Du er her: Forsiden Blog Hvor gammel bliver en hund?
ældre hund

Hvor gammel bliver en hund?

09-05-2022

 

Hunde bliver i gennemsnit mellem 8 og 14 år gamle. Her er der dog en stor variation og nogle hunde bliver færre år, mens andre bliver en del ældre. Det er særligt hundens race og størrelse, der har betydning for den gennemsnitlige levealder. Jo større og tungere hunden er, jo færre år vil den nemlig ende med at blive, sammenlignet med de helt små hunderacer. Som tommelfingerregel kan det dog siges, at hunde under 45 kg har en gennemsnitlig levealder på 11 år, mens hunde der vejer over 45 kg har en gennemsnitlig levealder på omkring 8 år. 

Størrelsen er afgørende for alderen 

Der er stor forskel på den gennemsnitlige levealder mellem de forskellige hunde og her er det primært vægten og en smule genetik der har afgørende betydning. Det små hunde under 15 kg er dem der som oftest bliver flest år. Her er de allerede færdige med at vokse når de er omkring 6 måneder, mens den store hund over 45 kg vokser til den er omkring 18 måneder. Det samme gælder seniorerne. Her er den lille hund først senior når den bliver omkring 9 år, mens den store hund allerede bliver aldrende når den er omkring 6 års alderen. 

Raceprægede variationer

Der er nogle racer der har en genetisk faktor der betyder at de har en anden normal levealder end gennemsnittet. Nogle racer har nedarvede sygdomme der gør, at de bliver færre år gamle, ligesom der er racer der har genetisk påvirkning der gør, at de bliver betydeligt ældre end gennemsnittet. Et eksempel er en Bulldog, der gennemsnitligt bliver 6 år gammel, mens der fro en setter, der er en større hunderace, gerne ses en gennemsnitlig levealder på omkring 14 år, altså noget mere end lignende hunderacer i samme vægtklasse. 

Blandingshunde

Det ses at blandede hunderacer har tendens til at blive ældre end racerene hunderacer. Det er ikke helt til at vurdere for forskerne hvorfor dette er tilfældet når det sammenlignes med hunde på tværs af deres vægtklasse. Det menes at være den større genetiske adspredelse i hunden kan være det der gør, at den er bedre rustet overfor udefrakommende sygdomme, ligeledes sygdomme der måtte komme i forbindelse med fodring. Aldringen for blandingshunde ses i hvert tilfælde værende senere i menneskeår sammenlignet med andre racerene hunderacer der besidder den samme vægt. 

Alderen er vigtig for din hund 

Det er vigtigt, at du har fokus på hundens alder, da der gennem livets stadier er særlige ting, der er hensigtsmæssige at tage hensyn til. Eksempelvis er det vigtigt at vide hvornår hunden vokser og hvornår den er færdig med at vokse. En hund i vækst stiller særlige krav i forhold til fodringen, hvor der i voksealderen er særlige behov der skal stilles, ligesom at der i træning og håndtering kan være ting at tage hensyn til hos den voksende hund. Den voksne hund kan klare en hel del mere end den lille hvalp, men når den bliver senior, så er der igen særlige hensyn der bør tages i forhold til fodring og håndtering.