Du er her: Forsiden Blog Kan hunden godt være aktiv i sommervarmen?
hund i sommervarmen

Kan hunden godt være aktiv i sommervarmen?

31-05-2022

 

Sommeren er lige rundt om hjørnet og præcis som hos mennesker, så kan aktiviteter i det fri være noget af en svedt oplevelse for hunden når temperaturerne stiger.  Men hvornår er temperaturen for høj til at du kan tage din hund med ud under solstrålerne og er det nødvendigt at holde løbepause om sommeren, hvis din hund på vanlig vis er med når du kridter løbeskoene?

Kan varmen være farlig for hunden?

Det korte svar er ja, ekstraordinær varme kan være farligt ofr hunden, hvis ikke der tages foranstaltninger der kan mindske påvirkningen. Overophedning i form af hedeslag og dehydrering kan være sundhedsmæssigt farligt for hunden og derfor skal du selvfølgelig gøre alt for at undgå det sker.

Må man så ikke tage hunden med ud i sommervarmen?

Nogle hunde er ekstremt gode til at regulere temperaturen, selv i sommervarmen, ligesom at raceforskelle gør nogle hunde mere tolerante ved høje temperaturer. De mange faktorer skal tages i betragtning når du vælger at tage din hund ud af skyggen, eksempelvis overvægt eller en ekstrem kraftig mørk pels, der kan give en højere risiko for hedeslag. Det er derfor meget individuelt hvor meget de forskellige hunde kan tolerere i varmen og hvilke temperaturer der beskriver grænsen for aktiviteter.

Det er ikke kun temperaturen der har betydning

Det er ikke kun temperaturen alene der har betydning for hvor meget din hund kan håndtere hen over sommeren. Luftfugtigheden er også en betydende faktor og jo højere en luftfugtighed der er i omgivelserne, jo sværere er det for din hund at komme af med overskydende varme fra kroppen.

Hunden kan ikke svede som os mennesker

En hund kan ikke svede igennem hunden som det gør sig gældende for os mennesker. Det er altså ikke sveddryp der indikerer at din hund har det varmt, men derimod hvor langt tungen hænger ud af munden og intensiteten af vejrtrækningen. En hund kan kun komme af med varmen ud fra sine slimhinder, hvilket er ekstremt praktisk i den kolde vinter, men mindre praktisk om sommeren.

Sådan kommer din hund af med overskydende varme

En hund kommer af med den overskydende varme fra kroppen gennem sinde slimhinder. Her er det muligt gennem anus, trædepuder eller ørerne. Der hvor der er den største varmeudledning er dog igennem munden og jo flere vejrtrækninger der er, jo mere varme vil hunden komme af med. Når en hund er særlig varm, så vil den derfor halse en del, række tungen langt ud af munden og vise det der nogle gange kan ligne hyperventilering.

Bevægelse er vigtigt, også om sommeren

Det er vigtigt at din hund er i god form og det kræver aktiv bevægelse dagligt. Derfor kan du ikke lade din hund ”stå” selvom at temperaturerne stiger. Motion og aktiviteter bør dog tilpasses til din hund i forhold til hvor god den er til at tolerere varmen. For nogle hunde er det slet ikke noget problem at opretholde aktivitetsniveauet hen over sommeren som den plejer, mens det for andre vil være nødvendigt med gåture udenfor de varmeste timer på dagen og måske i kortere tid ad gangen.

Faktorer der har betydning for hundens varmetolerance

Der er flere faktorer der kan have betydning for, hvor god din hund er til at tolerere varme temperaturer. Jo flere faktorer der gør sig gældende for lige præcis din hund, jo mindre tolerant er den overfor de varmeste sommerdage.

Racens betydning

Først og fremmest er hundens type eller race forskellig i forhold til deres tilpasningsevne i varmen. Nogle har en mindre pels og meget mindre underuld end andre og er derfor ikke lige så godt isoleret, ligesom at det genetiske islæt, blandt andet i forhold til mundens størrelse i forhold til hundens størrelse. I bund og grund forholder det sig således, at jo større mund og jo mere den kan åbnes, jo bedre mulighed har hunden for at kunne komme af med overskydende varme.

Hundens farve

Som du måske allerede har lagt mærke til, så er der nogle farver der er lidt varmere at have på om sommeren end andre. De mørke farver, og særligt de sorte, tager mere imod varmen fra solens stråler og det samme gør sig gældende for din hund. Mørke hunde har derfor sværere ved at tolerere solens varme stråler om sommeren.

Hunde med høj gearing

Hunde der har et højt stress niveau eller bevæger sig med en høj gearing producerer mere varme og er derfor i øget risiko for overophedning og dehydrering. Her er der mulighed for, at hundene kan opnå alt for meget varme, i forhold til hvor hurtigt de kan komme af med den igen, selv hvis temperaturen udenfor er lav.

Overvægt

Fedt er isolerende og det er bestemt ikke en fordel for de hunde der skal opholde sig i længere tid udendørs når temperaturen er særlig høj. Det tager dog lidt længere tid for de ydre temperaturer at nå kroppens indre, hvis der er tale om et større fedtlag, men når først den er der, så bliver den indtil hundens krop er kølet helt ned igen.

Manglende vand

En af de ting der kan have betydning for hundens evne til at køle sig selv ned er manglende vand. Hvis hunden mangler væske, så vil den ikke have lige så gode betingelser for at kunne tolerere varmen. Derfor er væske vigtigt, særligt også hvis hunden allerede er blevet varm og begynder at halse, da der her fordamper mere væske fra kroppen.

