Du er her: Forsiden Blog Hvornår er en hund for gammel til at få hvalpe?

Hvornår er en hund for gammel til at få hvalpe?

30-05-2022

 

Tæver kan få hvalpe i en håndfuld år af deres liv, men hvornår er en hund for gammel til at få hvalpe? På trods af, at det er muligt for en tæve, at få hvalpe senere i livet, anbefales det ikke, da risikoen for komplikationer øges jo ældre hunden er. Umiddelbart siger man, at hunden er for gammel til at få hvalpe i en alder af 5-6 år, men dette afhænger også af faktorer som race og om tæven tidligere har været drægtig med hvalpe. 

Undlad at avle på ældre hunde 

Hvis en hund skal have hvalpe, er det bedst at gøre mens tæven er forholdsvis ung. Dog må en hund ikke få hvalpe før den er fuldt udviklet. Det vil sige umiddelbart efter 1 års alderen vil hunden være parat til at blive drægtig. Man siger ofte, at den ideelle alder for parring er ved 2-3 års alderen, hvor hunden både er fuldvoksen og moden nok til at blive forældre til et kuld hvalpe. Derefter kan en tæve få op til 4-5 kuld i dens levetid. Flere kuld af hvalpe er for hårdt for hundens krop, derfor anbefales det ikke, at avle på hunden derefter.

Der er ikke noget endegyldigt direkte svar på hvornår en hund er for gammel for til få hvalpe. Men siger umiddelbart at når tæven har en alder af 5-8 år er det her, bør avlen stoppe. Det er ikke umuligt for en tæve at blive drægtig efter 5-8 års alderen, men det øger risikoen for komplikationer ved fødslen samt alvorlige sygdomme. Reelt siger man, at efter 4 års alderen er der en øget risici for komplikationer. Det er derfor en god ide, hvis man overvejer at avle på hunden, at gøre det mens hunden er forholdsvis ung. 

Hvis hunden har fået hvalpe før

Der er nogle variabler, som man skal tage højde for, hvis man overvejer at avle på sin hund. Dette afhænger eksempelvis af, om hunden tidligere har været drægtig. Hvis tæven tidligere har fået et eller flere kuld hvalpe, så anbefales det, at man stopper avlen når den fylder omkring de 8 år. Eller når den maksimalt har fået 4-5 kuld hvalpe i hele dens levetid. Hvis hunden der imod aldrig har været drægtig bør man ikke forsøge, at avle på hunden når den er over 5 år gammel. Dette skyldes, at hundens krop ikke er forvænt med at bære på hvalpe eller føde, og derfor kan det være hårdt, at skulle gøre for første gang i en sen alder.

Dette kommer igen an på, hvilken race af hund, som der er tale om. Det handler naturligvis også om hunden er sund og rask og mentalt parat til at blive mor til et kuld hvalpe. Derfor er det altid en god ide, at tale med en dyrlæge før man lader hunden bliver drægtig, for at undgå eventuelle komplikationer. 

Komplikationer ved drægtighed 

Der er en håndfuld alvorlige komplikationer, som kan hænde, hvis tæven bliver drægtig i en sen alder. Tilstande som livmoderbetændelse er enormt udbredt blandt ældre tæver, som ikke er steriliseret. En livmoderbetændelse er forårsaget af hormonelle forandringer, som sker i kroppen på de ældre hunde. Her bliver bakterievæksten øget særligt omkring slimhinderne, hvilket forårsager den alvorlige betændelsestilstand. Livmoderbetændelse kan godt behandles med antibiotika, men kan i svære tilfælde lede til alvorlige komplikationer for hunden. I værste tilfælde kan en slem livmoderbetændelse ende i uhelbredelig sygdom, så hunden må aflives.

Derfor er det en god ide at sterilisere hunden, hvis man ikke ønsker at avle på tæven, eller hvis den er blevet ældre og ikke længere bør blive drægtig. Ved sterilisering undgår man komplikationer som kræft og betændelsestilstande i og omkring livmoderen. 

Udover sygdomsmæssige komplikationer er det fysisk og psykisk hårdt for en ældre hund, at skulle være forældre. Ofte vil ældre hunde ikke have overskuddet til at skulle tage sig af et kuld hvalpe, hvis den er oppe i årene. Dette kan medføre at de små hvalpe bliver negligeret og ikke får den bedste opvækst med den nødvendige opmærksomhed og omsorg, som de har behov for. 

Derfor er det, som tommelfingerregel bedst, at stoppe avlen, når hunden når de 5-8 år. På den måde undgår du sygdomme og komplikationer og sikre hunden det bedst mulige liv.