Du er her: Forsiden Blog Hvor mange gram mad skal en hund have?
hundefoder

Hvor mange gram mad skal en hund have?

29-04-2022

 

Hvor mange gram mad en hund skal have at spise, afhænger både af foderet, hundens størrelse, alder og race.

Små hunde voksne under 10 kg skal have mellem 100 og 220 g tørfoder om dagen

Små hunde har selvsagt ikke brug for lige så meget mad som store hunde. Meget små hunde som eksempelvis Chihuahua eller Yorkshire Terrier har ikke behov for mange gram mad. Måske er 100 gram oven i købet i overkanten. Almindelige små hunde som Bichon Havanais og King Charles spiser mellem 100 og 220 g tørfoder om dagen.

Præcis hvor meget en lille hund skal have at spise hver dag, kan som udgangspunkt læses på foderet. Bagpå er der som regel en tabel med kilo for hunden og gram for fodermængden. Generelt kan man sige at jo bedre fodret er, jo mindre foder skal hunden have.

Mellemstore voksne hunde mellem 10 og 25 kg skal have mellem 220 og 380 g tørfoder om dagen

Hunde som Golden Retrievere eller Boxere har brug for mellem 220 og 380 g tørfoder om dagen, hvis de udelukkende fodres med tørfoder. Får de anden foder ved siden af skal der naturligvis reduceres i tørfoderet.

Store voksne hunde mellem 25 og 45 kg har brug for 380 – 700 g tørfoder om dagen

Store hunderacer som Rottweller eller Berner Sennen skal have mellem 380 og 700 g tørfoder om dagen. Kæmpe store hunde som Grand Danois, over 45 kg skal naturligvis have endnu mere mad hver dag. Igen afhænger det af foderet og mærket af foder. Følg altid de anvisninger, der gives bag på foderet.

Nogle hunderacer kan ikke selv styre deres indtag af foder

Ikke alle hunde er madglade. Specielt små hunde kan somme tider være svære at få til at spise, hvilket ofte bekymrer deres ejere meget, da hunden jo i forvejen er lille.

Andre hunde, som eksempelvis Cavaliere kan ikke selv styre deres mad. Hvis du lod foderet stå fremme ville de kunne æde sig ihjel. Det er ikke alle hunde i hver race der opfører sig ens. Du kan sagtens opleve en Yorkshire Terrier, der elsker mad og en King Charles, der er helt vildt kræsen.

Hundens behov for foder skifter med alderen

Ovenfor er der nævnt hvor meget små, mellem og store hunde spiser om dagen. Det er kun vejledende og kun for udvoksede hunde.

Hvalpe skal have hvalpefoder. Hvalpefoder indeholder ekstra meget fedt og protein, som hvalpen har brug for, for at vokse sig stærk og sund. Hvor mange gram de skal have om dagen og hvor mange måltider det skal fordeles over, er både individuelt fra race til race, men også fra foder til foder. Bag på foderet er der en tabel som det er klogt at følge. Vej hvalpen ofte, så den hele tiden får den korrekte mængde mad.

Senior hunde skal have senior hundefoder. Der er ikke længere brug for helt de samme mængder protein, til gengæld er der vitaminer og mineraler, der bliver mere vigtige. Gamle hunde, der ikke bevæger sig særligt meget, skal man passe på ikke at overfodre. Hvis hunden bliver for tyk, forringes dens livskvalitet.

Hvad er godt hundefoder?

Godt hundefoder er foder, der har et stort indhold af protein. Proteinet bør ikke udelukkende stamme fra benmel. Stivelse som korn og kartofler har hunde ikke brug for. Et afbalanceret indhold af vigtige vitaminer og mineraler i forhold til daglig anbefalet dosis er også vigtigt.