Sådan påvirker overophedning din hund

Ekstrem motionering eller for høj en udsættelse af varme i sommermånederne kan føre til hedeslag. Dette finder sted, når der over lidt længere tid er tale om en varme der overstiger hundens evne til at komme af med den. Når kropstemperaturen hos hunden bliver for høj (over 41 grader), begynder vitale proteiner at blive nedbrudt i både hjerne, muskler og organer. I værste tilfælde kan et ubehandlet hedeslag betyde langvarige men eller døden til følge.

Symptomer på at hunden har hedeslag

Der er flere symptomer der kan opstå selvom din hund ikke har begyndende hedeslag, eller som kan indikere andre sygdomme. Er der flere symptomer samtidig og temperaturen eventuelt er høj, er det vigtigt at reagere prompte.

-          Hyperthermi hvor kropstemperaturen overstiger 39,5 grader

-          Halsen og tungen hængende langt ud af munden

-          Knaldrøde slimhinder i hundens mund

-          Høj puls sat i relations til hundens størrelse

-          Urolig og nedstemt adfærd

-          Slingrende gang og desorientering

-          Opkast eller pludseligt diarré

Reageres og behandles der ikke på ovenstående symptomer, kan der opstå kramper der medfører at hunden kollapser og eventuelt ender i koma.

Lær din hund at kende

Det er altså meget individuelt hvor meget din hund kan klare af aktiviteter når det er varmt og derfor er det vigtigt at kende sin hund og studere om der eventuelt er ændret adfærd eller symptomer i forhold til hvordan den normal opfører sig og agerer. Hvis dette er tilfældet, så skal du hjælpe din hund med at blive kølet ned og fremtidig undgå lignende situationer.

Sådan hjælper du hunden i sommervarmen

Der er flere ting du kan gøre for at forebygge at din hund bliver for varm i sommermånederne. Så vidt muligt skal du forsøge at opfylde så mange forebyggende faktorer som muligt, såfremt din hund viser tegn på at have svært ved at tolerere varmen.

Gåturen i de koldeste timer

Motion er vigtigt at opretholde hen over sommeren, også selvom det måtte være varmt. Derfor kan du med fordel vælge at gå med hunden tidligt om morgen eller sent om aftenen, hvor solen ikke har helt ligeså stor magt som midt på dagen.

Sørg for rigeligt med væske

Inden du vælger at tage hunden med ud i de varme temperaturer, er det en god idé at tilbyde rigeligt med vand forinden. Opfordre hunden til at drikke og hvis ikke din hund er helt vild med lige præcis dette, så kan du supplere med vådfoder eller blande lækre safter i drikkevandet for at gøre det mere attraktivt.

Hav altid væske med på turen

Har din hund tendens til at blive godt og grundigt varm hen over sommeren, så er det en god idé altid at have vand med på turen, uanset om den er kort eller lang. Viser hunden tegn på overophedning eller tørst, så har du altid væske lige ved hånden.

Overvej en kølemåtte

Har hunden det ulideligt varmt, mere eller mindre hvor den befinder sig, kan det svale og sænke temperaturen en smule med kolde underlag. Det kan eksempelvis være indendørs fliser i bryggerset eller på badeværelset, men du har også mulighed for at købe en kølemåtte der kan give kulde til hunden i sommervarmen også når den ligger hjemme i stuen.

Sørg for at der er skygge

Det er vigtigt at du holder din hund udenfor den værste sol om sommeren. Vælg eventuelt skoven ti gåturen frem for den åbne mark og hvis i er ude i længere tid, så kald ”pause” hvor din hund bliver tvunget til at slappe af i skyggen så ofte som muligt.

Sænk ambitionerne for aktiviteterne

Er hunden vant til at være med på løbeturen eller træner i intensivt med et højt tempo til hverdag, så kan det være nødvendigt at sænke ambitionerne en smule, eller i hvert tilfælde overveje, om der er nogle af aktiviteterne der kan bortfalde og erstattet med noget andet, eller om ikke andet korte varigheden ned, såfremt din hund viser tegn på at have det meget varmt.

Flere hunde elsker badebassiner

Når det er rigtig varmt, så vil de fleste hunde elske at komme i et køligt badebassin. Der findes ekstra forstærkede badebassiner specielt beregnet til hunde, der er konstrueret til at kunne holde til det faktum, at en hund med kløer og voldsomme bevægelser springer rundt i det og omkring det.

Skal din hund klippes?

Flere hunde reagerer kraftigere på de varme temperaturer grundet en stor og kraftig pels med masser af underuld. Hvis du ikke kan eliminere de faktorer der gør at hunden er tilstrækkelig kølig om sommeren, så kan du eventuelt overveje om din hund skal klippes. Således vil du fjerne en væsentlig faktor der kan have stor velfærdsmæssig betydning for din hund om sommeren.

Hvis hunden alligevel skulle få hedeslag

Hvis din hund alligevel skulle få hedeslag som følge af aktiviteter i varmen, så er det først og fremmest vigtigt at du reagerer hurtigt og kontakter din dyrlæge. Få hunden i skygge med det samme og sørg for at tilbyde din hund vand og køl den meget gerne af med rindende vand fra haveslangen eller kolde omslag på hele kroppen, indtil du har fået yderligere anvisninger fra din dyrlæge.

Opsummering

Fordi at det er varmt, betyder det altså ikke at hunden nødvendigvis skal være afskåret fra aktiviteter om sommeren. Det er dog vigtigt at du tager hensyn til din hund og måske revurderer intensiteten af dine aktiviteter med hunden og ændre tidspunktet for den daglige gåtur til de køligste timer på dagen. Sørg altid for at din hund har rigeligt med væske og skygge.