Du er her: Forsiden Blog Hvordan aktiveres en hund?

Hvordan aktiveres en hund?

29-06-2022

 

Hunde er aktive dyr der skal aktiveres dagligt for at have det godt. Alle hunde er forskellige og måden de bør aktiveres på, er derfor også individuel. Det kan både være hundens alder, temperament eller race der har indflydelse på, hvilken form for aktivering der er den mest passende. Nogle hunde har brug for mere fysisk stimulering og aktivering, mens andre har brug for en større eller mindre portion mental aktivering dagligt. Der er derfor også mange måder hvor på du kan aktivere din hund, for at sørge for at give den en optimal velfærd.

Hvorfor har hunden brug for aktivering

Til trods for at hunde er avlet til at være menneskets kæledyr i mange generationer, så er der stadig gener der stammer helt tilbage fra hundens forfader, nemlig ulven. Her er der en masse instinkter der stadig sidder fast, såsom at skulle bruge sanserne, særligt lugtesansen. Yderligere er det aktive dyr, der dog er domesticeret med forskellighed indenfor hver race, men har stadig brug for at komme ud og bevæge sig, både i forhold til et sundhedsperspektiv og i forhold til den fysiske aktivering.

Fysisk og mental aktivering er ikke det samme

Selvom du kan kombinere både fysisk og mental aktivering i samme omgang, så er der her ikke tale om den samme form for stimulering som ud giver din hund. Når hunden bruger kroppen, får pulsen op eller anvender kroppen til modstand, så vil den være fysisk aktiv. Hvis hunden skal bruge sanserne, så er der tale om mental aktivering. Her kan der også være tale om at skulle udføre opgaver, hvor hunden skal tænke en del for at komme i mål og få den ønskede belønning.

Eksempler på fysisk aktivering

·         En gåtur

·         Leg i haven

·         Interaktion med andre hunde

·         Hundesport

·         Løb med ejeren

Eksempler på mental aktivering

·         Samarbejdsøvleser

·         Lydighedstræning

·         Sporarbejde

·         Fodring

·         Udfordringer

Hvilken form for aktivering har hunden brug for?

Det er forskelligt og individuelt fra den ene hund til den anden, hvilken form for aktivering der er den mest optimale. Måske er der både et stort behov for fysisk og mental aktivering og måske er der ligeledes brug for en balance og vekslende form for aktivering, for at din hund har det godt.

Fysisk aktivering

Hunde er aktive dyr der har brug for at røre deres krop og sætte det lange ben forrest. Der er heldigvis flere fordele ved at hunden bliver aktiveret fysisk og måske giver det også dig nogle plusser på kontoen, at foretage den fysiske aktivering med din hund.

Sundhedsfaktorer ved fysisk aktivering

Det er vigtigt at hunden kommer ud og får gang i kroppen. Først og fremmest er der her et sundhedsmæssigt perspektiv, hvor hunden får gang i blodgennemstrømningen, hvilket også er med til at øge udskillelsen af affaldsstoffer fra kroppen der ophobes i løbet af dagen. Hunden der er i god form, har mindre tendens til at blive overvægtig, ligesom at der mindskes sandsynligheden for flere helbredsmæssige gener.

Mere ro med fysisk aktivering

Alle hunde har i en eller anden forstand brug for at komme ud og røre kroppen, for at få brændt noget energi af og kan derfor være en del af den aktivering du giver hunden på daglig basis. Nogle hunde og racer er avlet til at have et højt gear og være udholdende, hvoraf de har brug for mere fysisk aktivering end andre.

Hunden bliver naturlig træt

Den fysiske aktivering vil gøre, at din hund bliver træt på en naturlig måde. Da det er et dyr der egentlig er veludviklet til at være i gang over længere tid, så vil det være en stress faktor, hvis ikke dette behov bliver opfyldt. Derfor er det nødvendigt for en hund at være fysisk træt, på det niveau som er passende for den enkelte. Derefter kan den trygt og roligt ligge og slappe af, eller sove natten lang uden uro.

