Du er her: Forsiden Blog Hvorfor hoster min hund? Hvad skal jeg være opmærksom på?
Hund der hoster

Hvorfor hoster min hund? Hvad skal jeg være opmærksom på?

25-09-2022

Der kan være mange grunde til, at din hund hoster. Hvis din hund bare har hostet en enkelt gang, behøver du ikke kontakte dyrlægen. Så har den nemlig sandsynligvis bare fået noget galt i halsen. Det kan være alt fra en godbid til en støvpartikel. Det skal nok gå over af sig selv. 

Hvis hosten til gengæld bliver ved i længere tid, skal du kontakte dyrlægen. Det kan nemlig være alt fra lungeorm til lungebetændelse. 

Hjerteorm

Hjerteorm er en alvorlig lidelse hos hunde. Du vil ikke være i tvivl om, at der er noget galt, hvis din hund har hjerteorm. Den vil nemlig have svært ved at trække vejret. Derudover vil den også generelt være træt. 

Din hund kan være blevet smittet med hjerteorm, hvis den har spist en snegl eller frø, som har sygdommen. Ormen forårsager blødningsforstyrrelser, da den lever i hundens blodkar og hjerte. Flere og flere hunde bliver ramt i Danmark, så det er vigtigt at være opmærksom på denne sygdom. 

Lungeorm 

Lungeorm er en sygdom, som originalt kommer fra ræve. Hunde bliver dog smittet, hvis de spiser en snegl, som er inficeret af ormene. Lungeorm minder meget om hjerteorm, da ormene lever i hundens lunger. Hvis din hund har lungeorm, vil den derfor have en rigtig tør hoste. Sygdommen kan behandles med en simpel ormekur.

Lungebetændelse 

Ligesom mennesker kan hunde faktisk også blive smittet med lungebetændelse. Det er en infektion, som kræver behandling. Din hunds symptomer vil være hyppig eller hurtig vejrtrækning, nedsat appetit, feber samt træthed. 

Luftrørskollaps 

Luftrørskollaps er meget mere end bare hoste, og du vil derfor ikke være i tvivl, hvis din hund har det. Hostet lyder nemlig lidt, som når en gås skriger. Det skyldes, at hunden ikke kan trække vejret ordentligt. 

Luftrørskollaps sker, når brusken i luftrøret falder sammen. Alle hunde kan risikere at få det, men det ses især hos små hunde. Derudover er symptomerne værre hos ældre hunde. Det er muligt at symptombehandle ved for eksempel at få overvægtige hunde til at tabe sig. Det kan dog ikke kureres. 

Hundesyge

Hundesyge er kendt verden over. I Danmark vaccinerer vi mod hundesyge. Hvis din hund ikke er vaccineret og bliver syg, vil den blandt andet hoste og have høj feber. Det er dog en alvorlig sygdom, som også rammer hele nervesystemet.

Kræft

Det kan være svært at se, om din hund har kræft. Ligesom med mange mennesker reagerer vi først på symptomerne alt for sent. Hoste og synkebesvær kan være symptomer på kræft i luftvejene eller spiserøret.

Allergier

Hvis din hund er allergisk overfor noget, vil den sandsynligvis også hoste. Hvis din hund får en allergisk reaktion, kan det føre til astmatisk bronkitis. Det medfører ofte betændelse. 

Kronisk hoste

Hvis din hund har kronisk hoste, vil den hoste hele tiden. Der findes ikke en bestemt grund til, at din hund har kronisk hoste, og der findes derfor heller ikke én behandling. Dyrlægen skal kontaktes, da de kan være med til at finde ud af, hvorfor din hund hoster, og derved hvilken behandling den skal have. 

Hvordan lyder hosten?

Du kan faktisk finde ud af rigtig meget bare ved at lytte til din hunds hoste. 

Fugtig hoste

Hvis hosten lyder fugtigt, tyder det på, at der er væske i luftvejene. 

Hvis hosten er mere blød i det, kan det i stedet tyde på, at din hund har lungebetændelse eller en form for parasit.

Tør hoste

Hvis din hunds hoste er tør, kan det være et utal af ting. Det ses nemlig ved rigtig mange luftvejslidelser. 

Gåselyd

Denne lyd høres som sagt, når luftvejene er kollapset på den ene eller den anden måde.

Hvæsende hoste

En hvæsende hoste tyder på, at din hund har en lungelidelse. Lyden er nemlig et tegn på, at luften har svært ved at komme ordentligt igennem. 

Det skal du gøre

Hvis din hunds hoste bekymrer dig, bør du selvfølgelig kontakte dyrlægen. Det kan dog være en god idé først at være opmærksom på, hvordan hosten lyder, samt hvornår din hund har en tendens til at hoste. Er det når den slapper af? Når I går tur? Når den spiser? Denne information kan din dyrlæge nemlig ofte bruge, når de skal stille en diagnose.