolererer normalvis også andre dyr i huset, også hunde som den accepterer med en rimelig afslappet attitude. 

Temperament og energiniveau

Angorakatten har et meget blidt og behageligt temperament. Den er intelligent, social og meget kontaktsøgende og samtidig elsker den at lege. Dens energiniveau er moderat og den vil gerne stimuleres med leg og opgaver, specielt hvis den holdes som indekat.

Er Angorakatten stille eller larmende?

Katten er ikke kendt for at være særligt højlydt. Dog findes der en del Angorakatte som er døve. Disse vil ofte miave højere end normalt, da de ikke kan moderere deres lydniveau.

 

 

>