Du er her: Forsiden Blog Hvor længe vokser en hund?
hundehvalp

Hvor længe vokser en hund?

16-05-2022

 

Det kan variere meget fra race til race, hvor hurtigt og hvor længe en hund vokser. Hvor længe vokser en hund, er helt sikkert et spørgsmål, som du skal kende til, hvis du skal have en ny hundehvalp. 

Hunde er omkring færdige med at vokse i højden efter 5-11 måneder. Herefter kan du altså regne med, at din hund ikke bliver højere.

Ift. selve muskelmassen og fedtmassen går der et stykke tid inden, at den er ved sin endelige vægt. Du kan cirka regne med, at din hund vil tage 20% mere på i vægt, når den er færdig med at vokse op ad.

Små racer er hurtigere færdige med at vokse

Små hunderacer vil i gennemsnit hurtigere blive færdige med at vokse. De vil derfor hurtigere have nået sin maksimale højde og sin maksimale vægt. De mindste hunde tager omkring 5-6 måneder om at nå deres genetisk bestemte højde. De største hunde tager omkring 9-11 måneder for at nå deres genetisk bestemte højde. 

Hvornår rammer hunden sin endelige vægt?

Når din hund er færdig med at vokse i højden, så er den ikke nået sin endelige vægt endnu. Der går lidt ekstra tid, inden den har taget alt vægten på. Den vil kun have taget 80% af sin endelige vægt på, når den er færdig med at vokse. 

Det betyder altså, at en hund der skal ende med at veje 10 kg kun vejer 8 kg efter 6-7 måneder, da hunden her er vokset fuldt ud. De tager ofte det sidste vægt på, når de er blevet 2 år. Du kan derfor regne med, at din hund er fuldvoksen og fuldt udvokset, når den er 2 år.

Hvornår er hunden kønsmoden?

En hund er kønsmoden, når den er i stand til at få hvalpe. Det anbefales dog ikke, at de får hvalpe første gang, at de er i henholdsvis løbetid og brunst. 

Du kan også godt regne med, at din hund er færdig med at vokse op ad, når den er kommet i løbetid første gang. Herfra er hunden kønsmoden og dermed stoppet med at vokse. 

Det er også her, at det er sidste chance for at kastrere din hanhund, hvis ikke du er interesseret i at få hvalpe.

Denne rolle spiller motion og kost i væksten for din hund

Det er vigtigt, at du tager hensyn til din hund, når den er i gang med at vokse. Det er dog også vigtigt, at den ikke laver alt for meget motion, selvom den er vokset helt ud. 

Det skal du, da din hunds knogler ikke er stærke nok endnu. Efter den er færdig med at vokse op ad, så mangler dens kogler stadigvæk kalk. Giv den et par måneder til at vokse det ud, sådan den er helt klar før, den kan motionere helt vildt. 

Det er også vigtigt, at din hund får den rigtige kost. Den har brug den rette mængde af mad, men det er også vigtigt, at hunden får godt med næringsstoffer i dens mad. Den har brug for det, for at den kan vokse optimalt og have energi til en hel dag.