Mental aktivering

Mental aktivering er den form for arbejde der kræver at hunden bruger sine sanser og instinkter. I nogle sammenhænge kaldes mental aktivering også for mental stimulering, da det er et mere dækkende ordvalg i forhold til aktiviteten. Her er det især hundens hjerne der bliver brugt, hvor den til sidst vil blive mættet af indtryk, træt og veltilpas.

Der er flere gode grunde til en veltilpas mental stimulering

En understimuleret hund vil som oftest være en af dem man ser ”kravle på væggene”, bide i møblerne eller har en adfærd der minder om alt andet end hvad der burde gøre sig gældende for en veltilpas hund med en høj velfærd. Med den rette mentale stimulering, vil du have en hund der ikke kun i udtrykket og adfærd vil virke mere veltilpas, men som også vil fremstå mere stærk sundhedsmæssigt.

Mental stimulering i hverdagen

Det er vigtigt at din hund bliver mentalt stimuleret dagligt på den ene eller den anden måde. Heldigvis er det dog slet ikke særlig svært, så snart at du får øjnene op for, hvordan du kan inkorporere det i løbet af dagen og får gjort aktiveringen til en vane. Eksempelvis kan du lave simple øvelser såsom sit eller dæk enkelte gange når du alligevel skal give hunden mad, eller sprede det ud over græsplænen i stedet for at lægge det i en skål

Hunde i alle aldre har brug for aktivering

Det er bestemt ikke kun voksne hunde der har brug for aktivering. Hunde i alle aldre skal gerne aktiveres ud fra deres alder og ud fra deres behov. Det gælder selvfølgelig også seniorerne for den sags skyld, hvor det her måske er mere aktuelt med mental aktivering end den meget fysiske aktivering på daglig basis.

Undgå at din hund bliver overstimuleret

Når det kommer til fysisk aktivering, men særligt også den mentale stimulering, så r det faktisk muligt at din hund kan få for meget. Overstimulering er ikke hensigtsmæssigt for hverken hund eller ejer og måske du endda også kender det fra dig selv, hvis du bare har fået alt for mange indtryk, eller laver lidt mere arbejde end du har haft energi til?

Se på din hund og tilpas aktiveringen

Det er altid en god idé at kigge på sin hund og vurdere hvornår nok er nok og hvornår der kan være brug for lidt ekstra. Dette er den bedste måde at sørge for den passende mængde af aktiveringen. Hvis din hund virker stresset eller påvirket af de aktiviteter i gør sammen, så er det nødvendigt med ro. Da alle hunde er forskellige, måske har forskellige aldre og udvikler sig undervejs, så er det den bedste måde at du kan sikre at din hund er glad og veltilpas.

Du behøver ikke at skulle ud i det fri for at aktivere din hund

Det er ikke kun udendørs at du kan aktivere din hund, dette er bestemt også muligt at gøre indendørs. Der er flere øvelser der er passende i hjemmet, eksempelvis lydighed eller gemmeleg? Der kan også være aktiverende legetøj som du har liggende. Tovtrækkeri er en god fysisk aktivering som giver din hund og dig muligheden for at få pulsen op og øge sammenholdet.

Lad hunden blive aktiveret mens den er alene hjemme

Når din hund er alene hjemme, hvilke de fleste er i mere eller mindre grad en gang imellem, så kan det være en god idé at finde aktiveringen frem. For der er ikke noget tidspunkt en hund har mere brug for at få tankerne lidt på afstand, end når den er alene og væk fra sin menneskeflok. Du kan måske smide hundefoderet i en flaske eller foderbolde, så hunden kan bruge en masse tid på at få adgang til dagens mad eller købe aktiveringslegetøj og tilbehør, der giver mulighed for at din hund kan få udfordringer på egen hånd.