Hvornår kommer en tæve i løbetid
De fleste tæver kommer i løbetid første gang, når de er mellem 6 og 12 måneder. Hvor ofte og hvor længe en hund er i løbetid, veksler dog fra hund til hund, men løbetiden forekommer typisk to gange om året og varer normalt 3 ugers tid.
Den første løbetid
Hvornår tævens første løbetid starter, afhænger både af race, størrelse og den individuelle hund. En hvalp kan være alt mellem 5 og 24 måneder gammel. Den første løbetid vil ofte være meget stille og er ikke altid nem at opdage. Derfor vil den første synlige løbetid komme, når hunden er 12-16 måneder.
Her bliver det også tydeligt, hvor renlig en tæve her, og hvor meget rengøring du selv kommer ud i. Det er individuelt fra hund til hund, og nogle skal lære at holde sig selv rene.
Løbetidens længde
Ikke to hunde er ens, heller ikke når det gælder deres brunstcyklus. En normal løbetid vil dog vare ca. 2-3 uger, hvoraf tæven bløder i 6-10 dage. Dertil kan det ske, at første og anden samlede løbetid varer lidt længere. Bløder den meget længere end 10-12 dage, eller starter blødningen igen, efter at den var stoppet, er det et sygdomstegn.
For de fleste tæver går der 6-7 måneder mellem to løbetider - altså vil de komme i løbetid ca. to gange om året. Dog har nogle hunde intervaller på op til 12 måneder, men går der meget mere end det, kan det være et tegn på sygdom. Det er derfor en god idé at notere sig, hvor lang tid der går mellem hver synlig løbetid.
Selve "blødningen"
I dagene op til og efter tævens "blødning" vil man typisk se et klart og vandigt udflåd, som herefter bliver rødt og ligner rent blod. Efter det skifter farven til brun og gullig, og udflådets konsistens bliver mere tyktflydende. Ved løbetidens slutning bliver det igen klart eller lyserødt.
Tæver bløder ikke altid synligt. Der vil dog for det meste være lidt flåd, som hunden selv fjerner.
Løbetiden kan også være mere afdæmpet og stille, hvor "blødningen" både er mindre og forsvinder hurtigere. Derfor kan din tæve godt være i løbetid, uden at du nødvendigvis opdager det. Ofte vil en ændret adfærd eller hævelse ved skedeåbningen være gode indikatorer i stedet.
Din hunds adfærd under løbetid
Hvis du oplever, at din tæve ændrer adfærd under løbetiden, er det normalt. Den kan virke mindre velopdragen og lydig, end den plejer og være mere interesseret i hanhunde pga. påvirkning af hormoner.
Ligeledes kan hanhunden let blive påvirket af tæver i løbetid, og han vil udnytte enhver mulighed for at gøre tæven drægtig - og det tager altså ikke mange sekunder at lave et kuld hvalpe. Derfor er det god skik at holde din hund i snor under de daglige gåture, hundetræning eller andre steder, hvor du kan møde andre hunde, hvis du ikke ønsker hvalpe. På den måde viser du både din egen og andre hunde mere hensyn.
Oplever du, at din hund virker mere stille og spiser mindre end normalt, er det også meget almindeligt.
Du skal dog være en smule påpasselig med at tillægge løbetiden skylden, hvis hunden ændrer adfærd, da det også kan være tegn på sygdom. Det kan være svært at lure, så vær lidt ekstra opmærksom på din hund i disse perioder. Ofte kræver det et par løbetider og noget øvelse, før du har lært din tæves reaktioner at kende.
Løbetid og parring
En tæves ægløsning ligger lige efter blødningen, så hvis du gerne vil have hvalpe, skal parringen ske her. Ægløsningen sker oftest mellem 10-14 dage efter løbetidens start, men igen varierer det fra hund til hund; nogle tæver har ægløsning tidligere, andre har senere.
Selve ægløsningen varer kun ét til to døgn, så du skal kende datoen ret præcist, hvis du ønsker parring af tæven.
Du har mulighed for at få din tæves ægløsningstidspunkt bestemt ved en blodprøve, der måler blodets indhold af hormonet progesteron. Er indholdet af progesteron højt, kan tæven parres med det samme. Din hund vil opleve minimalt ubehag ved blodprøvetagningen, og på den måde kan du meget nøjagtigt fastslå den optimale dag for parring.
Dog er de fleste hanhunde heller ikke i tvivl om, hvornår chancen er der.