Du er her: Forsiden Blog Hvor længe kan en hund leve med kræft?
kræft hos hunde

Hvor længe kan en hund leve med kræft?

05-06-2022

 

Desværre kan hunde, ligesom mennesker, blive ramt af kræft. Heldigvis har vi i Danmark gode behandlingsmuligheder, hvilket giver hunden en chance for at leve et længere liv. Hvor længe en hund kan leve med kræft, afhænger af den specifikke hund og den kræfttype, som den er blevet ramt af.

Det afhænger naturligvis også af, hvorvidt hunden bliver behandlet for kræft eller ej. Hvis kræften er meget aggressiv, og hunden ikke bliver behandlet, kan den ofte kun leve i kort tid. Hvis kræften derimod er langt mindre aggressiv, og hunden bliver behandlet, kan den nogle gange leve i flere år efter, at diagnosen er blevet stillet.

Hvad er kræft?

Når du leder efter et svar på ”Hvor længe kan en hund leve med kræft?”, er det selvfølgelig en god idé at få defineret, hvad kræft egentlig er.

Kræft er en sygdom, der opstår, når nogle celler i hundens krop mister deres selvkontrol. Det medfører derfor, at cellerne begynder at dele sig og vokse uden nogen form for hæmning.

Grunden til, at dette sker, skal findes i arvematerialet, altså DNA. Det er nemlig DNA, der styrer cellernes aktivitet. Når DNA bliver beskadiget, kan cellerne miste deres selvkontrol.

Ændringer i arvematerialet kaldes for mutationer, og det er disse mutationer, der står bag udviklingen af kræft.

Symptomerne på kræft i hunde

Hvis du har stillet dig selv spørgsmålet ”Hvor længe kan en hund leve med kræft?”, skal du vide, at desto tidligere kræften bliver opdaget, desto bedre er prognosen. Netop derfor er der god grund til at være opmærksom på, om din hund udviser symptomer på kræft.

Derfor bør du altid holde øje med følgende ved din hund:

1         Hævelser eller knuder, der ikke forsvinder. Du skal reagere hurtigt, hvis du derimod oplever, at hævelsen/knuden vokser

2         Sår, der ikke vil hele

3         Pludseligt vægttab

4         Pludselig nedsat appetit

5         Vedvarende opkast eller diarré

6         Vanskeligheder med at enten spise eller synke

7         Blødninger eller udflåd fra kropsåbningerne

8         Pludselig ubehagelig lugt

9         Vanskeligheder med at trække vejret

10     Vanskeligheder med at komme af med urin eller afføring

11     Nedsat energi eller udholdenhed

12     Vedvarende halthed eller stivhed

Hvis du oplever nogle af symptomerne, er det altid en god idé at tage din hund med til dyrlægen. Heller én gang for meget end én gang for lidt. Det er også en god idé at gøre det til en vane at mærke din hund efter for knuder løbende. På den måde kan du hurtigt sætte ind, hvis du mærker nogle forandringer.

Hvilke typer kræft får hunde?

Vi kan ikke give et ordentlig svar på ”Hvor længe kan en hund leve med kræft?” uden også at nævne de forskellige kræftformer. Ligesom mennesker kan hunde nemlig ikke kun blive ramt af én slags kræft. Der findes i stedet mange forskellige.

Blandt andet kan en hund blive ramt af følgende former for kræft:

          Testikelkræft

          Kræft i mælkekirtlerne

          Blærekræft

          Blærehalskræft

          Knoglekræft

          Lymfekræft

          Hudkræft

          Lungekræft

Sådan diagnosticerer en dyrlæge hundekræft

Hvis du leder efter svaret på ”Hvor længe kan en hund leve med kræft?”, har du måske allerede en mistanke om, at din hund lider af kræft. I så fald bør du straks tage den til dyrlægen, som har mulighed for at udrede hunden.

Dyrlægen kan desværre ikke stille diagnose ved blot at kigge og mærke på hunden. Derfor bliver dyrlægen altså nødt til at foretage yderligere prøver for at kunne diagnosticere din hund.

For at kunne afgøre, om din hund har kræft, og hvilken slags kræft det i så fald er, kan dyrlægen finde på at tage følgende prøver:

          Celleprøver

          Vævsprøver

          Blodprøver

          Røntgen

          Ultralydsscanning

Alt afhængig af, hvor du får din hund undersøgt, kan dyrlægen muligvis også finde på at anvende computertomografi, MRI og endoskopi.

Hvilke metoder dyrlægen anvender, vil komme an på det specifikke tilfælde. Nogle gange er det tilstrækkeligt med blot én diagnostisk metode. I andre tilfælde er det nødvendigt at anvende flere forskellige for at kunne stille den rette diagnose.

Det er nødvendigt, at dyrlægen får stillet en præcis diagnose, da diagnosen er afgørende for, hvordan din hund efterfølgende skal behandles.

Sådan kan hundekræft behandles

Som en del af svaret på spørgsmålet ”Hvor længe kan en hund leve med kræft?”, er det også væsentligt at tale om behandlingsmuligheder.

I Danmark er der gode behandlingsmuligheder, når det kommer til hundekræft. Den mest hyppige form for behandling er kirurgi. Her vil en kirurg gå ind og fjerne det syge væv hos hunden. Denne behandlingsform kræver naturligvis, at kræften er placeret et sted på hunden, hvor det er muligt at operere.  

De senere år er det dog også blevet muligt at behandle hundekræft med kemoterapi. Når denne behandlingsform anvendes, foregår det dog på en anderledes måde, end når mennesker behandles med kemoterapi.

Når en hund modtager kemoterapi, er formålet ikke at slå alle kræftcellerne ihjel. Derimod er formålet at kunne holde kræften i ro i en periode.

Fordi hunden får en mindre dosis kemoterapi, bliver hunden heller ikke syg af behandlingsformen. Det betyder dog også, at hunden heller ikke bliver helbredt for kræft, når der anvendes kemoterapi.

I stedet siges det, at sygdommen er remission. Det betyder, at næsten alle kræftcellerne er væk, men at der stadig vil være nogle få celler tilbage i hundens krop.

Over tid vil disse celler så vokse frem igen. Denne proces kan tage alt fra ganske få måneder til flere år. Derfor er det også svært at give et konkret svar på spørgsmålet ”Hvor længe kan en hund leve med kræft?”

Muligvis bedre behandling i fremtiden

I Danmark har du også mulighed for at finde dyrelæge, der har tage en særlig efteruddannelse inden for kræft. Det betyder derfor, at de altså er certificerede onkologer. Derfor er de også uddannet til at kunne behandle kræftsygdomme i blandt andet hunde.

Også inden for det veterinære område er behandling af kræftsygdomme i stor udvikling. Det betyder derfor også, at der hele tiden opstår bedre muligheder for at behandle dyr, der er blevet ramt af kræft. Vi håber, at det gav dig et ordentlig svar på ”Hvor længe kan en hund leve med kræft?”