Du er her: Forsiden Blog Hvor meget koster en hund?

Hvor meget koster en hund?

18-06-2022

Prisen på en hund varierer meget fra race til race. Du kan finde hvalpe til mellem 2.000 og 5.000 kroner (det er ofte blandingshunde til den pris), men for populære hunderacer med stamtavle skal du ofte betale mellem 10.000 og 25.000 kroner.

Så meget koster det at købe en hund

Hvis du leder efter en lille, sød hundehvalp, har du sikkert allerede opdaget, at det ikke er så billigt, som mange tror. Hvis du vil have en af de populære hunderacer i Danmark som eksempelvis en Labrador Retriever, Golden Retriever eller en Cavalier King Charles Spaniel vil det være svært at finde en hvalp til under 10.000 kroner. Bemærk, at dette gælder, hvis du køber en hundehvalp med stamtavle fra en seriøs opdrætter.

De høje anskaffelsespriser betyder dog ikke, at opdrætterne tjener styrtende med penge, når de sælger et kuld hvalpe. Seriøse og respektable hundeopdrættere på de danske kenneler har nemlig mange udgifter til diverse sundhedsundesøgelser, røngten af hofter og albuer, specialfoder i forbindelse med drægtigheden og efter fødsel, vacciner og meget andet - og selvfølgelig er der også en udgift til hanhunde-ejeren. Herudover kræver det en stor tidsmæssig investering at sørge for, at hvalpene får en god og tryg start på livet. Mange opdrættere må tage ferie i 2-3 uger fra deres arbejde for at være ved hvalpene, nogle hunderacer har nemt ved at få lagt på dem eller hundemoren har brug for hjælp ved diegivning.

Engangsudgifter til udstyr

Inden du afhenter din søde (men dyre) hvalp, skal du naturligvis have købt noget udstyr, så du kan tage dig godt af hunden derhjemme. Hvis du er førstegangskøber og endnu ikke har noget hundeudstyr, skal du bruge:

          Hundekurv

          Vand- og madskål

          Halsbånd og hundetegn

          Hundesnor

          Hundelegetøj

          Hundefoder

Hvis du skal købe alt dette fra nyt, vil det koste mellem 1.000 og 2.000 kroner alt efter, hvad du køber. Herudover kan du få brug for kosttilskud, transportkasse til bilen, lys til halsbåndet og hvalpetræning.

På grund af de mange posteringer i starten af hundens liv, er prisen det første år langt højere, end den vil være fremover. Vi anslår, at det (eksklusiv anskaffelse) koster mellem 5.000 og 11.000 kroner at have en hund det første år. Den store variation i vores estimat opstår primært på grund af, at foderpriser og -mængder varierer.

Hvor meget koster det at have hund hvert år?

Når det første år er overstået, bliver der lidt mere plads i budgettet, da du nu kun skal betale for de faste udgifter og ikke har særligt mange engangskøb.

Vi estimerer, at dit budget (alt efter race) kan se således ud:

          Foder: Alt efter kvalitet og mængde kan foder koste mellem 250 kroner og 800 kroner pr. måned i gennemsnit.

          Udstyr: Selvom du allerede har købt alt udstyr, bliver dette stadig slidt – og nogle hunde bruger ikke lang tid på at ødelægge træksnore, bamser og lignende. Vi estimerer, at du kommer til at bruge omkring 100 kroner om måneden på nyt udstyr.

          Forsikringer: En lovpligtig hundeforsikring koster cirka 100 kroner om måneden. Hvis du vælger at tilkøbe ekstra forsikringer, eksempelvis en sygeforsikring til hunden, vil prisen være en del højere.

          Pleje: Nogle hunde skal passes og plejes mere end andre. En del hunderacer skal eksempelvis til hundefrisøren to til fire gange om året. I gennemsnit afsætter vi 100 kroner til pleje pr. måned, men denne kan være højere, hvis din hund kræver ekstra pleje.

Hvis vi lægger disse tal sammen, vil den månedlige pris være mellem 500 og 1.100 kroner. Herudover skal du lægge penge til side til uforudsete udgifter.