Du er her: Forsiden Blog Hvordan får jeg min hund til at spise?
hund som spiser

Hvordan får jeg min hund til at spise?

05-10-2022

 

Der kan være mange grunde til, at din hund ikke spiser. Det kan være så enkelt, som at hunden ikke kan lide den mad, du serverer, eller det kan være tegn på et mere alvorligt problem.

Har du udelukket de mere alvorlige grunde til, at din hund ikke vil spise, er der forskellige metoder, du kan forsøge dig med. Du kan skifte foderet – hunde kan være kræsne nøjagtigt som mennesker. Du kan sørge for et mere roligt miljø omkring hundens spisetider. Og du kan begrænse adgangen til foder – altså servere mad på bestemte tidspunkter og ikke hele dagen - det kan motivere nogle hunde til at spise.

Hvordan ved jeg, hvorfor min hund ikke vil spise?

Du skal være helt sikker på, at din hund ikke er syg. Er hunden holdt op med at spise et foder, den ellers holdt af, er der noget galt. Hunde viser generelt ikke, at de er syge, for i naturen kan det gøre dem udsatte. Men manglende appetit er tegn på, at der er noget på færde.

Men den manglende appetit behøver ikke være tegn på fysisk sygdom. Det kan også være, at du har en hanhund, der ikke er kastreret, og som kan lugte naboens hunhund. Det kan sagtens gøre, at han ikke kan tænke på andet end hende og derfor ikke spiser. Eller måske har du en hunhund, der er på vej ind i sin første løbetid. Hormoner kan om noget forstyrre appetitten.

Stress og angst

Manglende appetit kan også skyldes andre former for stress. Hvis din hund føler sig angst og usikker, kan den sagtens miste appetitten. Generelt skal du kontakte dyrlægen, hvis din hund ikke har spist i et døgn. Er hunden samtidig sløv eller kaster den op, skal du reagere med det samme.

Det skal dog tilføjes i parentes, at arbejdshunde som f.eks. Siberian Husky kan fungere i dagevis uden mad, hvis de er fokuserede på en arbejdsopgave. Det er sjældent tilfældet her i landet, men du skal huske at tage din hunds oprindelse i betragtning, når du vurderer, om der er fare på færde.

Hvad gør jeg ved min kræsne hund?

Når du har afgjort, at din hund er sund og rask, men bare ikke vil spise, kan du tage forskellige midler i brug.

Sørg for at der er ro og fred, når din hund skal spise. Der skal helst ikke være andre spændende dufte eller en masse støj omkring fodringen. Sørg for, at maden er det eneste interessante i rummet.

Der er stor forskel på, om du har en Labrador Retriever eller en Border Collie. Nogle hunderacer er mere madglade end andre, og har du en hund, der ikke gider spise, skal du måske skifte foder til noget, der er mere duft og smag i.

Faste fodringstider 

Nogle hunde reagerer positivt på kun at have adgang til mad i afgrænsede perioder. Det vil sige, at du f.eks. kan sætte madskålen foran din hund i 20 minutter om morgenen og derefter fjerne den igen. Det kan du så gentage om aftenen. Den metode kan du selvfølgelig kun bruge, hvis den virker ret hurtigt. Spiser din hund alligevel ikke, dur den metode ikke.

Har du en højt begavet hund kan det være, den ganske enkelt keder sig. Så kan du gøre fodringen til en leg – der findes masser af aktivitetslegetøj, som du kan gemme foderet i, så din hund bliver aktiveret.

Endelig kan du overveje, om din hund får for mange godbidder. Hvis du træner ivrigt med hunden, kan det jo være, den bliver mæt af snacks.

Er du bekymret for din hund, er det en god idé at veje den jævnligt for at se, om den faktisk får spist eller om den taber sig. Det kan give dig en fornemmelse af, om hunden faktisk trives trods alt.