Du er her: Forsiden Blog Hvor længe kan en hund holde sig?
Hvor længe kan en hund holde sig

Hvor længe kan en hund holde sig?

21-05-2022

 

Hvis du vil undgå at komme hjem til et vådt gulv og en hund, der ser skyldig ud, er det en god ide at finde ud af, hvor lang tid en hund kan holde sig. De fleste voksne hunde kan holde sig i op til otte timer, men timeantallet varierer fra hund til hund. Hvis du har en hvalp, vil den sjældent kunne holde sig i mere end to timer.

Vil du være klogere på emnet? Så læs med herunder.

Hvor længe kan en hvalp holde sig?

Hvis du har en lille hundehvalp, har du sikkert allerede oplevet en tissetår eller to på gulvet – sådan er det at have en hvalp. En helt ung hvalp på omkring 10 uger kan ikke selv styre sin vandladning. Det betyder, at den kan have svært ved at holde på vandet, hvis den bliver bange, ivrig eller bare leger lidt for vildt.

Hvis du vil undgå de fleste ulykker på gulvet, kan du tage hunden ud minimum hver anden time. I forlængelse af det bør du altid tage hvalpen ud, når den vågner fra en lur, har leget eller har spist.

Herudover har hvalpen endnu ikke lært, at den skal tisse udenfor, og derfor ser hvalpen det som noget helt naturligt at tisse, når den er trængende – ude såvel som inde.

Hvor længe kan en voksen hund holde sig?

De fleste hunde, der er mere end et år gamle, kan holde sig i op til otte timer. Nogle vil styrte ud i haven, så snart du lukker dem ud, mens andre faktisk ikke er så trængende, selvom du har været væk hele dagen.

Det er dog vigtigt at bemærke, at alle hunde er forskellige – det samme gælder for deres vandindtag. Af den grund kan der være store udsving, og blot fordi din hund kan holde sig i otte timer én dag, behøver det ikke at være det samme den næste dag.

Hvis du i en periode oplever, at din hund ofte har tisset på gulvet, når du kommer hjem, kan du overveje, om det er muligt at få den lukket ud midt på dagen, selvom du er på arbejde.

Nogle hunde kan holde sig i mere end 8 timer

Nogle voksne hunde kan godt holde sig i helt op til 12 timer, men det betyder ikke, at det er en god ide at lade hunden vente på længe. Når hunden skal holde på urinen i lange perioder, vil der ophobes en større mængde toksiner i blæren, hvilket kan svække musklerne omkring blæren. Herudover peger undersøgelser på, at der kan opstå sundhedsmæssige problemer, hvis hunde skal holde sig for lang tid ad gangen. Det kan være sygdomme i nyren, urinvejssygdomme mm.

Små hunde og ældre hunde

Små hunde kan i visse tilfælde holde sig i færre timer end store hunde. Det gælder især, hvis deres vandindtag er højere end gennemsnittet. Det betyder nemlig, at de har et vandindtag, der ikke helt matcher størrelsen på deres blære – og så skal der tisses lidt oftere.

Nogle hunde kan holde sig i kortere tid, når de bliver ældre. Det kan være tegn på sygdom, men det behøver ikke at være tilfældet. Hvis du oplever, at din hund tisser eller drikker mere end normalt, kan du besøge din dyrlæge og få hunden tjekket. Et forhøjet vandindtag eller hyppigere vandafladninger kan være symptomer på sukkersyge, urinvejssygdomme eller nyreproblemer.

En gennemsnitlig hund skal gerne indtage cirka 50 ml vand pr. kilo kropsvægt pr. døgn. Det vil sige, at en lille hund på tre kilo skal indtage omkring 150 ml i døgnet, mens en stor hund på 30 kilo skal indtage cirka 1,5 liter vand i døgnet. Hvis du vil vide, om din hunds væskeindtag er højere eller lavere end gennemsnittet, kan du måle hundens vandindtag over en 10 dages periode, hvorefter du kan udregne et gennemsnit.

Må man fjerne hundens adgang til vand?

Hvis du ofte kommer hjem til et hus, hvor der er tissetåre over det hele, kan det være fristende at minimere hundens adgang til vand. Dette frarådes dog i længere perioder, og det er uacceptabelt at fjerne hundens adgang til vand i en hel arbejdsdag.
Det anbefales, at hunde skal have adgang til vand på alle tidspunkter. Hvis du vil fjerne hundens adgang til vand for at hjælpe den med at holde sig, er der et par ting, du kan gøre. For det første bør du altid fjerne vandet på samme tidspunkt – for eksempel én time før sengetid. For det andet kan du overveje at minimere adgangen til vand i stedet for at fjerne adgangen. Det vil sige, at du finder en mindre vandskål, du kan stille frem. På den måde er du sikker på, at din hund har adgang til vand.

Hvis du har store problemer med, at din hund ikke kan holde sig, anbefales det, at du søger råd hos en dyrlæge frem for at fjerne eller minimere adgangen til vand.