Du er her: Forsiden Blog Hvordan hjælper du en stresset hund?
stresset hund

Hvordan hjælper du en stresset hund?

13-05-2022

 

At en hund er stresset kan der være mange årsager til og for at kunne hjælpe den bedst muligt, er det nødvendigt at kende mest muligt til baggrunden bagved problemet som der kan lade sig gøre. Det kan være svært at vide "hvordan hjælper jeg en stresset hund?" uden at kende årsagen. Dog spejler din hund sig gerne i dig og sine omgivelser. Det bedste du kan gøre for din hund i den pågældende stressede situation, er at agere roligt og fattet samt tale med en rolig stemmeføring, frem for at være opfarende eller skinger. Gør hvad du kan for at hjælpe hunden ud af eller væk fra den situation, der er ubehagelig og stressende hurtigst muligt. 

Sådan viser din hund at den er stresset

Alle hunde er forskellige og derfor er måden de viser stress på derfor også forskellig. Når du oplever symptomer på en stresset hund, så vil det oftest være tilfældet, at den lang tid i forvejen har vist at den mistrives på den ene eller den anden måde. Nogle af de allerførste signaler der indikerer at din hund føler ubehag i forbindelse med stress er dæmpende signaler. 

Dæmpende signaler

Dæmpende signaler er et kropssprog som hunden viser, når der er noget der bliver en anelse for meget. Det er en måde at forsøge at afstresse sig selv, eller en måde at forsøge at få omgivelserne til ændre sig på som følge af signalerne. Der er et utal af dæmpende signaler og da hunde viser det de har erfaring med virker bedst, er det meget individuelt, hvilke dæmpende signaler den enkelte hund formår at vise. Dog er der nogle gengangere, som du måske ikke ser som værende som et signal, men som i den grad er hundens forsøg på at fortælle at den er presset eller stresset. 

          Bukken eller "legeposition"

          Gaben

          Blinken med øjnene 

          Slowmotion

          Snusen i jorden

          Rysten

          Slikken om munden

          Smaske

          Vende siden til 

          Stivne

Dæmpende signaler kan altså være noget der ses i hverdagen og som foregår på naturlig vis, uden at det nødvendigvis er et tegn på stress eller ubehag. Det kan derfor også være meget svært, selv for ejere der har haft deres hund i mange år, at kende de dæmpende signaler og dermed aflæse, om hunden er presset eller utilpas. 

Stress symptomer 

Hvis ikke det har den ønskede effekt for hunden med dæmpende signaler, kan der her komme nogle lidt mere klare fysiske symptomer. Du kan være helt sikker på, at din hund er presset, syg eller påvirket negativt, hvis den viser følgende symptomer; 

          Viser tænder eller knurrer 

          Sitrer 

          Piber eller gør

          Aggressivitet

          Savler mere end normalt

          Hyperventilerer

          Halen mellem benene

          Udvidede pupiller

          Spontant opkast eller diarré

          Asocial

          Gentagen adfærd uden grund

Når først du ser disse signaler er det nødvendigt at handle hurtigst muligt, for at gøre det absolut bedste for din hund. Forsøg at aflæse hvorfor hunden reagerer som den gør og hjælp den med at komme ud af den ubehagelige situation. 

Det sker der når din hund er stresset 

Det er ikke nødvendigvis "farligt" at din hund er stresset i en kortere periode. Det er en naturlig forsvarsmekanisme, der skal kunne forberede hunden på overlevelse, præcis på samme måde som det er for mennesker. Når en hund er stresset for en stund, kan det faktisk være med til at styrke immunforsvaret, forbedre den mentale tilstand og gøre den i stand til at være længere fysisk aktiv. Dog er det ikke særlig sundt for hunden hvis den render rundt i en stresstilstand i længere tid ad gangen eller konstant bliver udsat for episoder der leder til stress.

Negativ stress på den lange bane 

Hvis din hund er stresset i længere tid, har det betydning for både det mentale og det fysiske helbred. En stresset hund vil have mindre appetit og være mindre i stand til at fordøje det føde den indtager på optimal vis. Derudover er det noget der kan have betydning for knoglernes vækst og styrke. Mest af alt er det noget der påvirker hundens immunforsvar, hvilket på den lange bane kan lede til allergi og hudproblemer samt infektioner som alt i alt fører til tidlig aldring. Derudover er det aldrig rart at være stresset og føle sig presset. 

Der kan din hund blive stresset

Det er slet ikke til at give en fast grund til at din hund bliver stresset. Hunde handler ud fra deres tidligere erfaringer og har de indlært at noget er farligt, så vil de reagere på det i fremtiden. Det er derfor altid individuelt hvad årsagen til stress hos hunde er. Hvis de basale behov ikke er indfriet, så som tilstrækkeligt næring, væske og det at komme af med fornødenhederne eller manglende søvn, så vil der udskilles stresshormoner i kroppen. Derudover kan det være at den er angst, måske overfor andre hunde, høje lyde eller det at køre i bil. 

Find årsagen til stressen 

Når du skal hjælpe din hund bedst muligt med at være mindre stresset, så skal du kende årsagen til problemet. Hvis du oplever stresssymptomer gentagne gange, så undersøg mønsteret, hvis der er noget. Er det når hunden er alene hjemme, hver gang du hiver støvsugeren frem eller når det bliver overskyet. Med den rette viden, kan du måske forebygge at hunden kommer i de situationer der for den er farlige, uanset hvor rationel den er. 

Hunde sætter mønstre op i kæder 

Når hunden har oplevet noget der leder til stress og som indikeres som farligt, så vil den gøre alt hvad den kan for at undgå lignende situation igen. Måske er den bange for fyrværkeri? Her har den oplevet skarpe lys på himlen. Derfor kan den reagere når det eksempelvis lyner og dernæst når det regner og måske endda komme helt derud, hvor den begynder at reagere når det bliver overskyet og trækker op til uvejr. Derfor kan det virke en smule irationelt den måde hunden reagerer på, men den gør præcis hvad den skal, ifølge biologien, for at forebygge at havne i en lignende "farlig" episode igen. 

Konklusion 

Først og fremmest skal du opfylde din hunds fornødne behov. Dernæst er det vigtigste du kan gøre for din hund hvis du oplever at den bliver stresset er, at forsøge at få den ud af den situation, der påvirker den negativt. På rolig vis, med rolig stemmeføring og langsomme bevægelser. Når der er kommet ro på, kan du forsøge at analyse hvad årsagen til din hunds reaktion har været og gøre hvad du kan for at forebygge at den havner i lignende igen i fremtiden.